Nem mindennapi esemény, telt házas újévi gálakoncert volt Siposkarcsán január 1-én a Faluház nagytermében, melyet a helyi önkormányzat védnökségével a Petőfi Baráti Társulás vezetősége szervezett hagyományaihoz híven. A Társulás mert nagyot álmodni és a covid miatti három év kényszerszünet után belevágott egy minden várakozást felülmúló gálakoncert, zenés est megszervezésébe, melyen közel 250 várakozással tele kultúrapártoló, zenekedvelő vett részt.
A kettő óra hosszáig tartó program zenéjét Medveczky Szabolcs vezényletével a Komáromi Kamarazenekar szolgáltatta. Nem árulok el meglepetést, amikor azt mondom, hogy a koncertlátogatók nagy része az országos és külföldi hírnevet szerzett szlovákiai magyar Opera Trió : Kollár Katalin, Kovács Nagy Andrea, Kevicky Tünde fellépésére volt igazán kíváncsi. Az Opera Trió G. Puccini: O, mio babbino caro dalával indított, ezt követte Kollár Katalin előadásában Lehár F.: Giuditta dala, majd Kovács Nagy Andrea éneklésével Kálmán I.: Marica belépője követte. A kultúrára éhezett, zenei élményre áhítozó közönséget a Trió Vincze Zsigmond (zene) és Kulinyi Ernő (szöveg): Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország alkotásával lepte meg. Nem maradhatott ki a Česko Slovensko má talent 2022 – Tehetség kerestetik Csehország-Szlovákia 2022. országos zenei verseny döntőjébe jutó Opera Trió versenydala, a Never enough (from The Greates Showman), amely nem csak lenyűgözte az egész közönséget, de elégedett büszkeséggel is töltötte ki, amiért egyenes élőadásban hallhatták és láthatták a gyönyörű hangú sikeres szlovákiai magyar művészeket. Méltán lehetünk büszkék Kollár Katalinra, Kovács Nagy Andreára, Kevicky Tündére, hogy szülőföldjükön maradtak és koncertjeikkel megajándékoznak bennünket, felvidéki magyarokat.
A gálakoncert fénypontja az volt, amikor az őket támogató közönségüket hálájuk jeléül külön dallal, D.Foster: The Prayer (Ima) cíművel köszöntötték. A várt hatás nem maradt el, 250 magyar ember szíve „egyszerre dobbant,” nem mindennapi érzés volt. Felejthetetlen élménnyel lettünk gazdagabbak. Az Opera Trió zenei előadása, fellépése, szereplése a vártnál is hatalmasabb sikert aratott. Páratlan zenei tehetségükkel, tudásukkal, hangjukkal elkápráztatták a közönséget. Királynői megjelenésükkel, rájuk szabott ruhakölteményeikkel, tartásukkal uralták a nézőteret és elvarázsolták a nézőket, a hallgatóságot. A zene szárnyán velük repültünk és mindent hátra hagyva csak a zenei pillanatnak élhettünk, a láss, hallj csodát, gyönyörűséget sikerült szívünkbe zárni, melyhez fogható érzésben ritkán részesülhetünk mindennapi életünk során.
Ám az igazsághoz hozzátartozik, hogy a két felvonásból álló gálakoncert további szereplői a Monarchia Operett énekesei, táncosai voltak, akik vidám, könnyed játékukkal Kálmán I. ismert operett számaival, mint Hajmási Péter…, Te rongyos élet, Jaj, cica… jól szórakoztatták az együttműködésre is hajlandó közönséget. Emellett megszólaltatták J. Strauss: Éljen a magyar-ját, Huszka J.: Délibábos Hortobágyon dalát. Szívet melengető, szemet gyönyörködtető műsoruk jó hangú énekeseik által elnyerte a jól szórakozó közönség tetszését az újévi gálakoncerten.
És mindezért nem tudunk elég hálásak lenni, hogy vannak közöttünk olyan emberek, mint Erdős Péter vagy Szerencsés Magdi, akik tudatosan vagy ösztönösen ráéreztek arra, hogy a magyar közösségnek szervezzenek, közvetítsenek értékes zenei, kulturális, irodalmi programokat.
Sokan vagyunk, akik egyre nagyobb szükségét érezzük, hogy a sárban rejlő aranyat felfedezzük, erre vannak a felvidéki magyarság megmaradását erősítő Erdős Péterek, Szerencsés Magdik a húsz éve működő királyfiakarcsai Petőfi Baráti Társulás élén mint fogyatkozó magyarságunk kultúrája népszerűsítésének kiválasztottjai. Tevékenységük mindannyiunk, főként a fiatalság számára is példaértékű. Az ő érdemük, hogy a Petőfi Baráti Társulás leple alatt lehetővé teszik a közöttünk élő tehetséges művészek munkásságának megismertetését a széles néprétegek számára.

írta: Molnár Ilona a Petőfi Baráti Társulás örökös tagja

a cikk elérhetősége:

https://lehetakarigazis.blog.hu/2023/01/02/ujevi_galakoncert_siposkarcsan_januar_1-en

This entry was posted on kedd, január 3rd, 2023 at 19:28 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.