2013. augusztus 18-án a Cserkészligetben volt a PBT ünnepi megemlékezése az államalapító Szent István királyunkról, kinek személyében minden idők legnagyobb magyarját tiszteljük. Augusztus 20-a, ősi magyar ünnepünk, mely nap a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam fennállásának emléknapja. A magyarság és a keresztény hit összefonódását az első magyar királyhoz, az államalapító Szent Istvánhoz kötjük, aki olyan alapokra helyezte a nemzet életét, amelyen nem fogtak a történelmi viharok.
A megemlékezés katolikus szabadtéri szentmisével kezdődött, melyet Mede Károly és Bozay Krisztián lelkiatyák celebrálták. A szentmisét a dunaszerdahelyi Szent György kórus kísérte, továbbá a szentmisén a dunaszerdahelyi Szent György lovagrend is közreműködött.
A szentmise után is köszöntöttük az ünneplő közönségünket, mégpedig egy moldvai csángó ének első versszakával:
„ Ó Szent István dicsértessél, menny és földön tiszteltessél!
De főképpen nálunk ma, mint Országunk Oszlopa!
Kérünk, mint Apostolunkat és az első Királyunkat!
Szent István nézz Mennyből le a szép magyar népedre! !“
A hazai közönségen kívül tisztelettel köszöntöttük vendégeinket:
Halzl Józsefet, a Rákóczi Szövetség elnökét, ki feleségével, a családjával érkezett hozzánk,
Rieger Tibor szobrászművészt, a kismegyeri Napóleon Hagyományőrző Egyesület képviselőit, Tóth házaspárt Zalagyömörőröl, a Karcsák polgármestereit: Gányovics Janát és Gódány Lászlót.
A szentmise után került sor az új székházunk felszentelésére, mely szinte 5 hónap alatt készült el. A munka oroszlánrésze Nagy Dánielre hárult, aki irányította és szervezte az egész építkezési folyamatot, köszönet érte. Köszönettel tartozunk azoknak is, akik anyagi, fizikai….és egyéb más segítséggel támogatták a székház létrejöttét.
Az ünnepi megemlékezésen Batta György Magyar Örökség- díjas író, a Petőfi Baráti Társulás örökös tagja „ Szívemben a hazám – megszólal Esterházy János / 1901 – 1957“ című írását olvasta fel a közönségnek, mely szöveg bevezetője lesz egy majdani Esterházy lelki potrénak.
„ Kedves Testvéreim!
A Mindenható Isten, aki maga a szeretet, a saját képére teremtette az embert, így mi az Atya gyermekei is szeretet vagyunk. Ez a mi egyedüli kincsünk. A szeretet örök adomány, mert csak egy lélek van. Az egy lélek Istentől és mindannyiunkból áll, magába foglalva minden emléket és létező erőt. Egy életünk van, s az örökké tart. Hogy miként alakul a sorsunk, az a szeretetünkön múlik. Ahol a szeretetünk van, ott leszünk mi is. Ez törvény, ezért lehetek itt veletek, szólhatok földi életemről.
Főnemesi családba, egymást rajongásig szerető férfi és nő ölelésébe születtem. Őseim századokon át a magyar haza függetlenségéért áldozták vérüket, viseltek börtönt, munkálkodtak tudósokként vagy diplomatákként. Lengyel édesanyám felmenői is ilyen hűségesen szolgálták nemzetüket a történelem viharaiban.
Tündérkoromban édesanyám, maminkó, mesét mond….Édesapám lova nyergébe ültet és a Zobor – hegy felé röpül velem…. A kastélyablakban türelmetlenül várom, hogy hópelyheket hintsenek az angyalok…..Tulipánokon ámulok: mennyi gyönyörű kehely!
Ám ebben a tündérvilágban végzetes dolog történik: megáll negyvenkét éves édesapám szíve!
Lujza nővérem hat, Mariska hugom egy, én négy éves vagyok, maminkó harminc…. Édesanyánk, akivel mindennap ott vagyunk a kápolnában, arra kéri Istent, óvjon bennünket mindhalálig, teremtse körénk a hit áttörhetetlen burkát.
A nagylelkű maminkó, a grófka, a magyarok és szlovákok lakta falu jótevője marad gyászában is. Nem érzi magát felsőbbrendűnek, a kastély nagykapuját mindig nyitva tartja. Szívén viseli mások sorsát, naponta oszt ingyenebédet, a szegényeket tűzifával segíti, karácsonyra mindenkit megajándékoz. Mi, gyerekek együtt játszunk szlovák pajtásainkkal, megtanuljuk a nyelvüket, de édesapánk hiánya nagyon fáj. Édesanyánk azzal vigasztal, hogy apa a szívünkben él tovább. Mosolyog, ám peregnek a könnyei.
Budapesti diákéveimben affölött tépelődöm, hogy mit hozhat a jövőm, mikor százezrek gyilkolják egymást a csatatereken, s a szemem láttára porladnak el az élet alapkövei, az igazság, a becsület, a szépség! Felperzseli magát az emberiség?
Húsz éves sem vagyok, amikor felrobban a trianoni gyilok, s ránk omlik tornyaival, faluival, városaival, palotáival és viskóival, szobraival és temetőivel, folyóival, erdőivel és hegyeivel gyönyörű hajlékunk Magyarország. Elszakítanak a hazámtól! Kérdezés nélkül egy idegen államba kényszerítenek a szülőföldemen! Az új határ köveit úgy verik bele Magyarország testébe, mint Jézusunk koponyájába koszorúja töviseit! Tűzre vetik a bölcsőmet! Bilincsbe vernek a fájdalmak. Csupa könny a nemzetem….Te most mit szólnál, édesapám?…. Előveszem a század elején készült feljegyzéseit: „ Nagy a baj: Európa, s benne a magyarság egyre távolodik Istentől. Ez az elválás önmagunk: szeretetünk teljes megtagadása…. De ha a szeretet gyermeke rossz irányba tart, hogyan történhetne más, mint háború?“ Elborzadok: lehet, hogy apa lelki szeme már látta az első világháború öldöklő csatáit és lemészárolt, vérbe fagyott országát? Lehet, hogy a nemzete és a családja iránt érzett aggodalma döntötte sírba?
Mit tegyek? Mit tehetek én e bénító gyászban? De lám, édesapám naplójából rám ragyog Mátyás királyunk mondata: „ Isten szolgálatára bármilyen idő alkalmas, s amit a magyar haza javára tesz az ember, nem egyéb, mint Isten szolgálata.“
Batta György e megható szavai, a cikke után Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke ünnepi beszédet mondott.
Halzl Józsefről tudni kell, hogy nagyon sokban hozzájárul a nemzeti önbecsülés erősítéséhez és gazdagításához. Halzl József és az általa vezetett Rákóczi Szövetség kapta meg / mások mellett / 2010- ben a Magyar Örökség- díjat. Ezt azért is fontos megemlíteni, mert a díjátadás alkalmával az elnök úr munkásságát Martényi Árpád, a Rákóczi Szövetség titkára méltatta. A laudációban elhangzott egy nagyon szép gondolat: Tamási Áron a rengetegben Ábellel mondatja ki az azóta alapértékké szilárdult gondolatot, mely így hangzik: azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne. Aki pedig jó helyen van otthon, az nemcsak a világon, de a világért is van! És ilyen jó helyen levő személy Halzl József is, aki nagyon sokat tesz a Szövetség felvirágoztatásáért és társadalmi elfogadottságáért, a neve teljesen összeforrt a Rákóczi Szövetséggel és leginkább a Kárpát- medencei magyarság ügyével.A Szövetség a Kárpát medence szerte működő helyi szervezetei révén gazdag programsorozatot
valósít meg minden évben. A határon túl élő magyar közösségek nemzeti, kultúrális, szellemi, közművelődési tevékenységét segíti és hatékonyan részt vállal identitástudatuk megőrzésében, elsősorban az ifjúság megszólításával. Tudni lehet az elnök úrral kapcsolatban azt, hogy a családi gyökerei a mai Magyarország területén kívüliek. Édesapja felvidéki / Szencen született /, édesanyja pedig a mai Burgenlandból származik. Ezért nem is csoda, hogy már gyermekkorától fogva érzékenyen reagál a határon túliak sorsára. A Szövetség hármas céljának: a határon túli magyarság támogatásának, a szülőföldről elűzött magyarok összefogásának és a névadó II. Rákóczi Ferenc szellemi hagyatéka ápolásának érvényesítése érdekében a civil szervezet széleskörű, teljes kárpát-medencei kiterjesztését, a fiatalok bevonását és a Szövetség anyagi bázisának megteremtését tartja fontosnak. A Szövetség nyári táborokat szervez Kárpát-medence fiataljainak, de vannak speciális táboraik, ilyen pl. a Kárpát-medencei történelem tanárok tábora, melyen az elnök úr is részt vesz. A Rákóczi Szövetségnek több mint 13000 tagja van, közel 300 tagszervezete. Ápolja két eszményképének II. Rákóczi Feencnek és Esterházy Jánosnak emlékét és szellemi hagyatékát, a Rákóczi – kultusz megőrzéséért összefogja és támogatja az érintett településeket, iskolákat és közösségeket. A méltatlanul elfeledett felvidék mártír politikus társadalmi rehabilitása érdekében a Szövetség kebelében megalapította az Esterházy János Emlékbizottságot, Budapesten Esterházy emlékhelyet alakított ki és Esterházy emlékérmet alapított.
II.Rákóczi Ferenc / 1676 – 1735/ között élt, Rodostón halt meg/ imájával, az ima részletével köszöntöttük az elnök urat és természetesen a közönséget:
„ A te kezedben van szívünk, Uram,
Döfd át szereteted nyilával,
Gyújtsd fel lomhákat,
Vezesd vissza az eltévelyedetteket,
Világítsd meg a vakokat,
Lágyítsd meg a hajthatatlanokat,
Bátorítsd a habozókat,
Tanítsd a tudatlanokat,
Gyarapítsd bennünk a hitet,
Gyújtsd föl a kölcsönös szeretet lángját,
S újra és újra kérlek,
Add, hogy szereteted gyarapodjék,
Hogy ez az isteni láng
Eméssze föl viszálykodásainkat.“
A PBT minden évben Örökös tagot választ. A 2013-as évben az Örökös tag tisztséget az augusztusi ünnepségünkön Nagy Géza, csicsói fafaragó kapta. Nagy Gézának a foglalkozása a hivatása is, a felvidéki faszobrászat hagyománya egyértelműen az ő nevéhez fűződik. Ha kimondjuk Csicsó község nevét, akkor mindenki tudja, hogy ez a személy Nagy Géza. Csicsón járva számos műalkotást fedezhetünk fel, nemcsak a köztereken, hanem magánterületeken egyaránt. Nagy Géza a 2013-as évben már kilencedik alkalommal szervezte meg a nemzetközi faszobrász tábort, melyet 2005-ben nyitottak meg először a budapesti Frech Ottó közreműködésével, ahol is a hazai fafaragókon kívül magyarországi, kárpátaljai, szlovéniai művészek is a tábor alkotói. Azt mondják, hogy aki szépet alkot, annak a lelkivilága is szép. Ha körülnézünk a Ligetünkben: a csodálatos felvidéki kapu, az aradi vértanúk emlékére készített alkotás…..Géza munkája. A fával dolgozik, mondják róluk, hogy szelíd, de akaratos emberek. Szelídek, mert meghajlanak a fatörzsben megmutatkozó forma előtt, de áldozatos és akaratos, mert kellő határozott mozdulattal előhívják a rostok közül a benne rejlőt. Hiszen a faragásra váró anyag magáról, a faragott személyek, arcok, életképek, regék és mondák szereplői, a díszítőmotívumok és a belőlük faragott kompozíciók mind – mind mesét mondanak a szemlélődőnek. Ahogy a fát nézi, szemléli, a szeme már a kiformált szobrot látja a fában, bízva abban, hogy az elkészült munkában majd sokan gyönyörködnek.
Nagy Géza nevéhez fűződik Csicsó községben a történelmi emlékpark, a magyarok 1100 éves Kárpát-medencei letelepedésének emlékéül….elkészítette a Hét vezér szoborpark modern turulját….nem is csoda, ha ez az emlékpark a „ Magyarnak maradni“ emlékpark nevet viseli.
Attila hun fejedelem japán kőrisfából készített faszobrát 2005-ben a budapesti Frech Ottóval készítette. 2009-ben monumentális faszobor készült el, a nyelvtörvény elleni tiltakozás jelképét faragták meg. A több mint két méter magas szobor ötletgazdája Farkas Attila budapesti alkotóművész, a kivitelezését a csicsói faragók végezték Géza vezetésével.
2012-ben készült el további alkotása a kitelepítettek és deportáltak emlékműve 258 névvel ellátva. Nagy Géza már 2003-ban megkapta a Magyar Kultúra lovagrendjét, a határon túli magyar kultúra ápolásáért.
Csicsón kívül az ő alkotásaival találkozhatunk:
Komáromszentpéteren, ahol kopjafa áll a templom udvarában / a sztálinista diktatúra áldozatainak állít emléket/, Komáromban úgyszintén kopjafa áll, mely Szent Istvánra, az államalapításra és az első Komáromról szóló írásos említésre hivatott emlékezni, Kulcsodon a templom előtt felállított kopjafa az örök emberi reménységet fejezi ki. Apácaszakállason a templom udvarában a „ Turul“ úgyszinte Géza alkotása….és lehetne folytatni tovább.
Nagy Géza fafaragó művész rengeteget tett és tesz az egyetemes magyar kultúráért, a magyar emlékeket, a szépet a faragott alkotásain keresztül érzékelteti. Isten éltesse őt, adjon neki a jó Isten sok erőt, egészséget,hogy alkotásaival, munkáival még nagyon sokáig kápráztasson el bennünket, a magyarságunkat.
Az ünnepi megemlékezésünk befejezéseként Ritter Éva néni verssel és énekkel szerepelt. Éva néninek köszönjük a szépen összeállított kultúrműsorát.
A PBT vezetősége köszöni mindenkinek a részvételt, akik jelenlétükkel megtisztelték az augusztus 20-i rendezvényünket.

A képek megtekinthetők:www.picasaweb.google.com/petofitarsulas2

This entry was posted on szombat, szeptember 21st, 2013 at 08:02 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.