21
jan

Búcsúzunk Smuk Andrástól

Posted by: magdi   in Nincs kategorizálva

2023. január 17 – Ma7

Fájó szívvel búcsúzunk dr. Smuk Andrástól, mindenki Bandi bácsijától, aki nélkül ma mindannyian szegényebbek lennénk. Bandi bácsi nélkül nem volt magyar rendezvény Bécsben. Mindig ott volt, mindig volt egy jó szava az emberekhez, érdeklődött mások iránt, és ahol tudott segített. A rengeteg általa szervezett program mellett mindig jutott ideje arra, hogy másokkal is jót tegyen. Smuk Andrásnak élő kapcsolata volt a felvidéki magyarsággal is.
A segíteni vágyás, a magyar kultúra szeretete és megőrzése mozgatta őt egész életében. Ezért dolgozott, a családja mellett ez éltette.

Smuk András 1947-ben született Pusztasomorján, két testvére volt. Édesapja 1952-ben kényszerült elhagyni az országot, Ausztriába menekült. Amikor kirobbant az ’56-os forradalom, édesapja újra visszatért otthonába, azonban a forradalom leverését követően ismét menekülni kényszerült, ám ekkor már a családjával együtt hagyta el Magyarországot Ausztria felé.
Bandi bácsi ekkor még csak 9 éves volt, mégis sokszor emlegette ezeket az emlékeit. Az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztala utoljára 2021-ben, az 1956-os forradalom 65. évfordulója alkalmából készített vele interjút egy dokumentumfilmhez.

1958-1962 között az Innsbrucki Magyar Gimnázium diákja volt, 1967-ben érettségizett Burg Kastl-ban. Ezt követően a bécsi egyetem geológia szakán szerzett diplomát. 1975-ben vette feleségül Döbrentey Máriát, akitől két lánya (Andrea és Júlia) született, majd boldog nagyapa lett.

Az „Europa”-Clubot 1964-ben alapították az ’56-os forradalom után Bécsben maradt magyar fiatalok, és tagjainak az indulás óta az egyik legfontosabb célkitűzése a magyarság történelmi és kulturális értékeinek megőrzése és ápolása. Bandi bácsi 1970-től vett részt aktívan az ausztriai magyar egyesületek munkájában, ahol folyamatosan azon dolgozott, hogy az Ausztriában élő magyarok ne szakadjanak el gyökereiktől, őrizhessék és ápolhassák a kultúrájukat. 2008-tól elnökként irányította az egyesület életét.

2009. április 25-én, az „Europa”-Club fennállása 45. évfordulójára rendezett gálaműsoron Árpád fejedelem-díjat kapott. 2013. április 17-én a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetés oklevelet vehetett át. 2017-ben Centrope díjjal jutalmazták munkáját, amely kitüntetést évről évre azoknak adják, akik törekszenek a határokon túlnyúló kapcsolatok ápolására, és ennek érdekében kiemelkedő közösségi munkát végeznek a szomszédos országokkal. Szülőfaluja, a Hanság északi peremén található Pusztasomorja, valamint közvetlen szomszédjai, Mosonszentjános és Mosonszentpéter 1970-ben egyesültek, így született meg Jánossomorja. Bandi bácsi sosem felejtette el, honnan jött, minden évben visszatért ide az ’56-os eseményekre emlékezve, ahol az Andauba vezető út mentén 2011-ben emlékművet emelt az „Europa”-Club a menekültek emlékére. 2022. szeptember 22-én Jánossomorja díszpolgárává választották.

Köszönjük neked a magyar közösségért végzett munkát, nélküled az ausztriai magyarság nem tartana ma ott, ahol.

Köszönjük a rengeteg kiadványt, kirándulást, koncertet és könyvbemutatót, köszönjük azt a vidámságot, örömöt, segítőkészséget, ami belőled áradt. Soha nem feledünk!

Dorka Farkas (Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztala)

This entry was posted on szombat, január 21st, 2023 at 18:32 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.