Írta: Felvidék.ma -2023.09.15.

Petőfi Sándor életműve előtt hajtottak fejet Mátyusföld központjában. Hunyadi László erdélyi Magyar Örökség-díjas szobrászművész Petőfi-domborművével ékesített emléktáblát avattak a galántai Csemadok-székház külső falán.

Péntek Zsóka köszöntötte a rendezvény közel száz résztvevőjét, köztük Magyarország képviseletében Németh Péter Lászlót, Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének konzulját.

Srejner Attila, a Csemadok diószegi alapszervezetének vezetője elmondta Petőfi A XIX. század költői című versét, melyből a galántai emlékművön is ott van egy részlet:

„Ha majd a szellem napvilága
Ragyog minden ház ablakán:
Akkor mondhatjuk, hogy megálljunk,
Mert itt van már a Kánaán!”

A rendezvényt Mézes Rudolf alelnök, a Csemadok Galántai Területi Választmányának titkára szervezte. Tájékoztatott a kulturális-társadalmi szervezet Petőfi-bicentenáriummal kapcsolatos tevékenységéről. Örömmel szólt arról, hogy hamarosan, október 23-án egy Kodály-emlékművel is gazdagodik az épület.

Bárdos Gyula Csemadok-elnök Petőfi zsenialitására mutatott rá.

„Petőfi Sándor egy olyan zsenink, egy olyan nagykövetünk, akinek köszönhetően a magyar név, a magyar nemzet fogalommá vált a világ sok helyén.”

Emlékeztetett Petőfi Szeptember végén című legendás költeményére, hiszen most ugyanekkor a felvidékiekre is komoly megmérettetés vár. „Merítsünk erőt Petőfi Sándor lelkesedéséből, magyarságából és nagyságából!”
Forró Krisztián, a Szövetség elnöke előbb visszatekintett Petőfi kiemelkedő szerepére az 1848/49-es szabadságharcban, majd az előrehozott, szeptember 30-i parlamenti választásokkal is kapcsolatos üzenetére:

„1848 is megmutatta, hogy a magyarok csak magukra számíthatnak.”
Zárszóként hozzátette: „Talán soha nem voltak ennyire aktuálisak költőóriásunk, Petőfi Sándor szavai: Itt az idő…, Talpra magyar!”

Oriskó Norbert az emlékműavatás kezdeményezőjeként egy 1849-ből származó Petőfi-versidézettel köszöntötte mindazokat, akik egy valódi csapatmunka eredményeként jöttek el a galántai ünnepre:

„És te Isten, magyarok nagy
Istene,
Légy népeddel, hű népeddel,
Jó népeddel, légy vele!”

A leleplezett emlékmű alá Baranyay Alajos járási Csemadok-elnök és Mézes Rudolf helyezték el az emlékezés virágait.

Tarjányi József kiskunfélegyházai Petőfi-kutató és adományozó megköszönte, hogy méltó helyre került a Petőfi-dombormű. A választásokkal kapcsolatban hozzáfűzte: „Ha én is a Felvidéken élnék, rátok szavaznék!”

Az est további részében a Szövetség jelöltjei ismertették választási programjuk fő célkitűzéseit. Tették ezt a „Ha majd a jognak asztalánál / Mind egyaránt foglal helyet” ismert Petőfi-sorok alatt. A szomszédos galántai Magyar Házban megnyílt a Szövetség a Közös Célokért „Ahogy Petőfi szeretett c. kiállítása”, az udvaron pedig az esztergomi SIC Transit adott grandiózus koncertet, többek között Petőfi költeményeinek megzenésített változatának előadásával.

(Felvidék.ma)

This entry was posted on péntek, szeptember 15th, 2023 at 19:47 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.