A Petőfi Baráti Társulás a Petőfi 200 emlékév záró rendezvényét 2023. október 22-én tartotta Királyfiakarcsán, a Cserkészligetben álló Karcsai Magyarság Házában.

Az alistáli Nyugdíjas Népdalkör előadásának – Iván Melinda művészeti vezetővel – méltó helyszíne volt a Karcsai Magyarság Háza, ahol a terem belső falain M. Kiss Márta, Petőfi Sándor életútját festette meg, Petőfi versekkel gazdagítva.

Az alistáli Népdalkör 2004-ben alakult, vezetőjük Domonkos Erzsébet nyugalmazott pedagógus. Rendszeres fellépői a község kulturális rendezvényeinek és a környékbeli falunapi- és népzenei találkozóknak.
Az alistáli Cimborák pedig 2007-től népdalokkal, nótákkal, bor- és katonadalokkal szerepelnek különböző rendezvényeken. Vezetőjük Fazekas István, az Alistáli Művészeti Alapiskola megalapítója, Szlovákiában arany, Magyarországon pedig arany és kiemelt arany minősítésű magyar nótaénekes. Ahogy vallja: a magyar nóta szeretete már a bölcsőben kezdődött el, az édesapja prímás volt.

A Népdalkör illetve a Cimborák maguk és mások örömére énekelnek. A hazai fellépések mellett számos külföldi meghívásnak tesznek eleget, főleg Magyarországon, de több alkalommal voltak Bécsben, a Szent István tiszteletére rendezett ünnepségen. Képviselték a járást a kerületi fesztiválokon, így Madunicén, Jókán, Galántán, Patán és Žlkovcén.

A Petőfi emlékezete című előadásuk fergeteges sikert aratott. A tizenhéttagú csoport tagjai egymást felváltva szavalták és énekelték Petőfi legszebb verseit. Harmonikán Bartalos Zoltán, hegedűn pedig Belucz Károly kísérte őket. A programjuk záró részében Fazekas István külön nótacsokorral kedveskedett.

A fellépők hatalmas sikert arattak. A lelkes közönség vastapssal jutalmazta előadásukat.

A zene az a kapocs, ami összeköti és közelebb hozza őket egymáshoz. Az éneklés pedig vidámabbá teszi mindennapjaikat. Sikerük a sok munka és próbák eredménye, természetesen a szabad idejük feláldozásával. Fontosnak tartják a zene, a népdalok szeretetét átadni, melyekhez még a színjátszásuk művészi előadása is párosul.

This entry was posted on hétfő, október 23rd, 2023 at 18:17 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.