2013. március 17-én a PBT ünnepi megemlékezést tartott az 1848/49-es szabadságharcról, a forradalomról és Petőfiről.
Március 15-e olyan ünnep, amellyel valamilyen módon minden korosztály azonosulni tud. 1848. olyan örökséget hagyott ránk, amelyet oltalmazni, ápolni minden időben becsületbeli kötelezettségünk.
Petőfit a hazája iránti megalkuvást nem tűrő szeretete, méltán emeli 1848-as márciusi forradalom egyik kulcsfigurájává és a szabadságharc hősévé. „ Szabadság, szerelem! E kettő kell nekem. Szerelmemért föláldozom Az életet, Szabadságért föláldozom Szerelmemet!“
Ígéretéhez híven mindent feláldozott, az életét adta a magyar szabadságért. A csatatéren tűnt el nyomtalanul, maga után hagyva páratlan értékű irodalmi hagyatékát.
Az ünnepi megemlékezésen a királyfiakarcsai kultúrházban sok szeretettel köszöntöttük a tagságot, a falubelieket, minden résztvevőt, a falu polgármesterét Gányovics Janát, alpolgármesternőt, Kis Mártát, Egyházkarcsa polgármesterét, Gódány Lászlót, a kisudvarnoki Pünkösdi Rózsa Népdalkör tagjait Orbán Gyula vezetésével és nem utolsó sorban a Magyarországról érkezett vendégeinket: Csorba Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját valamint Rieger Tibor szobrászművészt.
Rieger Tibor szobrászművészről:
Gyálligeten született, de büszkék vagyunk rá, mert ahogy már tőle is hallottuk, Királyfiakarcsán nevelkedett. Családját a II. világháború után telepítették ki, így kerültek Győr megyébe és Levélen éltek. A győri bencés gimnázium után a Képzőművészeti Főiskolát végezte el, két évtizedig Szentendrén, majd Óbudán telepedett le. Mintegy félszáz szobra, alkotása díszíti Magyarország köztereit, épületeit. Szobrászatának anyaga a kő, a bronz, esetenként a fa. Kisplasztikák alkotása mellett a 80-as évektől a monumentális, megbízásra készített, köztérre állított körplasztikák és középületeken elhelyezett domborművek váltak dominánssá munkásságában. Monumentális műveinek sorában kiemelkedő jelentőségű a pannonhalmi bencés apátság bazilikájának millenniumi kapuja, a mosonmagyaróvári 56-as emlékmű és a kecskeméti II. világháborús áldozatokra emlékező dombormű, a Balatonbogláron 2004-ben a római katolikus templom kertjében felállított Teleki Pál tudós államférfi életnagyságú ülő bronzszobra. Kitüntetéseit szolgáló érmei: a Balassi Bálint emlékérem, Teleki Pál Érdemérem, MS Mester /Vízitáció/ érme, a Matthius Corvinus emlékérem és 2011-ben Rieger Tibor szobrászművész Magyar Örökség díjas lett.
A márciusi ünnepségünkön megemlítettük azt is, hogy a PBT egyik örökös tagja,
Dr.Tarjányi József szinte a mi ünnepségünkkel egyidőben Bostonban ünnepelt az Amerikában élő magyarokkal és vitte a Társulás üzenetét, jó hírét és a koszorúját is. Boston városában ezen a napon Petőfi emléktábla avatására került sor a Prudential épületében. A bostoni ünnepségen Petőfire Tarjányi József emlékezett és az ő ünnepségükön Lakatos István előadóművész vett részt.
Nálunk, a királyfiakarcsai kultúrházban az ünnepi műsort Orbán Gyula vezetésével a kisudvarnoki Pünkösdi Rózsa Népdalkör biztosította, akik szívet- lelket melengető ünnepi műsorral készültek és csodálatos, ünnepi előadásban volt részünk. Köszönet érte.
Tekintettel a rossz időjárásra az ünnepi beszédet úgyszintén a kultúrházban hallgattuk meg
Csorba László, a budapesti Nemzeti Múzeum főigazgatója tolmácsolásában. Az ünnepi beszédét a közönségünk nagy érdeklődéssel és figyelemmel hallgatta.
Csorba Lászlóról néhány gondolattal:
Az egyetemi tanulmányait az ELTE BTK-n végezte 1973-1979 között. 1979-1991 között a Magyar Tudományos Akadémia Filozófia Intézetében dolgozott. 1991-től az ELTE BTK művelődéstörténeti tanszékének docense. 1992-1993 között az Indianai Egyetem vendégprofesszora volt. 1998 – 2003 között a római Magyar Akadémia tudományos igazgatója, majd 2003 – 2007 között igazgatója volt. 2007 óta a Magyar Tudományos Akadémia Történelemtudományi Intézetének igazgatóhelyettese. 2010. február 1- e óta a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.
Fő kutatási területe az újkori magyar művelődés és egyházpolitika, valamint a magyar- olasz kapcsolatok története. Könyvet írt Garibaldiról, Széchenyiről, Teleki Lászlóról, a tizenhárom aradi vértanúról, a Kossuth –emigrációról, a Batthány – kormányról, az olaszországi magyar emlékekről, a 19. század történetéről.
Kitüntetései:
A történelem tudományok kandidátusa
A Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztje.
A PBT köszönetét fejezi ki Csorba Lászlónak az értékes, tartalmas, emlékezetes ünnepi beszédéért és köszönjük, hogy elfogadta a meghívásunkat.
A községháza szomszédságában álló Petőfi emléktáblánál koszorúztak:
Királyfiakarcsa Önkormányzatával együtt Rieger Tibor szobrászművész koszorúzott
Egyházkarcsa Önkormányzata
Egyházkarcsai Alapiskola
A Most-Híd Párt helyi képviselői
Kisudvarnoki Pünkösdi Rózsa Népdalkör
Petőfi Baráti Társulás elnökével, alelnökével Csorba László koszorúzott.
A Petőfi Baráti Társulás vezetősége minden résztvevőnek köszöni, hogy a jelenlétükkel megtisztelték az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepségét.

A képek megtekinthetők: www.picasaweb.google.com/petofitarsulas2

This entry was posted on vasárnap, április 21st, 2013 at 17:39 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.