2013.február 16-án került megrendezésre a királyfiakarcsai kultúrházban a hagyományos karcsai borversenyre.
Röviden a „bor“ szó jelentéséről:
A magyarság azon ritka népek egyike, amelynek saját szava van a bor megjelölésére. A legtöbb európai nép a bor szót a latinból / vinum/ vette át: win, wine, vin, vino, vina.
A szó eredetét követve, visszatérhetünk a hun-magyar őstörténet távoli korszakaiba, ősvallásunk, istenhitének a világába. Az első leírt magyar szó a bor! Meglepő módon a kínaiak írták le először. A kétezer évvel ezelőtti kínai krónikák megemlítik, hogy a hunok és lovas kultúrájú utódaik nagy tiszteletben tartották Bor Tengri hegyét, ahol áldozatokat mutattak be a Bor Tengrinek, az Újjászületés Istenének. / Boldogasszonynak/. A bor szó első leírt formája tehát az Istent jelentő Tengi szóval – a magyar Isten szó, a hun Tengri szóból alakult ki /Ős- Tengri/ és a Szent Hegy, az áldozati hely fogalmának a kíséretében jelenik meg először a kínai krónikákban, amelyek hangsúlyozzák, hogy a Bor Tengri, a Föld és az Újjászületés Istene. Őseink hitvilágában az Ég Urának, az Istennek három meghatározó megnyilvánulási formája volt:
Kök Tengri, az Isten / és az égbolt/ nappali megnyilvánulási formája,
Kara Tengri, az Isten éjszakai megnyilvánulási formája,
Bor Tengri, az Isten hajnali és alkonyati átváltozást és égi újjászületést jelentő megnyilvánulási formája.
A kök /kék/, kara / sötét, fekete/, bor / szürkésfehér/ az ég nappali, éjszakai, hajnali és alkonyati színeit jelölték.
Ősi jelentés szerint egy olyan ital, amely átváltozása során, egy nemesebb, kívánatos és akár euforizáló hatású nedű lesz belőle. Egy ital, amely alkalmas az Isten/ek/ felé való kommunikációra. Nem volt ez másképpen a görögöknél vagy a rómaiaknál sem. Ami a görögöknél Dionüszosz, a rómaiaknál Bacchus az a magyaroknál Bor Tengri.
A szőlő a „ vitis vinifera „ őshazája Ázsia területén a mai Irán, Türkmenisztán területére helyezik a kutatók. Nem hiába a mondás „ Ex oriente lux“, vagyis a világosság keletről jön. Perzsa és sumér legendák számolnak be a borkészítésről és az emberre gyakorolt hatásáról. Így biztosan kijelenthetjük a Gilgames eposz tudatában is, hogy a bor az emberi történelem, kultúra alakulásában, fejlődésében rendkívül fontos szerepet kapott. És ez így volt a hunoknál – magyaroknál is. Hiszen Anonymus a XII-i krónikában beszámol, hogy az ősi szkíta hazában az ősök szívesen fogyasztottak húst, halat, tejet, fűszereket és természetesen bort. Az étkezés melletti borfogyasztás már ősidők óta végig kísérte a magyarságot.
A XI. karcsai hagyományos borversenyt nagy érdeklődés fogadta. A nevezési feltételekben az szerepelt, hogy a versenyen résztvevő bortermelő 5 drb 0,7 literes zöld üvegben leadott borral
jelentkezzen a verseny kezdete előtt.
Fehér borokkal a következő személyek versenyeztek:
Gajdosik József, Majer Tamás, Szalai Roland, Pongrác Tamás, Mojorovics Mihály, Baďura Ferenc, Méhes János, Kovács László, Bogyai Alfréd, Mészáros László, Erdős Ottó, Izsák József, Szabó Tibor, Kulcsár Sándor.
A vörös borokkal rendelkezők névsora: Gajdosik József, Méhes János, Molnár Tibor, Szabó Tibor, Molnár Ede, Izsák József, Mészáros László.
A borverseny kezdete előtt a szakavatott zsűri a degusztációról, a pontozásról informálta a résztvevő közönséget. Ezúton is köszönjük a borversenyen végzett munkájukat, fáradozásukat.
A borok kóstolgatása kellemes és vidám hangulatban telt el. A vendégeink nemcsak borokat
kóstolgattak, hanem a bor mellé finom ételek sokasága is várta őket.
A díjazott borok, illetve a bortermelők névsora:
Fehér borok :
I.díj: Kulcsár Sándor
II.díj: Mészáros László
III.díj: Gajdosik József
Vörös borok kategóriájában:
I.díj:Molnár Tibor
II. díj: Mészáros László
III.díj: Méhes János
A közönség díjasok névsora:
I.díj:Izsák József
II.díj: Kovács László
III.díj: Szalay Roland
A borverseny után kötetlen szórakozás, vidám hangulat, cigányzene várta a jelenlévőket Sárközi Pál prímás vezetésével. A borversenyen felléptek:Matus Ernő, Ágh Sándor, Fürst Pál nótaénekesek.
A PBT ezúton köszöni meg mindazon személyek segítségét, akik ezen a borversenyen sokat dolgoztak, munkálkodtak azon, hogy a borkedvelő közönség kellemes hangulatban, szép élményekkel térjenek haza.

A képek megtekinthetők: www.picasaweb.google.com/petofitarsulas2

This entry was posted on vasárnap, április 21st, 2013 at 15:26 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.