Tisztelt Tagság !

Advent van az elcsendesülés, a magunkba mélyedés, az ünnepvárás ideje. Várjuk, hogy áthasson bennünket az ünnep, a Megváltó eljövetelére várás csendes izgalma, varázsa és titokzatossága. Fontos arra hallgatni, amit a szívünk és a lelkünk súg nekünk, és ehhez bizony el kell csendesedni. Elhallgattatni a bennünk dúló gondolatokat és érzéseket. Kilépni a múltból és a jövőből, és megélni az itt és most pillanatát, mert bizony a szívünk csak a jelenben tud hozzánk szólni.

E gondolatok jegyében köszöntöm a PBT tagságát ádvent idején, mikor a szokásokhoz hűen készítem az elkövetkező fél év programját.

Mint tudjuk a 2023 –as esztendő, társulásunk névadójának, Petőfi Sándor születésének a 200. évfordulójának a jegyében zajlott. Mi is, csak úgy mint a nemzet számtalan formában megemlékezett e jeles eseményről. Talán a többi 200 éves évfordulós el is halványult a nagy költőnk nimbusza mellett. Gondolok itt elsősorban Madách Imrére (író, költő), Himnuszunk szövegének befejezésére (Kölcsey), Gróf Andrássy Gyulára (az 1867 –es kiegyezés miniszterelnökére), vagy akár Pákh Albertre. (Petőfi barátjára, a nívós Vasárnapi Ůjság alapítójára).
Örülünk, hogy részesei lehettünk a kétszáz éves évfordulónak, nem tudjuk, hogy 100 év múlva majd kik és hogyan fogják ünnepelni Petőfit, születésének a 300. évfordulóján. Idén is számos rendezvényünk volt.
Első ízben szervezett Családi Napot a PBT ifjúsági csapata, amely nagyon jól sikerült. Több kiránduláson és színházlátogatáson vettünk részt, illetve a nyár folyamán ellátogattunk a pénzesgyőri barátainkhoz is. Örömteli, hogy a magyar kormány támogatásával sikerült a szabadtéri színpadunkat felújítanunk.
Szeretettel köszöntjük körünkben az újdonsült tagokat, illetve fájó szívvel gondolunk az idén elhunyt tagtársainkra.
Mégpedig :
Lelkes Elemérre – Dióspatony, Badura Ferencre – Somorja, Borbély Lajosra – Amadékarcsa. Örök tisztelet emléküknek!

Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik bármilyen formában segítették a PBT egész éves munkáját, de különösen azoknak, akikre mindig lehet számítani. (igaz, nem vagyunk sokan!)
Jelenlegi taglétszámunk 221 fő.

2024 –es esztendőt is új évi gálakoncerttel kezdjük. Január 1 –én este 17.00 órától kerül megrendezésre a síposkarcsai faluházban.
Szereplők: Kállay Bori, Teremi Trixi, Vörös Edit, Domoszlai Sándor, Kiss Zoltán.
Közreműködik a Rátonyi Róbert színház tánckara és a Monarchia Szimfonikus Zenekar.
Vezényel : Werner Gábor.
Jegyek csak elővételben kaphatók 20 eurós áron.

2024 – ben a magyar kultúra napját később fogjuk ünnepelni, mégpedig február 4 –én, vasárnap délután 15.00 órától a királyfiakarcsai kultúrházban. Mi lesz veled Béla? – című színdarabot fogja bemutatni a vezekényi Görbe Tükör színjátszócsoport, akik e darabbal nyerték meg idén novemberben Szepsiben a színjátszókörök országos versenyét. A sikerükhöz szívből gratulálunk! Belépőjegy ára 5 euró, amely tartalmazni fogja az előadás utáni farsangi megvendégelést is.

E napon kerül majd sor a tagsági illeték befizetésére (10 euró továbbra is), illetve a kirándulások előjegyzésére is.

2024.február 24-én színházlátogatást tervezünk Budapestre, az Operettszínházba a Pepitatours utazási iroda jóvoltából. Indulás 8.45 és 9.00 órakor a szokott helyekről. A csárdáskirálynő című darab délután 15.00 órakor kezdődik, utána vacsora.
Részvételi díj 55 euró / személy.

2024. március 17 –én délután 15.00 órától a királyfiakarcsai kultúrházban az 1848 – 49 –es szabadságharcra és forradalomra fogunk emlékezni.

2024. április 26 –án, pénteken 18.00 órától borkóstolós estet tartunk.

2024.május 8 -9 –én kirándulás Kecskemétre és környékére.
Indulás reggel 5.45 és 6.00 órakor a szokott helyekről. Többszöri megálló után érkezés Kerekegyházára, a Vargatanyára. Elszállásolás után kezdődik a Pusztaprogram. Vendégek köszöntése pogácsával és pálinkával, majd 3 fogásos ebéd cigányzenével. Utána lovas kocsikázás illetve lovas bemutató. Est folyamán vacsora a csárdában.
Másnap reggel indulás a “hírös városba” Kecskemétre. Délelőtt folyamán látogatást teszünk a Zwack Kecskeméti Pálinka Manufaktúrában. Itt gyárlátogatást tartunk idegenvezetéssel és kétfajta pálinka kóstolóval. Utána szabad program következik.
Kecskemét büszkesége a „tündérpalota“ névvel is ihletett Városháza, amely Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján épült 1893 – 1897 között. Délután ide fogunk látogatni és idegenvezető kíséretében bejárni az épületet. A városháza meglátogatása után indulás hazafelé és érkezés az esti órákban. Részvételi díj 180 euró/személy.

2024. május 25 –én szombaton délelőtt 10.00 órától a Cserkészligetben a PBT ifjúsági tagozatának a szervezésében Családi Napra kerül sor.

2024. júniusában (az időpont még pontosítás alatt van) fogjuk vendégül látni a pénzesgyőri barátainkat.

2024. július 4 – 7. Négynapos kirándulást szervezünk Tokajba. Indulás július 4 –én reggel 5.45 és 6.00 – kor a szokott helyekről.
Szállás: Szerencsi Meggyes hotel + kültéri élménymedence
Program : Vonatozás a Pálházi kisvasúton
Füzérradvány – Károlyi kastély
Füzéri vár
Látogatás a híres Szerencsi csokoládégyárban
Tiszadob – Andrássy kastély és csodálatos parkja
Tokaji városnézés
Tokaji sétahajózás
Zenés, táncos borkóstolós est a szállodában.
A részvételi díj személyenként 320 euró, amely tartalmazni fogja a szállást, 3 x reggeli, 3 x vacsora, 2 x ebéd, borkóstolós zenés estet, útidíjat, az erdei vasút díját, a tokaji sétahajózást illetve a Szerencsi Bonbon KFT üzem látogatását.
Ez a kirándulás a szerencsi Meggyes hotel szervezésében fog zajlani!

2024. 09.26 – 29. – Kikapcsolódás Makón és Szegeden!
Szállás: Grand hotel Glorius Makón – gyönyörű környezet, tágas szobák, saját kis welneszvilággal, art deco stílusban.
Étkezés: bőséges svédasztalos pezsgős reggelik és svédasztalos vacsorák magyaros ízvilággal.
Borkóstoló az úton egyedi borkápolnában.
Zenés – táncos est a szállodában
Eliza Bliss fergeteges műsora
Lazítás a szálloda welneszében
Egész napos belépő a Hagymatikumba
Pálinka kóstoló
Részvételi díj 360 euró személyenként!
Ez a kirándulás a Pepitatours utazási iroda szervezésében fog zajlani.

Tisztelt Tagság !

Befejezésül kedves Mindnyájuknak, meghitt, békés, kegyelmekben gazdag, áldott karácsonyi ünnepeket szeretnék kívánni!

Tisztelettel :
Erdős Péter
a Petőfi Baráti Társulás elnöke

This entry was posted on csütörtök, december 7th, 2023 at 18:02 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.