2012.október 7-én a Cserkészligetben került sor az 1848-49-es szabadságharc megtorlásokban kivégzett mártírjai tiszteletére rendezett emléknapi megemlékezésre.
Madách Imre:
„ Nem néztetek erőst, hogy szolgáljatok,
Ki fényesen majd jutalmazni tud,
Akit szolgáltatok egy árva hon volt,
Im sírotokra emlékkő se jut.“
Az aradi vértanúk katonák voltak, akik a fegyelmet, a harctéren kiérdemelt dicsőséget tartották fontosnak életük során. Emberek, akik a magyar szabadságharc hívó szavára, katonai tudásukat adták azért, hogy Magyarország szabad és független legyen. Ők azok, akik végigharcolták a szabadságharc csatáit, vezették csapataik embereit keményen küzdve, mert hittek abban, hogy győzhetnek. Életük azzal zárult, hogy rajtuk statuáltak példát a megtorlásra. Meghaltak, mert szembeszálltak volt esküjükkel , amely a császárnak tett ígéret volt. Ők azok, akik elmenekülhettek volna, amikor már tudható volt a vég, hátrahagyva a hozzájuk beosztott katonákat, mégsem tették. Olyan hősök ők, akiket Magyarország történelmében csakis vérvörös betűkkel lehet illetni, mert a vérüket áldozták ezért az országért. Minden magyar embernek tudni, ismerni kell a nevüket, a tetteiket.
Az aradi 13:
Leiningen – Westerburg Károly
Damjanich János
Török Ignác
Aulich Lajos
Vécsey Károly
Lázár Vilmos
Dessewffy Arisztid
Nagy-Sándor József
Knézich Károly
Schweidel József
Kiss Ernő
Láhner György
Poltenberg Ernő
Október hatodikán nemcsak Aradon voltak kivégzések. Ezen a napon, Pesten is kivégezték Batthány Lajos első magyar miniszterelnököt. A 13 vértanú közül a legfiatalabb 30, a legidősebb 54 éves volt.
2012. október 7-én, vasárnap délután a PBT vezetősége, tagsága, a falubelik, barátok, ismerősök emlékeztek e szomorú eseményre. Az emléknapi megemlékezésen részt vett Királyfiakarcsa polgármesternője Gányovics Jana is, valamint Mede Károly plébános úr.
Az ünnepi műsort a Hodosi énekkar biztosította, akik szívet, lelket melengető programmal készültek. Az ünnepi beszédet Batta György író, költő mondta. Az emléknapi megemlékezés végeztével a PBT tagjai mécseseket helyeztek el a csicsói Nagy Géza által készített aradi vértanúk tiszteletére készített emléknél.
Reményik Sándor:
„ Lehullott a rezgő nyárfa….
Nem.
Nem ezüstszínű most a levele.
Feketén hull a fákról a levél,
S a föld, amelyre hull,
Kemény, mint a koporsó fedele.
Hallottátok: így szól a rendelet:
Gyászolni ne merjen ma senki sem,
Senki ne merjen ülni ünnepet,
Mert a nép, melynek e nap ünnepe volt:
Csak volt…!
Halottnak – hallgatás,
De a hamu alatt,
Valahol mélyen – izzik a parázs!“
A PBT vezetősége köszöni a résztvevőknek, hogy a jelenlétükkel megtisztelték a rendezvényünket.

Az emléknapi megemlékezésről a fotók megtekinthetők:
www.picasaweb.google.com/petofitarsulas2

This entry was posted on kedd, október 16th, 2012 at 20:26 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.