A kismegyeri Napóleon Hagyományőrző Egyesület /Mednyánszky János elnök úr/ meghívására a PBT is képviseltette magát a kismegyeri csata 203-ik évi megemlékezésén. Mednyánszky Jánosnak és kedves feleségének, Kocsis Sándornak és feleségének, valamint a Hagyományőrző Egyesület tagjainak is köszönjük a szíves fogadtatást, a vendéglátást.
A június 9-i megemlékezés programja a következő volt:
A megemlékezés az emlékműnél vette kezdetét, ahol Dr. Szabó János tárogatón játszott. Majd ezután következett a történelmi zászlók bevonulása. A himnuszok elhangzása után Simon Róbert Balázs mondott ünnepi beszédet. Majd következett a történelmi zászlók bemutatása, s ezt azok kivonulása követte. Az emlékszobor koszorúzásánal a PBT is elhelyezte a megemlékező koszorúját.A Pándzsa patak mellett történelmi lovasjátékok és történelmi hadijátékok bemutatására került sor. E szép megemlékezésen a résztvevő hagyományőrzők a következők voltak: Győri Lovas Nemzetőr Díszszakasz, IX. gróf Nádasdy Ferenc Hagymányőrző Huszárbandérium, Pápai Huszáregyesület, 15. Második Székely Határőr Gyalogezred Hagyományőrző Társaság. Győrben már hagyományos programnak számít az 1809. június 14-i győri csata hősei előtt tisztelgő rendezvény. Ez volt a napóleoni háborúk egyetlen, a Magyar Királyság területén lezajlott ütközete, egyben az utolsó összecsapás, amelyben a magyar nemesi felkelés hadai vettek részt.
Simon Róbert Balázs alpolgármester, a településrész önkormányzati képviselője a hadijáték kapcsán kifejtette, hogy a rendezvény 2009-ben a csata 200-ik évfordulóján vált igazán nagyszabásúvá, és azóta is a város nyári programkínálatának egyik kiemelt eseménye. Hozzátette, a hadijáték, az ágyúk zaja, a lovasság rohama és a védők hősies önfeláldozó küzdelme révén élő történelemórává varázsolja a kismegyeri csatateret. A lovasjáték hasonlóan látványos attrakció, melyben az idén többek között huszáresküvőt és puszta ötöst is láthatták, de az érdeklődőket további kísérőprogramok is várták.
/Olvastam/: Serfőzőné Tóth Andrea kulturális igazgató kiemelte, hogy a városban három kosztümös rendezvényt szerveznek, a Szent László Napokat, a Barokk Esküvőt és a kismegyeri játékokat. Hozzátette, mindhárom nagyon sikeres a győriek és a hozzánk látogatók körében. Külön öröm, hogy a kismegyeri rendezvény évről évre egyre színvonalasabb és egyre több látogatót vonz.
A fő programok mellett az emlékmű melletti színpadon az óvodások, az iskolások és a nyugdíjasok kultúrműsora is zajlott. Ezen az ünnepségen a Hangraforgó Együttes énekei, dalai is szórakoztatták a kicsiket és a közönséget.
/sajnos a délutáni programok már esős, kedvezőtlen időjárás mellett folytatódtak/.
A kismegyeri csatáról / ahol 3031 ember esett el/ még Petőfi Sándor is megemlékezik a Nép nevében című versében:
” Hazátokkal mit tennétek vajon,
Ha az ellenség ütne rajtatok? …
De ezt kérdeznem! engedelmet kérek.
Majd elfeledtem győri vitézségtek.
Mikor emeltek már emlékszobort
A sok hős lábnak, mely ott úgy futott? ”
Megemlítendő, hogy az 1809-ben zajló csata emlékére 1897.október 17-én, azaz 88 évvel a csata után avatták fel a ma is itt álló emlékoszlopot, melyet Ottó magyar királyi herceg tervezett.
A PBT vezetősége és tagsága ezúton fejezi ki köszönetét a szervezőknek, a Kismegyeri Napoleón Hagyományőrző Egyesület vezetőségének, Mednyánszky Jánosnak, Kocsis Sándornak és természetesen a tagságnak is azt a sok munkát és a fáradozásukat, mely mindenképpen hozzájárult az ünnepség magasfokú, méltó megemlékezéséhez.
Köszönjük a meghívást!
a képek megtekinthetők:
www.picasaweb.google.com/petofitarsulas2

This entry was posted on szerda, június 13th, 2012 at 21:12 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.