Két év kihagyás után, de az elmúlt évek hagyományait követve teltházas újévi gálakoncertre került sor a siposkarcsai faluházban. A legrangosabb kulturális esemény, az újév első napján felemelő élménnyel zárult, ahol a koncert közönsége igazi zenei csemegére számíthatott.
A műsorvezető felvezető szövege után először Mórocz Péter Egyházkarcsa polgármestere, majd Erdős Péter a Petőfi Baráti Társulás elnöke köszöntötték a közönséget. A 2023-as gálakoncert, két felvonásban, az Opera Trioval, a Monarchia Operett társulattal és a Komáromi Kamarazenekarral – Medveczky Szabolcs vezetésével – zenei sokszínűséget és felüdülést nyújtott.
A gálakoncert a zenekari számmal, Johannes Brahms: Magyar táncokkkal vette kezdetét. A zömmel hivatásos és művész tanárokból álló zenekar több mint ötven éves múlttal rendelkezik, Medvezky Szabolcs pedig 2010-től a zenekar művészeti vezetője és egyben dirigense is.
Az idén tíz éves Opera Trio: Kollár Katalin, Kevicky Tünde és Kovács Nagy Andrea a csodálatos szoprán énekhangjukkal, a belőlük kiáradó ragyogással, az előadásukkal elkápráztatták a közönséget. Az Opera Trio ez elmúlt évek alatt számos elismerésben részesültek. A múlt év utolsó hónapjai rendkívül meghatározóak voltak számukra. Ugyanis az Opera Trio a „JOJ kereskedelmi televízió Česko-Slovensko má talent“ tehetségkutató versenyébe nevezett be. A lányok egészen a döntőig jutottak.
Az újévi gálakoncerten a műsoruk első számát, Puccini: O, mio babbino caro című áriával kezdték, mellyel meggyőzték a tehetségkutató zsűri tagjait, hogy az értékes zenének, a komolyzenének, egy áriának is helye van a tehetségkutató versenyben. Az előadásuk után a közönség percekig állva tapsolta őket. A gálakoncert első részében Lehár Ferenc: Giuditta dala Kollár Katalin tolmácsolásában hangzott el, továbbá a híres zeneszerző legnépszerűbb operettjéből, a Cigányszerelemből, a nagyoperett gyönyörű slágerét, a Messze a nagy erdőt Kevicky Tünde adta elő. Vincze Zsigmond (zene) és Kulinyi Ernő (szövege) által írt Hamburgi menyasszony című operett egyik betétdalát, a szívet és lelket melengető „Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarországot“ közösen énekelték.
A Monarchia Operett társulata az est folyamán a zenés és táncos előadásukkal, a népszerű operettslágerek legismertebb darabjaival, a klasszikus örökzöld dallamokkal szintén elkápráztatták a közönséget. A több mint tíz éve alakult színházi társulat célja, hogy a világhírű operett műfaj fenntartása érdekében, magasan képezett fiatal tehetségekkel, a klasszikus értékeket megőrizve népszerűsítse a magyar nemzeti kincset és hogy a nézők világszerte együtt dalolják velük a slágereket. A színházi társulat vezetője Kollár Péter Erik, aki jelmeztervezőként is ismert, így a produkciójuk alatt a közönség megcsodálhatta az általa tervezett ruhakölteményeket is. Johann Strauss: „Éljen a magyar!“ polkája mellett Kálmán Imre: „Te rongyos élet, Hajmási Péter, Hajmási Pál népszerű operettslágerei hangzottak el. Kollár Péter Erik vezető és a társulat táncosai mellett Árvai Dániel (bonviván, tenor) és Gats Éva (szubrett, szoprán) is nagy sikert arattak. A Monarchia Operett társulat előadása során további olyan fülbemászó dallamok csendültek fel, mint a Legyen a Horváth kertben Budán, János legyen, fenn a János hegyen, Hétre ma várom a Nemzetinél, Éjjel az omnibusz tetején, Jöjjön ki Óbudára, egy kis túrós csuszára.
Az újévi gálakoncert második felvonása a kamarazenekar Strauss: Bécsi vér keringőjével, majd ezt követően az Opera Trio előadásával vette kezdetét. A legnagyobb showman filmzenéjének egyik gyönyörű dalát ( Never enough from Greatest Showman), magyar fordításban – Soha nem elég – adták elő, mely dal a Česko-Slovensko má telent versenyében az elődöntőből a döntőbe juttatta őket, majd ezt a számot követte David Foster: The Prayer – Nézz, rám Istenem világhírűvé vált Imája, mellyel az Opera Trio a hálájukat fejezte ki a sok támogató szavazatért.
A Monarchia Operett társulat előadásában az est során olyan színvonalas operettek kerültek előadásra, mint a Jaj, cica… vagy a Cintányéros cudar világ…Délibábos Hortobágyon… megfűszerezve látvánnyal és lendületes táncaikkal.
Kálmán Imre legmulatósabb vérpezsdítő slágereivel: Ringó vállú csengeri violám és a Húzzad csak kivilágos virradatig közismert dallamaival, közös énekléssel zárult a hatodik újévi gálakoncert Siposkarcsán.

A gálakoncert előkészületeiben köszönet Egyházkarcsa Önkormányzatának, Erdős Péter vezette Petőfi Baráti Társulásnak, köszönet a segítőknek, a hangosítás biztosításáért Weisz Gábornak és csapatának, a kamerázásért Bertók Mátyásnak és munkatársainak.
Az újévi gálakoncert a HIMNUSZ közös énekével zárult.

A rendezvény védnöke Mórocz Péter, Egyházkarcsa polgármestere.
Az újévi gálakoncert Karcsaország egyik legsikeresebb, legnépszerűbb és legnívósabb rendezvényévé vált, maradandó élményt nyújtva a nagyközönségnek.

írta: Sz.M.

This entry was posted on péntek, január 6th, 2023 at 10:37 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.