2011.július 3-án a PBT egy autóbusznyi utassal sümegi kiránduláson vett részt. Bármely irányból közelítjük meg Sümeget, szemünkbe tűnik a várhegy tetején a festői szépségű vár, mely mintegy korona ékesedik a vár felett. S a hegy tövében ott ragyog szürkésfehér falával, barokkos toronysisakjával a ferences templom. Sümegre érkezvén a parkolóban már ismert arcok fogadtak bennünket meleg szeretettel, mégpedig a PBT magyarországi tagjai, Tóth András kedves feleségével együtt. Együtt mentünk a templomhoz, ahol Jézus szíve búcsú alkalmából szentmisén vettünk részt a sümegi Sarlós Boldogasszony Ferences kegytemplomban, mely misét Barsi Balázs atya celebrálta. Barsi Balázs 1997-től él Sümegen
és a ferences közösség élén lelkigyakorlataival, szentbeszédeivel, a ferences kegytemplomban zajló, példamutató liturgikus eseményekkel az ország minden részéről, valamint külföldről is vonzza a zarándokokat, az érdeklődőket, ebbe a dunántúli városba. Ezt a csodálatos templomot és a hozzá tartozó kolostort is Széchényi György veszprémi püspök /1648-58/ alapította. Barsi Balász által celebrált szabadtéri szentmise mindannyiunk lelkében maradandó emlék. Ide tartozóan Balázs atya gondolatát írom le, ahogy vall „ Krisztus békéjéről“:
„ Honnét a szinte kényszerítő vágy, mely újra meg újra magával sodor, hogy próbáljam leírni a leírhatatlan békességet, mely életem felszíne alatt van? Nem magamnak, nincs békességem, de van Krisztusom. A kolostornak sincs önmagában békessége, de testvéri közösségnek van jelenlevő eucharisztikus Krisztusa. Ő az én békességem, s Ő a kolostor békéje, A keresztény – és azon belül a szerzetesi élet lényege az Úr Jézussal való legszemélyesebb egység, mely nem kophat el a napok zakatoló vonatsínjein, nem múlhat el évtizedekkel, mert egyedül Ő az örökkévaló. Úgy kell belékapaszkodni, úgy kell belőle élni, hogy bűneink, eleséseink, gyöngeségeink se szakítsanak el tőle“.
A szentmise végeztével a Tóth házaspár vendégei voltunk Sümegen, az ő szőlőskertük területén. Andásnak és kedves feleségének nem első ízben voltunk vendégei, de az ő vendégszeretetük mindannyiunk szívében nagy nyomot hagy. Sümeget elhagyva utunkat folytattuk tovább Somló hegyre, ahol a Csordás –Fodor Borház vendégszeretetét élvezhettük. A Borház a somlói borok értékesítésével, borkóstolással, borturizmussal foglalkozik. Piroska néni, a Borház háziasszonya / tulajdonosa /fenséges ebéddel várt bennünket és mindehhez finom somlói borok kostolgatására is sor került. Ez utunk hazaérkeztével köszönjük egyrészt a Tóth házaspárnak a vendégszeretetüket, másrészt Piroska néninek, valamint a Borház alkalmazottainak is úgyszintén a csodás fogadtatást, a vendégszeretetet, a fenséges kiszolgálást.
Megjegyzés:
Barsi Balázs atya a sümegi ferences kolostor gvárdiánja a Szent István tiszteletére bemutatott ünnepi szentmisén, augusztus 20-án vette át Sümeg díszpolgári címét.
A sümegi kirándulásról a fotók megtekinthetők: kattints ide: www.picasaweb.google.com/petofitarulas2

This entry was posted on vasárnap, augusztus 28th, 2011 at 14:38 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.