A helyi cserkészligetben álló Karcsai Magyarság Házában teltházas közönség előtt került sor Zsapka Attila és Emmer Péter – Pont 12 Könyörgés – című zenés irodalmi estre. A két éve működő Karcsai Magyarság Háza már magában is igazi Petőfi feltöltődést jelent, a terem belső falaira a kisfaludi származású Kiss Márta festőművész a Petőfi Baráti Társulás névadójának, Petőfi Sándornak az életútját festette meg, ahol a költő közismert verseivel is találkozunk.

Erdős Péter, a társulás elnöke köszöntötte a megjelenteket. Az előadás kezdete előtt Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából felolvasták Pongrácz Péter és családjának ajándékozó levelét, melynek során a Petőfi Baráti Társulásnak ajándékozza a volt királyfiakarcsai Petőfi Sándor Magyar Tannyelvű Alapiskola névtábláját, ugyanúgy, mint a Petőfi Sándor domborművet.

Az eseményen elhangzott, hogy a társulás célja és nemes feladatai közé tartozik, hogy az elfelejtett hagyományokat ápolja, átadja és megőrizze. Ezen alapelveket követve az emléktárgyak méltó helyre kerülnek az utókor számára.

A zenés irodalmi est során Zsapka Attila szintén köszöntötte a szépszámú közönséget. Elmondta, hogy a zenei összeállításuk nem hagyományos módon történik, mivel zenész társuk, Laboda Róbert nem tudott részt venni az előadáson.

A szépen összeválogatott énekek, megzenésített versek, saját szerzeményű dalok mind Petőfi szellemiségét idézték. Többek között felcsendültek Dinnyés József ismert dalszövegei: Zúg március – „Én szemfedőlapod lerántom: kelj föl és járj, Petőfi Sándor!… Lázár Mihály üzenete, mely az aradi vértanúk tiszteletéről szól.

Elhangzott Böröczki Mihály megzenésített verse: Európa csücskén, Laboda Péter Petőfi ihletésű éneke, Mai Petőfi címmel. A zenész páros az előadásuk során megidézték az ikonikus Pilvax kávéházat is, ahol 1848. március 15-én a radikális pesti ifjúság a 12 pontot magába foglaló kiáltványt előterjesztette.
Petőfi tájleíró költészetére jellemző – Az alföld verse mellett, gyönyörű feldolgozásban elhangzottak a Szeptember végén, Az első dal versek is, továbbá a lánglelkű költő legismertebb költeménye, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc máig érvényes üzenetét jelképező Nemzeti dal is. A megzenésített versek mély élményeket varázsoltak a hallgatóság körébe. Az előadásukat hatalmas tapssal jutalmazta a közönség. Dinnyés József által megzenésített Himnusz-töredék: Emeld fel fejedet büszke nép közismert dalával zárult a Petőfi 200 Királyfiakarcsán.

Erdős Péter elnök az est záró részében megjegyezte, hogy Zsapka Attila és Emmer Péter szívet-lelket melengető előadása során, Petőfi környezetben, a Karcsai Magyarság Házában igazán jó volt magyarnak lenni!

(Szerencsés Magdolna/Felvidék.ma)
megjelent:www.felvidek.ma -Régió, 2023. február 25

This entry was posted on szombat, február 25th, 2023 at 19:07 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.