2013.szeptember 7-én Társulásunk a pénzesgyőri barátainkkal, az ő szervezésük által közös kiránduláson vett részt, mely Fertőd és környékére irányult. Köszönet a fő szervezőknek:
Páder Rezsőnek és családjának: fiának Róbertnek és Robi feleségének Zsuzsikának. Az időjárást tekintve ez az egynapos kirándulásunk szeptember 7-én nagyon kedvező volt.
Csornán találkoztunk a pénzesgyőriekkel, akik úgyszintén egy autóbusznyi utassal voltak.
Együtt folytattuk az utunkat Fertődre, a Fertőd-i kastélyt, a kastélyparkot megtekinteni. De még a kastély látogatása előtt a vendéglátóinktól kisebb fogadást is kaptunk, mindenre, mindenkire gondoltak, ezt ezúton is megköszönjük.
Fertőd városa Győr és Sopron között fekszik. 1995-ben kapott városi rangot, ekkor 3179 lakosa volt. A mai Fertőd két település Süttör és Eszterháza összevonásával jött létre 1950-ben. A mai nevét a magyarországi közigazgatás átszervezése idején kapta, az Árpád-korban még meglévő Villa Ferteud / 1234/, Villa Ferteu /1265/ után. 1950. május 16-án Eszterháza felvette a Fertőd nevet, majd szeptember 7-én a korábbi Eszterháza, immár Fertőd egyesült Süttörrel. Süttör volt az ősibb település, az oklevelek Süttör nevének változatait őrzik. Eszterháza neve először Esterházy / Fényes/ Miklós herceg levelében / 1 766/ olvasható:
„Schloss Eszterháza, azaz „eszterházai kastély“.
A városhoz kapcsolható személyek:
az Esterházy – család
Joseph Haydn / Rohrau, Ausztria, 1732. március 31 – Bécs, 1809. május 31/ osztrák zeneszerző két évtizedig lakott Eszterházán / Fertődön/, az Esterházyiak zenekarának vezetője, a muzsikusok és a színtársulat gazdasági ügyeinek intézője, a műsorok összeállítója, betanítója és rendezője volt.
Esterházy – kastély:
A fertődi Esterházy-kastély épületegyüttese és a benne látható kortörténeti kiállítás Fertőd város fő nevezetessége, magyarország egyik kiemelkedő turisztikai látnivalója. Mai formáját a 18.század második felében nyerte el, Esterházy / Fényes/ Miklós elképzelései és tervei alapján. Több építész dolgozott rajta, de a munkát a herceg fogta össze. Az ő idejében közel húsz év alatt alakult ki az épület, amely a bécsi Schönbrunn és a párizsi Versailles méltó párja. A barokk épületegyüttes a maga korában egyedülálló építészeti jelenségként értékelhető. Az itt lakó Esterházy hercegek művészetpártoló tevékenysége révén a 18.század végi Magyarország egyik fő kultúrális központja volt a kastély. „ Magyar Versailles“-nak is nevezik. A kastély fénykora 1768-tól 1790-ig tartott. Az első nagyszabású ünnepséget 1770-ben rendezték, amikor a herceg bemutatta az udvartartását a bécsi arisztokráciának. A kastélyban egy lakosztályt tart fenn az állam az Esrterházy családnak, azaz jelenleg herceg Esterházy Antal számára.
A mai kastély helyén korábban az 1720- ban Esterházy József irányításával megépített, U-alakú sarródi vadászkastély állt. A vadászkastély Süttör határában volt, területileg azonban Sarród faluhoz tartozott. 1762-ben Esterházy / Fényes/ Miklós megbízásából a sarródi vadászkastélyt teljesen átformálták, kibővítették, illetőleg főúri pompájú kastéllyá építették át. Az új kastélyegyüttest valószínűleg Hefele Menyhért és Jacoby Miklós közösen tervezték és építették. Mire 1766-ban a mai kastély elkészült, körülötte új település született. Ez lett Esterháza / ma Fertőd településrésze/, amely az Esterházy családról kapta a nevét. 1946-ban Kertészeti Középiskolát és Kollégiumot hoztak létre a kastély egyik szárnyában.
A kastély jelene:
Közel négymilliárd forintból újul meg az Esterházy kastély.Elsőként a dísztermet és a zenetermet restaurálják. A már megszépült kastély belső díszudvara már teljes, régi pompájában tündököl, az 1700-as évek mintájára. A kastélyegyüttes több évig tartó rekonstrukciója a Műemlékek Állami Gondnoksága vezetésével folyik, melynek kapcsán a központi épületet és a kastélyparkot helyreállítják, illetve a mára teljesen elpusztult operaházat újraépítik. A közelmúltban restaurált kastélykápolna Europa Nostra – díjat kapott.
A kastélyt évente több százezer turista látogatja. Júniustól szeptemberig minden héten komolyzenei hangversenyek hangzanak el a díszteremben, jeles bel- és külföldi művészek, kamara- és nagyzenekarok előadásában. Néhány éve a „ Magyarországi Barokk Vigasságok“
keretében a kastélyban újra megszólalnak a kosztümös, korabeli operák, színházi előadások és mint egykor a tűzijáték zárja az ünnepet.
A kastély leírása:
A kastélyban a díszudvar háromnyílású pompás kovácsoltvas kapuval nyílik. A festői mozgalmasságú szabadlépcsőkön lehet eljutni a gazdag dísztermet magába foglaló középrészhez és a csipkeszerű szalagfonatos kőmellvédddel koronázott belvederére. Az első emeleti díszteremben Josef Ignaz Mildorfer “ Apollón a Nap szekerén “ című frekóját láthatjuk. A földszinten a / sala terrana/ térkialakítása és gazdagon modellált sukkói hívják fel magukra a figyelmet. A kápolna freskóit is Josef Ignaz Mildorfer készítette 1766-ban.
A kastély külső területei:
Az együttes középpontjai a kastélyépület volt. Ebből a fókuszból legyezőszerűen végtelenbe vesző sugárutak indultak ki. A főépület előtt / az északi oldalon/ a hatalmas kovácsoltvas kaputól jobbra és balra még ma is állnak az őrségházak. A kastély mögött, a kerti homlokzattal szemben az itt átvezető út másik oldalán helyezkedett el az operaház, a hercegi zenészek, énekesek lakóháza, a muzsikaház, majd kissé távolabb a vendégfogadó. A kastélytól keletre az előbbiekkel szimmetrikus elrendezésben állt a bábszínház, a tisztviselői lakóházak két tömbje és a kaszárnya.
A kapuhoz kétoldalt ívesen hajó földszinti szárnyak csatlakoznak, amelyek kétemeletes oldaltraktusokban folytatódnak. Az utóbbiakat egy-egy kéttengelyes szárny köti össze a monumentális kompozíció csúcsát jelentő, hnagsúlyosan kiemelt középrésszel. Ennek középrizalitja oromzattal zárul. Az első emeleti kettős oszlopokon nyugvó erkélyhez íveskarú, kétmenetes díszlépcső vezet, ezt lámpásokat tartó puttókkal díszített kovácsoltvas korlát szegélyezi. A díszudvart szökőkút ékesíti. A kastélynak az egykori franciakertre néző déli homlokzata egyszerűbb kiképzésű. Az első elé négy, toszkán oszlopos, vaskorlátos erkély ugrik ki. A záró timpanonban, valamint a Belvedere attikakorlátján az Esterházy – család címere látható.
A kastély belső részei:
A kastély mind a 126 szobája gazdag rokokó dísszel volt ékes, a berendezés is e stílusban készült. Centruma az emeleti díszterem, és az ahhoz kapcsolódó zeneterem, amelyek a középrizalit mögött két emelet légterét foglalják el. Ide a földszintről egy belső lépcsőn és a külső díszlépcsőn át lehet bejutni. A díszterem alatt a bejárati előcsarnokból nyílik a Sala Terrana. E három teremben és a központi szárny többi helyiségében részben helyreállították a belső díszítéseket. Újra berendezték a szobákat, hogy fogalmat alkothassunk a termek egykori, 18. századi pompájáról. E termek mellett jobbra és balra különböző változatos tapétával, damaszttal, olajfestéssel, fatáblákkal díszített szalonok, fogadószobák nyíltak a „ társasági zálák“. Ezeknek a szobáknak nagy részét már helyreállították és újra berendezték. A bútoroknak, díszkárpitoknak csak kisebb hányada tartozott valaha a kastélyhoz, nagyobb része más kastélyokból és palotákból származik. E termek közé tartozik a Mária Terézia-szoba, amelyben 1773-ban a királynő megszállt. Látogatása után a szoba érintetlen állapotban maradt egészen 1945-ig.
A zeneterem melletti három teremben Joseph Haydn munkásságát és a kastély egykori zeneéletét bemutató kiállítás látható. A földszint helyreállított helyiségei közül megemlítendő az úgynevezett kínai szoba. Húsz fatáblájából falburkolatának három tábláját és az eredeti ajtót sikerült restaurálni és régi helyére visszaállítani. Az egyik földszinti teremben kapott helyet a kályhamúzeum. Az itt bemutatott kályhák mind a kastélyból származó eredeti darabok.
A főépületre merőlegesen Esterházy / Fényes / Miklós egy-egy földszintes szárnyat építtetett. A nyugati szárnyban kapott helyet a híres Esterházy-Képtár. Benne megközelítőleg 350 drb festmény volt. Ezek közül 23 igen értékes kép. A legjelentősebb ma a Szépművészeti Múzeumban látható, ez a Raffaelo Santi Esterházy – Madonnája. A képtár keleti megfelelője a konyhákkal összeköttetésben álló télikert volt. Ezek a szárnyak meglehetősen rossz állapotban, részben már nem is az eredeti formájukban vannak. Az esterházi udvari élet egyik központja az operaház volt, amely még a 19. században leégett, ma már csak egy falmaradványa maradt meg.
A fényűző szórakoztatás mellett az Esterházy-udvar jelentős szerepet töltött be a kor zenei életében. Joseph Haydnnak köszönhetően, aki aktív alkotói korszakát töltötte Miklós herceg szolgálatában, operák, vígoperák, szimfóniák születtek e helyen. Az előadások leggyakoribb színhelye az emeleti díszterem volt. A falakon nagyméretű francia tükrök, flamand és francia gobelinek, velencei falikarok. A terem sarkaiban az évszakok allegorikus szobrai, a mennyezeten Apolló Napisten freskója és az aranyozott bútorok ejtik ámulatba az idelátogatót. Itt tartják ma is a hangversenyeket.
A kastélyparkról:
A kastély körül a hajdani csertölgyes kapcsolódó részein, barokk szokásként franciaparkot alakítottak ki. A francia típusú kertekre jellemző zöld növények díszítik a centrumból sugárirányban szétagazó utakat, a végpontjukban kápolna vagy egy-egy kegyszobor állt. A 19.században a mértani formákból építkező parkot a természethez jobban igazodó angolparkká formálták. Az évtizedek során elvadult parkot az 1800-as évek végén Esterházy Miklósné gróf Cziráky Margit hozatta rendbe. A hercegasszonynak hívott grófnőnek köszönhető a mai kép.
A Fertőd határában három temészeti egységet kapcsol egybe:
1. az egyiket a süttöri égerszerű erdőben az egykori vadászatok telkén álló mocsárciprusok és a velük ültetett tölgyesek alkotják. A hercegi pár pihenőhelyéül szolgált.
2. a második elem a hercegasszony allé, ezt két kilométer hosszan mocsárciprusok és tölgyesek alkotják.
3. a harmadik rész a sírdomb. A művészien kialakított földhalmon létesített fenyő- és egzotapark veszi körül a parképítő Cziráky Margit / 1874 1910/ és Esterházy Miklós Pál /1869- 1920 / kettős sírját.
E csodálatos kastély valamint a park látogatása végeztével utunkat folytattuk tovább, mely a Páneurópia Piknik emlékhelyének megtekintése volt.
A páneurópia piknik az osztrák-magyar határon, Sopron közelében 1989. augusztus 19-én tartott békedemonstráció volt, fontos előzménye az Európát kettéosztó vasfüggöny átvágásának, Németország egyesülésének és az Európai Unió keleti kibővülésének.
Határnyitás:
A két ország /Ausztria – Magyarország / beleegyezésével ehhez szimbolikusan egy határátkelőt nyitottak Szentmargitbánya / Sankt Margarethen im Burgenland / és Sopronkőhida / Steinambrückl / között három órányi időtartamra. Ugyanazon a helytől 4 kilométerre már ezt megelőzően, 1989. június 27-én az akkori osztrák külügyminiszter Alois Mock és magyar kollégája Horn Gyula közösen vágták el a határzárat, hogy kihangsúlyozzák a megfigyelőberendezések lebontását, amelyet Magyarország 1989. május 2-án elkezdett. A páneurópai pikniket megelőzte még a Tóka, Türke és Felsőszölnök faluk találkozója a jugoszláv- osztrák- magyar hármas határnál, amikor is a magyar falu ismét csatlakozhatott a régi hagyományos találkozóhoz, 1989. június 4-én, négy évtized után első ízben megnyitva a határt.
Az 1989.augusztus 19-én, Sopronpusztán megrendezett páneurópia pikniken több mint 600 NDK – állampolgár használta fel a vasfüggöny megnyílásának rövid pillanatát arra, hogy nyugatra szökjön, miután előzőleg röplapokon felhívták a figyelmüket a páneurópiai piknikre.
A magyar határőrség, Bella Árpád határőr alezredes bölcsességének köszönhetően az érvényben lévő lőparancs ellenére sem avatkozott közbe.
Budapesten és főleg a Balaton térségében több ezer NDK- állampolgár várakozott a határátlépés esélyére, akik nem bíztak a határ megnyitásában. Ezért azoknak a száma, akik nyugatra távoztak ezen a napon, alig néhány száz volt. A következő napokban a magyar kormány kérésére a nyugati határ őrízetét megerősítették, így az NDK – polgárok 1989. szeptember 11-én bekövetkezett végleges kiengedése előtt viszonylag keveseknek sikerült a szökés.
A páneurópai piknik fontos mérföldkő azokban a folyamatokban, amelyek a német újraegyesítéshez vezettek. Minden évben augusztus 19-én emlékünnepet tartanak a határ megnyitásának helyén. A piknik szervezői az ellenzéki Magyar Demokrata Fórum debreceni és soproni, a Szabad Demokraták Szövetsége, a FIDESZ és a FKGP soproni szervezeti voltak. A fővédnökök Habsburg Ottó és Pozsgay Imre voltak.
Arra a helyre, ahol a határátkelőt áttörték a menekültek, egy az egykori szervezők által 1991-ben felállított kopjafa, a Debrecen városától kapott lélekharang, a Japán – Magyar Baráti Társaság által épített pagodaszerű épület és kút, valamint a kinyíló kaput ábrázoló magyar műalkotás emlékeztet. Közvetlenül a hajdani határzár áttörésének pontjára 2004-ben emlékkövet állítottak, az esemény történetét leíró emléktáblával. 2009-ben a 20. évfordulóra augusztus 19-én avatták fel Melocco Miklós „ Áttörés – Abbruch“ című szoborkompozícióját.
1996-ban a Sopron melletti fertőrákosi kőfejtő kilátópontján állították fel Gabriela von Habsburg alkotását, egy 10 méter magas fém- plasztikát. A műalkotás egy darab szögesdrótot jelképez, amely távolról nézve kereszt alakot mutat.
Az emlékhely megtekintése után hajókázás következett a Fertő- tavon.
A fertő-tavi hajózás meghatározó vállalkozása 1989 óta szervezi és biztosítja a magyarországi, fertőrákosi kikötőből az átkelést és sétahajó utakat a Fertő – tó összes kikötőjébe magyar és az osztrák oldalon. A Fertő –tavi körút során ismerkedhettünk a tó élővilágával, növényvilágának szépségeivel. A tó magyar szakaszán hajózva, az itt élő több mint 280 madárfaj közül számos egyed megfigyelhető. A halakban gazdag, növényekkel, főleg nádasokkal körülölelt partszakasz csodálatos látványában gyönyörködhettünk a 60 perces körút során. Az osztrák oldali kikötőnk a mörbischi volt, mely már messziről a víziszínpad látványával hívta fel magára a figyelmet. A szeptemberi napsütéses időjárás mellett nagyon kellemes és élvezetes volt mindanyiunk számára ez a hajóút.
A hajóút után finom, ízletes estebéd várt bennünket a Mithrász étteremben. A napi programunk szerint az utolsó meglátogatásra váró helyünk felé vettük az irányt, amely a fertőrákosi Vasfüggöny múzeum megtekintése volt.
Fertőrákos történeti és művészeti emlékei révén kiemelkedik a legtöbb magyar falu közül. Az egyetlen magyar község, amelyet városfal övezett és püspöki palotája is volt. Szép természeti környezetben fekszik, csaknem minden épülete műemlék. A világörökség részét képező Fertő-táj egyik jelentős települése.
Látnivalói közül megemlítendő:
a páneurópai piknik emlékhely / amiről már beszéltünk/
a kőfejtő
a püspöki palota
a Mithrász –szentély
a püspöki vízimalom, napórával
kalcitkristály-gyűjtemény
középkori várfalmaradványok
a vasfüggöny múzeum
A vasfüggöny története:
A vasfüggöny egy olyan kerítésrendszer volt, amely észak-dél irányban vágta ketté Európát. Megakadályozta, hogy Kelet –Európából „ Nyugatra“ lehessen szökni. Magyarország ausztriai határvidékét 260 kilométer hosszúságban kísérte ez a komplex határvédelmi rendszer. Az első védelmi vonalat a vadfogó kerítés jelentette, ettől 2 méterre állt a jelzőkerítés, amelyre a határőr őrs 24 voltos elektromos jelzőberendezését kapcsolták. Riasztás esetén a határőrök azt is tudták, hogy melyik szakaszra kell kivonulniuk. A határ és a jelzőkerítés között húzódott a hírvezeték-sáv, a járőrút és a nyomsáv. A hírvezeték-sávban álló villanyoszlopokra a járőröző katonák részére telefoncsatlakozókat helyeztek el. A járőrúton gyalogosan és gépjárművel szolgálatot teljesítő határőrök ellenőrízték a nyomsávot. Az 5 méter széles felgereblyézett szakaszon látszódott, ha azon valaki keresztülhaladt. A határsértőnek innen még több száz métert kellett megtennie a határig. Ezen az előterepnek nevezett részen a géppisztolyos, őrkutyás határőrök még elfoghatták azt, aki a védelmi rendszer többi részén sikeresen átjutott. A határ mellett a fontosabb helyeken őrtornyokat állítottak fel, így a magasból is tudták figyelni a környékbeli utakat, ösvényeket.
A magyar-osztrák határőrízeti feladat hosszú évtizedeken át a Kelet-nyugat közötti szembenállás folytán az egyik embert próbáló – ha nem is a legnehezebb – szolgálatot rótta a magyar határőrségre. A rendszerváltás nyomán, különösen a schengeni rendszer életbe léptetése következtében ez a szigórúan ellenőrzött határszakasz is „ellégiesült“ és megszűnt.
Az egykori határőr Csapó Imrének köszönhető, hogy Fertőrákoson a Vasfüggöny múzeum létezik, ő e múzeum tulajdonosa. A civil gyűjteményt több évi gyűjtőmunkával hozta létre, azzal a gondolattal, hogy a látogató a teljes határőrízeti rendszerből, a „ vasfüggöny“ működéséről, eszközeiről és tárgyi emlékeiről átfogó képet kapjon. Csapó Imre, az egykori határőr-tiszthelyettes magánmúzeuma mindenekelőtt a kirándulóknak, a diákoknak segít a hidegháborús korszak térségi határőrízeti intézményének megismerésében, a kiállított „letűnt kor“ emlékeivel. A látogató megismerheti, hogy működött egykoron az a műszaki zár, amely kettévágta Európát. Az őrtorony eredeti, csakúgy mint a kiállítás darabjai. Korabeli műszaki berendezések, oktatóanyagok, fotók, zászlók idézik a múltat.
A múzeum látogatása után a vendéglátóink meglepetéssel szolgáltak, senki sem gondolt arra, hogy ezen a helyen, a múzeum udvarában finom borocskák kóstolgatására és fogyasztására is sor kerül. Csapó Imre így nemcsak mint a múzeum tulajdonosa, hanem mint borász is bemutatkozott. A pénzesgyőri barátainkkal nagyon kellemesen telt el az este.
Az egész napos program szervezéséért, minden egyes megállóhelyünkért, a látnivalókért Fertőd és környékén csak köszönetünket tudjuk kifejezni, mert mindannyiunk számára hatalmas élmény volt. Köszönet érte mégegyszer a pénzesgyőri barátainknak és nem utolsó sorban a Páder családnak.

A képek megtekinthetők: www.picasaweb.google.com/petofitaruslas2

This entry was posted on kedd, szeptember 24th, 2013 at 21:17 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.