2012.január 22-én Királyfiakarcsán, a kultúrházban került sor a PBT első kultúrális rendezvényére, mely a Magyar Kultúra jegyében zajlott.
Január 22-ének napja 1989 óta a magyar kultúráé. Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be „ a magyar nép zivataros századaiból “ vett példákra épített költeményét a Himnuszt. A Magyar Kultúra Napja nem lett piros betűs ünnep, de a legtöbb helyen, iskolákban, könyvtárakban, faluban és városban is valamiképpen megemlékeznek Kölcseyről,
a Himnuszról és a magyar kultúráról. A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük meg, annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak,
gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének és felmutassuk, valamint továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket. Az emléknapon országszerte számos kultúrális és művészeti rendezvényt tartanak. Hasonlóképpen zajlott Királyfiakarcsán is, ahol telt ház előtt nagy sikerrel mutatkozott be a RÉV zenekar Lakatos Róbert brácsaművész vezetésével.
Lakatos Róbert brácsaművész 2001-ben diplomázott a Pozsonyi Zeneművészeti Főiskolán.
1997 és 2003 között a Szlovák Nemzeti Filharmónia tagja volt. Jelenleg a Luxemburgi Európia Szólisták zenekarának és a Hugo Kauder Trió tagja, ahol nemcsak mint zenekari játékos működik, de szerepel mint szólista és kamarazenei muzsikus is.
2005-ben saját zenekart alapított a RÉV-et. A zenekar a komoly-és a népzene közti átfedéseket keresi. Muzsikájuk alapja a népzene, amit hol autentikusan, hol klasszikus, hol világzenei felfogásban adnak elő. Ami a RÉV megszólalását igazán különlegessé teszi, az a brácsa – a hegedűhöz képest – kicsit recsegős, masszív tónusa. Ez a sajátos melankólia hatja át a 2005-ben megjelent Hajnalodik című lemezt is. A lemez 2006-ban jelölést kapott a Fonogram-díjra. 2008-ban második lemezük jelent meg Brácsatánc címen.
Számos koncertet tudhatnak maguk mögött Magyarországon és Szlovákiában is. Szerepeltek a
Művészetek völgyében, a Vidor Fesztiválon, a Szigeten. 2006 szeptemberében együtt a
„ Nagy Öreggel“, Potta Gézával, sikeres belgiumi turnén vettek részt. 2006 júniusában ők
képviselték Párizsban Magyarországot a Zene ünnepén. 2011 januárjában az EU elnökségi
program keretén belül egyhetes Törökországi turnén vettek részt. Az első koncertjüket Ankarában, élőben közvetítette a török közszolgálati televízió.
A RÉV zenekar tagjai:
Lakatos Róbert – hegedű, brácsa
Takács Ádám – hegedű, brácsa
Oláh Attila – ének, tánc
Mester László – brácsa
Hanusz Zoltán – gitár, brácsa
Lelkes Tibor – bőgő
Korpás Éva – ének

A zenekar csodálatos előadását Oláh Attila tánca, hangszeres előadásmódja és éneke gazdagította.
Néhány gondolattal a zenekar énekesnőjéről is: Korpás Éva népdalénekesi pályafutását a komáromi Hajós néptáncegyüttes szólóénekeseként kezdte, ahonnan a pozsonyi Ifjú Szívekhez vezetett az útja. Azután a budapesti Tükrös zenekar énekese lett. E zenekar énekeseként 2001-ben átvehette a Népművészet Ifjú Mestere címet. Korpás Éva dolgozott
Együtt Berecz Andrással, a nagy mesemondóval is, aki egy rokon nép, a csuvasok világába
csöppentette be Évát. 2007-ben jelent meg első önálló gyerekeknek szóló lemeze a
„Csalogató“ címmel. A CD-n Rudolf Péter színművész is közreműködik. 2010-ben megjelent a „ Szerelem, szerelem“ c. CD-je, mely népdalfeldolgozásokban a felnőttekhez
kíván szólni kiváló magyarországi és hazai zenésztársai és vendégei kíséretében.
A RÉV zenekar fantasztikus előadása mindenki tetszését elnyerte. A PBT további sikereket
kíván a zenekarnak.
A zenekar előadása után Molnár Ilona tanárnő részletes beszámolót tartott a Karpátaljára tervezett 4napos kirándulás programjáról. A tanárnő saját tapasztalatát, élményét osztotta meg velünk a júniusra tervezett kirándulással kapcsolatban. Köszönet illeti a szervezésért.

A Magyar Kultúra napja alkalmából készült képek megtekinthetők:

a www.picasaweb.google.com/petofitarsulas2

This entry was posted on vasárnap, február 5th, 2012 at 19:29 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.