A PBT 2014.augusztus 17-én emlékezett meg a királyfiakarcsai Cserkészligetben az ősi magyar ünnepünkről, amikor is első királyunkról, Szent Istvánról emlékezünk meg. Az augusztus 20-i ünnepünk a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam fennállásának a napja. A magyarság és a keresztény hit összefonódását az első magyar királyhoz, az államalapító Szent Istvánhoz köthetjük, akiben a legnagyobb magyar államférfit tiszteljük, aki olyan alapokra helyezte a nemzet életét, amelyen nem fogtak a történelmi viharok.
Az ünnepi megemlékezés szentmisével kezdődött, melyet Kozma Imre atya, római katolikus pap, irgalmasrendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója és vezetője, és Boros Károly helyi plébános celebrálták. A szentmisén közreműködött a Szent György Lovagrend, valamint a Szent György kórus Kollár Katalin vezetésével Dunaszerdahelyről. A szentmise kántorja a nagyszarvai Derzsi György volt.
A felemelő és magasztos szentmise után tisztelettel köszöntöttük a az egybegyűlteket, a PBT tagjait, falubelieket, ismerősöket, barátokat. Külön tisztelettel köszöntöttük: Kozma Imre atyát a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítóját és vezetőjét, Boros Károly helyi plébánost, Pomogáts Bélát Budapestről, magyar kritikust, tanárt, irodalomtörténészt, az irodalomtudományok doktorát, Rieger Tibor budapesti szobrászművészt, Mednyánszky János vezetésével a kismegyeri Napoleón Hagyományőrző Egyesület képviselőit, Tóth Andrást és feleségét Zalagyömörőről, Werli Józsefet és családját Tarján községből, Tarjányi Józsefet és feleségét Annát, a dunaszerdahelyi Szent György Lovagrend tagjait, a dunaszerdahelyi Szent György kórust Kollár Katalin vezetésével, Gányovics Janát, Királyfiakarcsa
polgármesternőjét, Kiss Márta alpolgármesternőt és Gódány Lászlót, Egyházkarcsa polgármesterét.
Az ünnepi beszéd és a kultúrműsor előtt közönségünknek bemutattuk Kozma Imre atyát, a római katolikus papot, irgalmasrendi szerzetest, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítóját és vezetőjét.
Kozma Imrét 1963-ban szentelték pappá. Pappá szentelése után tát-dorogi káplán lett, majd 1966-1968 között a Zugligeti Szent Család Plébánián teljesített szolgálatot. 1968-ban a budapesti Alkantarai Szent Péter templom / Ferencesek tere / lelkésze lett, ahol 1977 –ig volt szolgálatban. Azután visszatért Zugligetbe, ahol létrehozta az ifjúsági és családpasztorációt, valamint az első jótékonysági akcióit is itt szervezte meg. 1987-ben Csilla von Boeselager bárónő felkereste Kozma atyát a zugligeti plébánián, ahol eldöntötték, hogy felelevenítik a Szuverén Máltai Lovagrend értékrendjét megtestesítő és a szegényeket szolgáló szervezetet. Mivel Magyarországon még nem volt lehetőség a szabad egyesülés jogának gyakorlására, ezért 1988-ban Boeselager bárónő megalapította Németországban a szolgálatot Ungarischer Malteser Caritas- Dienst néven. 1989-ben már lehetőség volt rá, hogy Kozma atya vezetésével elindult a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Ugyanekkor a Szuverén Máltai Lovagrend tagja is lett. Első komolyabb akciója a szolgálatnak még ugyanebben az évben volt, amikor 50 000 NDK-beli menekült átmeneti elszállásolást és élelmezést kapott a plébánia kertjében. Itt jegyzem meg, hogy augusztus 14-én a Befogadás Napján a keletnémet menekültek befogadásának 25. évfordulóján Angela Merkel német kancelár videóüzenetben mondott köszönetet Kozma atyának és a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak. 1989 decemberében a romániai forradalom idején sikerült 22 teherautónyi segélyt összegyűjtenie és elszállítatnia Erdélybe. A 90-es években zajlott délszláv háború idején sikerült a vukovári szerb csapatoknál elérnie, hogy a városban rekedt idős embereket, ill. nőket és gyerekeket Magyarországra evakuálhassa. A szolgálat azóta kiterjedt országos hálózattal rendelkezik és az ország egyik legnagyobb segélyszervezetének számít. 1997-ben belépett a Betegápoló Irgalmas Rendbe, majd 1999-ben rendi fogadalmat tett, később a budapesti rendház főnöke és rendi megbízott lett. Megszervezte a rend budapesti visszatelepítését, 2000-ben visszakapták a fővárosi ill. váci korházukat. A császárfürdői Szent István király kápolnaigazgatóságának igazgatójává nevezték ki. Több társadalmi szervezet tiszteletbeli tagja.
Díjai, elismerései:
Máltai Nagykereszt, Apostoli protonotárius, Széchenyi István-díj, Címzetes apát, Kisebbségekért-díj, az Év Embere Európában, Szuverén Máltai Lovagrend Nagykeresztje, a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje, Magyar Örökség-díj, Prima Primissima díj, Budapest díszpolgára, Húszéves a Köztársaság díj, Francia Becsületrend, Győrzsámoly díszpolgára, Giesswein Sándor- díj, Magyar Nemzetért Ezüstérem.
Kevés szervezet mondhatja el magáról, hogy annyira sokszínű, rugalmasan változó és folyamatosan fejlődő, mint a 2014-ben 25 éves fennállását ünneplő Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kozma atyával az élen. A PBT sok erőt, jó egészséget kíván Kozma atyának.
Az augusztusi 20-i ünnepünk alkalmából Pomogáts Béla mondta az ünnepi beszédet.
Pomogáts Béla magyar kritikus, tanár, irodalomtörténész, az irodalomtudományok doktora. 1953-ban érettségizett a Piarista Gimnáziumban, majd az Eötvös Lóránd Tudományegyetem hallgatója volt. Részt vett az 1956-os forradalomban. 1959-1960 között internálótáborban volt. 1961-1965 között Budapesten középiskolában tanított. 1965 óta a Magyar Tudományos Akadémia irodalomtudományi Intézetének munkatársa, valamint a 20. századi osztály vezetője, 1992 óta igazgató – helyettese, 1996 óta pedig tudományos tanácsadója. 1994- 1997 között a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlési képviselője, az Akadémia Kutatóhelyi Tanácsának, az Irodalomtudományok Bizottságának, a Magyar –Román Történész Vegyesbizottságnak, a Doktori Tanács Irodalomtudományi Szakbizottságának tagja. 1990 óta a Literatura főszerkesztője, a Virgilia, a Nyelvünk és Kultúránk, a Valóság, a Kisebbségkutatás szerkesztőbizottsági tagja. 1996 – 1999 között a Magyar Nemzet szerkesztőbizottságában dolgozott. 1992-től az Anyanyelvi Konferencia elnöke. 1993-1995 között a Magyar Demokratikus Charta szóvivője volt. 1993 – 2004 között az Írószövetség elnökségi tagja, 1995 – 2001 között elnöke. 1994 óta az Ötvenhatos Emlékbizottság szóvivője, 2002 – 2007 között az Illyés Közalapítvány elnöke.
Díjai, kitüntetései:
MTA kritikai nívódíj / 1970 /
Bárczi Géza Érem / 1985 /
A Művészeti Alap irodalmi díja / 1986 /
1956 –os emlékérem / 1991 /
Az Év Könyve – jutalom / 1992 /
Cívis – díj / 1996 /
Nagy Imre – emlékplakett / 1996 /
Kisebbségekért Díj / 1996 /
Bocskai István – Díj / 1998 /
Jósika Miklós Díj / 2002 /
Fábry Zoltán – Díj / 2002 /
Julianus – Díj / 2004 /
Nemes Nagy Ágnes Díj / 2005 /
Varadinum – Díj / 2005 /
Komlós Aladár –Díj / 2007 /

A PBT, mint minden évben, így a 2014-es évben is örökös tagot köszöntött ezen az ünnepségen. 2014-ben a PBT örökös tagja RIEGER TIBOR budapesti szobrászművész.
Rieger Tiborról:
A Pest megyei Gyálligeten született. Gyermekkorát Alistálon és Királyfiakarcsán töltötte. Tanulmányait a győri Bencés Gimnáziumban, majd Budapesten a Képzőművészeti Főiskolán folytatta, ahol Pátzay Pál tanítványa volt.
Mintegy félszáz szobra, alkotása díszíti Magyarország köztereit, épületeit. Szobrászatának anyaga a kő, a bronz, esetenként fa. A 80-as évektől a köztérre állított körplasztikák és középületeken elhelyezett domborművek váltak dominánssá munkásságában. Kiemelkedő műve a pannonhalmi bencés apátság bazilikájának milleniumi kapuja, a mosonmagyaróvári 1956-os emlékmű, a kecskeméti II. világháborús áldozatokra emlékező dobormű, a balatonboglári Teleki Pál szobra, a győri Szent György díszkút, úgyszintén Győrben a Czuczor Gergely és Jedlik Ányos tudós szerzetes tanárok szoborkettőse. Még lehetne tovább sorolni az ő alkotásait, de tény, hogy Budapest, Villány, Megyaszó, Nikla, Hévíz, Győr, Mosonmagyaróvár, Nagyiván, Ajka, Százhalombatta, Várpalota, Levél, Hegyeshalom, Pannonhalma, Kecskemét, Pécs, Szentlőrinc, Kimle….helyek, helységek, városok már büszkélkedhetnek Rieger Tibor alkotásaival.
Alkotásai közé tartoznak a kitüntetést is szolgáló érmei:
A Balassi Bálint emlékérem, a Teleki Pál érdemérem, MS Mester / Vizitáció / érem valmint a Matthias Corvinus emlékérem.
Számtalan pályázat díjazottja. Főbb díjai:Ravennai Biennálé, Ravenna város díja, Győr-Moson-Sopron Megye Művészetért Kormos István- díj, Mosonmagyaróvár Pro Urbe- díj, Levél díszpolgára, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Alkotói Nagydíj, Szervátiusz Jenő- díj, MS Mester – díj, Magyar Örökség – díj. A múlt évben, azaz 2013-ban Rieger Tibor a Szent Márton- díj kitüntetettje lett, mely díjat a pannonhalmi főapátság bazilikájában rendezett ünnepségen vett át.
Rieger Tibor képzőművészeti munkássága, elismertsége, példamutató emberi magatartása köztiszteletnek örvend. Sugárzik belőle a szeretet és mi, a PBT tagjai is örülünk, hogy az ő szeretetének részesei lehetünk. A munkásságához sok erőt, kitartást, jó egészséget kívánunk Petőfi Sándor gondolatával:
„ Tudod mi a virág?
A földnek jósága,
Tudod, mi a jóság?
A lélek virága.“
Rieger Tibor szívének jósága, az alkotásai olyan mint a sugárzó Nap, másszóval életet adnak, hogy mi azokat csodáljuk és büszkék legyünk arra, hogy Rieger Tibor budapesti szobrászművész a barátunk és a Társulásunk tagja.
Riger Tibor megköszönte az örökös tagságos kitüntetést és megemlítette, hogy a község számára egy monumentális szobrot készít, mely a Nagyassszonyunkat ábrázolja a Szent Koronával. A szobor kicsinyített mását el is hozta magával, melyet a közönségünk meg is csodálhatott. A PBT és Királyfiakarcsa község előre is köszöni Rieger Tibor csodálatos alkotását.
A kultúrműsor első részében Kollár Katalin vezetésével a dunaszerdahelyi Szent György kórus gyönyörű dallamokkal lepte meg a közönségünket, majd Bernáth Zoltán vezetésével az Aranykert megnevezésű néptánccsoport következett Bősről, akik fergeteges, jóhangulatú táncukkal még gazdagították az ünnepünk, a megemlékezésünk színvonalát. Köszönjük mindnyájuknak és további sikereket kívánunk nekik.
A képek megtekinthetők: www.picasaweb.google.com/petofitarsulas2

This entry was posted on szerda, szeptember 3rd, 2014 at 13:48 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.