2011. augusztus 15-én a PBT egy kisebb autóbusznyi utassal zarándoklaton vett részt a burgenladi Boldogaszony templomában.
Előzőleg Féltoronyban / Halbturn / Grősz József / 1887.dec.12 1961. okt. 3/ kalocsai érsek szülőházánál a PBT is elhelyezte a koszorúját a ház falán.
Féltorony a nevét félbehagyott tornyú teplomáról kapta, de lehet, hogy öreg kastélyának ledőlt tornya után történt a település megnevezése. Gyors látogatással Féltorony templomába is bepillantottunk, ahol Grősz József egykor misézett.
Boldogasszony, más néven Fertőboldogasszony / németül: Frauenkirchen / nevének eredete a Boldogasszonynak szentelt templomáról kapta.
Rövid történet:
Mária kegyhelye már a 13. században ismert volt. Régi temploma a 14.században épült, ezt a török 1529-ben lerombolta. Mária kegyképét 1661-ben hozták ide a Fraknói vár várkápolnájából, ahol az Eszerházyak tulajdonában volt. Az Eszterházy Pál által 1668-ban újjáépíttetett templomát és kolostorát 1683-ban a török ismét elpusztította. 1696 és 1702 között az olasz Francesco Martinelli tervei szerint bővítve építették újra fel. Eredetileg egy tornya volt, a felszentelés után ledőlt. Ebben égi jelet látva a herceg két torony építését rendelte el. Régi híres búcsújáró hely.
/megemlítendő: itt született 1815.szeptember 2-án Mosonyi Mihály zeneszerző/
A szentmise kezdete előtt dr. Bábel Balázs kalocsai érsek találkozott a várvidéki, a felvidéki és a magyaroroszági magyarokkal:
„ Szűzanyánk, Magyarország királynője mindannyiunkat szeretettel vár, hogy együtt könyörögjünk hazánkért! .“

A zarándoklaton nagyon sokan vettek részt. A templom zsúfolásig megtelt. A szentmisét dr. Bábel Balázs kalocsai érsek celebrálta.

A PBT ezúton fejezi ki köszönetét a Tarjányi házaspárnak a zarándoklat körüli szervezésért,
a szíves vendégfogadtatásért, a mise utáni ebédért.

This entry was posted on vasárnap, augusztus 28th, 2011 at 20:29 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.