Az Egyházkarcsai Önkormányzat és a Petőfi Baráti Társulás szervezésében került megrendezésre idén január elsején a VI. Újévi Gálakoncert a siposkarcsai faluházban.

Csörgő Emese bevezető konferálása után, az ünnepi beszéd Mórocz Pétertől, Egyházkarcsa polgármesterétől hangzott el, a pohárköszöntőt Erdős Péter, a Petőfi Baráti Társulás elnöke mondta.
A felvezetőben elhangzott Aranyosi Ervin: Újévi gondolatok című verse, (részlet):

Új évre ébredtünk, tiszta lappal kezdjük! / Minden sérelmünket, jobb, ha eleresztjük! / Tegyük le a terhét dühnek és haragnak, / legyen csak jó érzés, mik bennünk maradnak! / Vesd el félelmeid, hisz azzal teremtesz, / örömöt és békét engedj a szívedhez. / Vágyakozz a szépre, vágyakozz a jóra, / teljen sokkal szebben, mától minden óra!

A VI. alkalommal megrendezésre kerülő újévi gálakoncertet Mórocz Péter polgármester nyitotta meg. Köszöntötte a vendégeket, a közönséget, kiemelve, hogy tartalmas és igazi zenei élmény vár ránk. Majd néhány gondolattal szólt az elmúlt évről, …sok rossz dolog történt a világban, 2024 legyen jobb és szebb, őrizzük meg a hitünket, keressük a jót, az összetartozást.
Erdős Péter, a PBT elnöke hangsúlyozta, hogy az újévi gálakoncertnek hagyománya és színvonala van.

Beszédében kitért a Petőfi 200 emlékévre, a rendezvényeire, melyek során méltóképpen emlékeztünk a legnagyobb költőnkre, Petőfi Sándorra.

Mielőtt felcsendültek volna az első slágerek, Erdős Péter a Petőfi Baráti Társulás elnöke és Mórocz Péter polgármester tisztelettel köszöntötték Kállay Bori színésznőt, érdemes művészt, aki decemberben a Dankó Rádió operett-előadó díját nyerte el.

Erdős Péter megemlítette, hogy összesen hat kategóriában: magyar nóta, cigányzene, operett-előadó, népzene és két előadói műfajban osztották ki december 23-án a Dankó Rádió díjait a Magyar Zene Házában. A hagyományteremtő céllal létrehozott díjakat nagyszabású gálaműsor keretében hirdették ki, a díjkiosztója december 31-én volt látható a Duna Tv műsorán.

Kállay Bori köszönő gondolatai: „Köszönet a Dankó Rádiónak, a televíziónak és külön köszönöm a közönségnek, mert „ez a díj önök nélkül nem jöhetett volna létre.”
A 2017-ben alakult Rátonyi Róbert Színházat, továbbá a tánckarát Teremi Trixi művészeti igazgató mutatta be a szépszámú közönségnek.

„Színházunk elsődleges küldetésének és kötelességének tekinti a magyar és nemzetközi operettirodalom kincsestárába tartozó művek határon innen és határon túl, a világ minden pontján történő bemutatását és népszerűsítését. Az operettjátszás méltán híres és elismert magyarországi tradícióinak továbbvitele művészi hitvallásunk és követendő példa számunkra. Ugyanígy nagy hangsúlyt fektetünk az egyéb színpadi zenés műfajokba tartozó előadások minőségi színrevitelére, akár zenés vígjátékokról, akár gyermekdarabokról van szó. Örömmel veszünk részt fellépőként, közreműködőként, alkotóként, szervezőként is zenei fesztiválokon, gálaműsorokon. Művészeinkkel és alkotótársainkkal arra törekszünk, hogy magas színvonalon a hagyomány tiszteletben tartásával, ámbár frissen és újító gondolatokban átszőtt, izgalmas, szórakoztató előadásokkal nyújtsunk maradandó élményt a közönség számára. Rátonyi Róbert színészi, rendezői és színháztörténeti munkája útmutatás és egyben felelősség is számunkra. Örömmel és büszkén viseljük nevét, produkcióink mindegyike az általa felállított magas mércéhez igazodik. 2020-ban lettünk színház, a székhelyük Csákváron van”.

Az újévi gálakoncert fellépői: Kállay Bori, Teremi Trixi, Fonyó Barbara, Domoszlai Sándor és Kiss Zoltán voltak. Közreműködött a Monarchia Szimfonikus Zenekar, Werner Gábor vezényletével.
A Monarchia Szimfonikus Zenekar a Monarchia Zeneművészeti Egyesület keretében alakult 2000-ben. A hazai zenei életben játszott szerepe mellett, sok külföldi fellépésnek tesz eleget. A repertoárt tekintve a klasszikus művektől, a színpadi műveken keresztül, a modern műfajok megszólaltatásában egyaránt magas színvonalon működik. Az együttes tagjai már régóta, akár egyetemi évektől számítottan, szoros munkakapcsolatban működnek, ennek is köszönhető, hogy a zenekar a több évtizedes együttműködésen alapuló, összecsiszolt, zenekari hangzásmód tapasztalt képviselője.

A közönség lelkes tapsviharától kísérve feledhetetlen, fülbemászó dallamok csendültek fel Kálmán Imre, Szirmai Albert, Lehár Ferenc, Ábrahám Pál, Huszka Jenő és Fényes Szabolcs zeneszerzőktől, mint: Haj-hó (Szilvia belépője), Mondd meg, hogy imádom a pesti nőket, Haccáré-haccacáré, Jajj, cica eszem azt a csöpp kis szád, Az asszony összetör, Emlékszel még?, Te rongyos élet, Cintányéros cudar világ, Csak a nő, nő, nő, A jányok, a jányok, a jányok angyalok, Messze a nagy erdő, Szép város Kolozsvár, De jó is lenne szerelmesnek lenni, Délibábos Hortobágyon, Hajmási Péter. A gálakoncert Kálmán Imre: Csárdáskirálynő című operettjéből a Húzzad csak kivilágos virradatig című sláger közös énekével ért véget.

A gálaest fényét a szebbnél szebb slágerek elhangzása mellett a táncosok közreműködése is emelte szépen megformált, koreografált táncaikkal. A gálaműsort még a gyönyörű ruhák és a kosztümök is látványosabbá tették.

A művészek fellépését a közönség állva, szűnni nem akaró tapssal jutalmazta. Az esemény csodálatos élményt nyújtott a varázslatos, színes és könnyed slágerekkel, melyek meghódították a közönség szívét. A hangosítást Weisz Gábor és csapata végezte.

A gálakoncert a magyar himnusz eléneklésével zárult. A rendezvény fővédnöke Mórocz Péter, Egyházkarcsa polgármestere volt.

(Szerencsés Magdolna/Felvidék.ma)

This entry was posted on szombat, január 6th, 2024 at 11:54 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.