A PBT 2016. május 27-29 között háromnapos kiránduláson vett részt, három ország: Magyarország, Horvátország és Szlovénia érintésével. Az első megálló Szombathelyen történt. A város nevezetességeit Varga Péter idegenvezetővel jártuk be.
Szombathely az Alpok lábánál, Pannónia nyugati peremén fekszik. Krisztus után 43-ban Claudius Római császár alapította Colonia Claudia Savaria néven. A Borostyánkő kereskedelmi út mellett gyorsan fejlődött a város, s rövidesen Savaria lett Felső-Pannónia és a tartomány császárkultuszának központja. Az ezután következő történelmi korokban is megtartotta ezt a központi szerepet a környéken, erről tanúskodnak épületei és látnivalói. Szombathely Európa egyik legismertebb szentjének, Szent Mártonnak a szülővárosa. A Szent Márton plébánián megalakult Látogatóközpontban megtekinthetőek a Szent Márton-gyűjtemények. Három állandó kiállítás várja az érdeklődőket. A templom a hagyomány szerint a szent szülőháza fölé épült. A templom előtti kúton áll Rumi Rajki István szobra – Szent Márton megkereszteli édesanyját. Közvetlen szomszédságában található a Szent Márton Látogatóközpont, amely a Szent Márton Európai Kulturális útvonal kiinduló pontja.
Szent Márton életének savariai állomásait mutatja be a kiállítás, amely Masszi Ferenc 18 rajzából áll, és a rajzok mellé kihelyezett műtárgymásolatokból.

Szombathely főtere:
A történelmi belváros szerkezetében máig őrzi középkori formáját. A Fő tér, korábban piactér adott helyet több évszázadon keresztül a szombathelyi heti és országos vásároknak. Innen is kapta nevét a település: Szombathelyen szombaton tartották a heti vásárokat. A közkedvelt teret számos műemléképület ékesíti (Pl. a híres színésznő Márkus Emília és az egykori igazságügy miniszter Horváth Boldizsár lakóháza, de itt találhatjuk meg Joyce kedvenc regényhőse, Leopold Bloom szülőházát is). 2000-ben helyezték át a Fő térre az egykor a pestis járvány emlékére állított neogótikus Szentháromság szobrot, melyen a város nyitott kapukat ábrázoló címere látható. Érdemes betérni az OTP bankfiókjába is, ahol az üvegpadló alatt az egykori Savaria római korból származó maradványai tekinthetők meg.

Püspöki Palota:
A szombathelyi Püspöki Palota épületét 1783 –ban Hefele Menyhért osztrák építész tervezte késő barokk stílusban. Az épület látogatható részében látogatható az Egyháztörténeti Múzeum valamint a földszinten a Sala Terrena, amely falfestményeit Dorffmeister István festette. Dorffmeister István freskói az ő korában ismert antik római világot mutatja be.

A Sala Terrena az ország első olyan múzeuma, ahol a római korból fennmaradt feliratos kövek kiállítása látható. A földszinti boltozott kocsibejáróból díszes lépcső vezet a palota legpompásabb termébe, amely falfestményeit és mennyezetfreskóit Anton Maulbertsch festette.

Savaria-kút:
Szombathelyen a Savaria tér a hajdani Gothard-bérház, később Palace Szálloda helyén terül el. Ugyanis a 1945. március 4.-i bombázásban a ház a romjaiba dől. 1955-ben alakították ki a helyén a Savaria teret. A város ekkor emlékkút állításával emlékezett meg a római városalapításról. A kút oszlopán Tyche görög-római Istennő pózol. Tyche a görög mitológiában a szerencse és a véletlen Istennője. A Savaria-kút és Tyche Istennő szobra Marton László alkotása.

Szombathelyi zsinagóga:
A monumentális, akkortájt modernnek számító templom Magyarország első tornyos zsinagógáinak egyike. Stílusa a romantikából az ekelektikába fonódó kor építészeti elemeit ötvözi. Ludwig Schöne tervezte keleti és romantikus elemek felhasználásával az egykori zsidótemplomot, mely 1975 óta hangversenyteremként működik. Mellette a II. világháborúban elhurcolt zsidók emlékműve látható. A hitközség vezetősége 1878-ban határozta el a zsinagóga megépítését. Megtervezésével a szász születésű, de Bécsben élő Ludwig Schőne neves építészt bízták meg, akinek alkotásain (pl. a lengyelországi Bielsko-Biala, – korábban Bieltz -, zsinagógája) a historizmus szellemisége tükröződik, de jelen munkájánál, különösen a templom tömege és burkolóanyagának megválasztásánál felfedezhető a Ludwig Förster budapesti Dohány utcai templomának alakja és ízlésvilága.

Mária-szobor:
A Jurisics tér elliptikus vonalú, lépcsőzetesen kiemelt részén áll a Mária-szobor. A szobor 1739-ben készült, Lorenz Eisenköbel soproni kőfaragómester munkája volt, akit a város a Mária-kultusz ellen tiltakozó protestánsokra kivetett pénzbírságból fizetett meg. Lorenz Eisenköbel szobrát először 1853-ban restaurálták. A legutolsó, 1977-es restaurálását a nevezetes 1912-es előzte meg, amelyet ugyancsak latin nyelvű szöveg örökít meg: “Sub tuum praesidium confugerunt scelesti, nunc autem statuam tuam renovates Urbs regia, libera fidelesque – 1912″ (A bűnösök oltalmad alá menekültek, most pedig szobrokat megújítják: a szabad királyi város és a hívők – 1912.)

James Joyce szobra:
James Joyce (1882-1941) a világhíres író és költő szobra Szombathely Fő terének 40-41-es számú háza előtt álldogál, meglehetősen különös formában, szinte a falból kibújva. A domborműszerűen kiemelkedő szobor alkotója Veres Gábor szobrászművész. James Joyceról sokak között megoszlik a vélemény, az író munkássága körül komoly irodalmi viták bontakoztak ki. Egyesek őt tartják a modern regényirodalom szülőatyjának, amit az 1922-ben kiadott Ulysses című művével teremtett meg. A szombathelyi szobrot 2004-ben leplezték le, stílusosan június 16.-án. Ugyanis James Joyce leghíresebb regényének cselekménye az Ulysses ezen napon, 1904. június 16.-án játszódik, és olyan formán van kötődése Szombathelyhez és a Fő tér 40-41. alatti Bloom házhoz, hogy a regény főszereplője az amúgy Dublinban élő Leopold Bloom (Virág Lipót) ebben a házban látta meg a napvilágot.
Berzsenyi Dániel emléke Szombathelyen:
Berzsenyi Dániel 1776-ban született a Vas megyei Egyházashetyén. Ő volt a magyar irodalom talán egyik legellentmondásosabb költője. A megyeszékhely Szombathely is méltóképpen őrzi a költő emlékét, így a város több intézményének Berzsenyi a névadója, úgymint a főiskolának és könyvtárnak. A Berzsenyi téren álló Berzsenyi szobrot, melynek alkotója Kiss György, 1896-ban avatták fel a millennium apropójából.
Szombathely városának minden nevezetességét nem tudtuk megtekinteni. Igazi ízelítő volt a város gazdag kultúrájából. A belvárosi étteremben elfogyasztott közös ebéd után utunkat folytattuk Zalaegerszegre, ahol az idegenvezetőnk, a PBT örökös tagja, Tóth András várt bennünket.
Zalaegerszeg:
Elsőként a Mária Magdolna plébániatemplomot látogattuk meg: Egy 1274-es feljegyzés szerint, Mária Magdolna tiszteletére, kápolnát építettek több oltárral ezen a helyen. 1390-ben már kőből és téglából épült templom állt itt. A jelenlegi templom alpkövét viszonylag későn, 1748-ban rakták le. Egy 1274-es feljegyzés szerint, Mária Magdolna tiszteletére, kápolnát építettek több oltárral ezen a helyen. 1390-ben már kőből és téglából épült templom állt itt. A jelenlegi templom alpkövét viszonylag későn, 1748-ban rakták le. A barokk plébániatemplomot a város földesura, a veszprémi püspök Padányi Bíró Márton építtette 1750-60 között. Freskóit Johann Cymbal festette. 44 méter magas tornyai messziről láthatók. A templom legértékesebb műemléke egy 17. században készített Pieta szobor.

Az eredetileg fehér szobor ma színezett. A főoltárkép Mária Magdolnát ábrázolja, aki a templom védőszentje, s ez szerepel a város történelmi címerében is. A templom északi oldalán 18. századi barokk Szent Flórián szobor, a déli oldalán copf stílusú Szentháromság szobor található. Az épület mellett tábla és szobor őrzi Mindszenty József hercegprímás, esztergomi érsek emlékét, aki 25 éven át a város plébánosaként szolgált e falak között.A templomot többször is felújítják kívül-belül, a mostani előtt utoljára 1973-74-ben. A belső felújítások jelenleg is folynak.

Városháza és múzeum:
A plébániatemplom főbejáratával szemben láthatjuk Zalaegerszeg egyik legpatinásabb középületét. Az 1787-ben épített városházát többször bővítették, majd átépítették az évszázadok során, 1898-ban nyerte el mai eklektikus külsejét, melyet Morandini Román és Tamás tervezett. Homlokzatán a város és a megye címere is látható. 1950-től a Göcseji Múzeum kapott benne helyet, majd különböző irodák foglalták el. Földszintjén kezdetektől fogva üzletek működtek, ma bisztró található benne.

A Göcseji tulipán szökőkút:
A Göcseji tulipán szökőkút a város főterén helyezkedik el. Kör alakú műkő medence közepén réz tulipánszirmok és egy réz gömb. Szabolcs Péter szobrászművész és Pelényi Gyula építész alkotását 1985-ben avatták fel. A víz a tulipán bibéjéből ereszkedik alá végig a szirmokon. A szökőkút köré pihenőpadok várják az elfáradt nézelődőket. A Göcseji tulipán szobra olyan népszerűvé vált, hogy városi jelképe lett.

Zsinagóga:
Az 1904-ben eklektikus stílusban, Stern József építész tervei alapján épült zsinagóga a II. világháború után vallási funkcióját elveszítette. Felújítása után a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem kapott helyet az épületben, mely kiállításoknak, tárlatoknak, könnyű- és komolyzenei koncerteknek ad otthont.

Tóth Andrástól elköszönve utunk folytatódott tovább Nagykanizsára, ahol Ferenc Judit idegenvezető várt bennünket. A következő 2 napunk már az ő idegenvezetése alatt folyt.
Elsőként a szállásunkat foglaltuk el a nagykanizsai Hotel Centrálban. A Centrál Hotel Nagykanizsa történelmi belvárosában, Horvátországtól 20 km-re, a szlovén határtól 40 km-re fekszik. A háromcsillagos szálloda 36 szobával rendelkezik. A vacsora elfogyasztása a Hotelban történt. A város rövid bemutatása Judit vezetésével történt. Nagykanizsa városát már a rómaiak korában utak keresztezték és amit IV. Béla 1245-ben Knysa néven említ meg egy adománylevélben. Ha a belvárosban sétálva tekintetünket felemeljük, a XIX. század második felében épült palotákban gyönyörködhetünk. Földszintjeik hajdan kereskedőházaknak, bankoknak adtak helyet, az emeleten pedig az egyre vagyosodó polgárság élt. Az Alsóvárosi temploma a vár egykori tégláiból épült 1702-14 között, szintén a vár tégláit használták fel az 1740-ben épült kvártélyházhoz, amely robosztusságával ma is várra emlékeztet. A város szimbólumává vált a Vasember-ház, nevét a homlokzaton látható páncélos vitézről kapta. A Múzeumai közül legismertebbek a Thúry György Múzeum, Képzőművészetek Háza, Magyar Plakát Ház. A hagyományokat követve 1998 óta április végén kerül megrendezésre a város napja programsorozat.
Május 28-án a reggeli elfogyasztása után a letenyei határátlépéssel Horvátországban elsőként a kulturális élet központi városát Varasdot kerestük fel.
Varasd – a Pannon síkságon fekszik. Ősi magyar, szabad királyi város. Még II. András nyilvánította szabad királyi mezővárossá. Ennek köszönhetően Varazdin (Varasd) látnivalói, fontosabb műemlékei mind a Főtér illetve a vár köré épültek.
Draskovic palota
1616-tól a mai Draskovic palotában lakott a Draskovic család. A ma is látható palotát a XVIII. század közepén alakították ki. A XVII. század végén itt lakott Nádasdy Ferenc. Ebben az időben Varazdin volt a Horvát Királyság fővárosa. A horvát parlament is itt működött. A ház tetején látható a Draskovic család aranyozott címere.
Varasd vára
Varazdin látnivalói közül talán a leghíresebb építmény a vár. A Varasd vár a város északnyugati részén található. A mai vár helyén eredetileg egy földvár állott, melyet a mai napig eredeti állapotban megőriztek. A földvár mögötti kővárat a XII. században kezdték el építeni. A XIV. században gótikus, majd a XVI. században reneszánsz stílusban építették át. Ekkor került az Erdődy-család tulajdonába a vár és egész Varasd város is. Ezek az idők voltak Varasd legszebb évtizedei. A vár a mostani kinézetét is az Erdődy-uralom alatt a XVI.-XVII. században nyerte el. A mai is látogatható Városi múzeumot 1925-ben avatták fel.
Varasd katedrálisa
Eredetileg egy pálos templom volt, majd 1997-ban Varasd Egyházmegyei székhely lett, s a szentélyt Varadzin katedrálisává léptették elő. A katedrális 1642 és 1656 között építették. Jelenlegi kinézetét a XVIII. században nyerte el. Minden évben a Varasd Barokk Esték zenei fesztiválnak ad otthont.
Varasd temetője:
A városi temetőben a szobrászművészet és a kertművészet szép alkotásait láthatjuk. A temetőt az ország egyik legszebb ilyen létesítményének tartják. Érdemes körbemenni, körbejárni. A sok nevek között olykor feltűnik egy-egy magyar család neve is.
Trakoscan -várkastély
A Horvátország északi részén található kastély eredetileg kis erődként épült a 13. században, majd Draskovics György alakíttatta át mai formájára a 19. század során. A romantikus kastélypark is ebből az időből származik, melyet természetvédelmi területté nyilvánítottak. Különös figyelmet érdemel a vadászterem és a zeneszalon. Értékes festményeket és négy évszázadot átölelő fegyvergyűjteményt nézhetünk meg a kastélyban. A berendezés nagy része eredeti, a 19. századból maradt meg épségben. Napjainkban az ország legvonzóbb kastélya, rengeteg látogatóval.
Horvátország után Szlovéniába indultunk, ahol a közös ebéd elfogyasztása után a „pri Roziki“ étteremben, a Dráva két partján elterülő kisváros Ptuj nevezetességeit tekintettük meg.
Ptuj:
A Dráva partján fekvő Ptuj, középkori jellegét megőrző igen hangulatos kisváros. Már az újkőkorszakban és a bronzkorban lakott terület volt, melyet régészeti leletek bizonyítanak, a hallstatti és a La Tène-i korból is maradtak fent tárgyi emlékek. A rómaiak is hamar felismerték a hely stratégiai fontosságát, a Kr. e. 70 körül íródott Tacitus Annalesében Poetuvium vagy Petuvium néven említik, mint az Aquileiából Pannóniába vezető út fontos állomása, az út az itteni gázlón kelt át a Dráván. A II. században városi rangot kapott, unicípium lett Colonia Ulpia Poetovensis néven. Fontos szerepet játszott a barbár betörések elleni római védelmi rendszerben. A IV. század végén a gótok megostromolták, majd elfoglalták a várost. 452-ben a hunok teljesen lerombolták. A VI. században szláv törzsek telepedtek le. A Német-Római Birodalomban 874-től Ptuj a salzburgi püspökség birtokába került. A kalandozó magyarok is megtámadták és lerombolták a várost. 1125-ben újjáépítették. IV. Béla uralkodása idején a város fia István stíriai hercegségéhez tartozott (1252-59 között). A középkor végén a város kereskedelme fellendült, főleg borkereskedelme, mely miatt Maribor és Ptuj között hosszantartó „borháború” tört ki a XIV.-XVII. században. A város sokat szenvedett a török háborúk és a magyar végvári harcok miatt. 1573-ban Ptuj a Habsburgok közvetlen birtokába került. A török idők elmúltával a város jelentősége háttérbe szorult, és nem tudta visszanyerni régi szerepét, azonban ennek is köszönhetően szépen megmaradt középkori óvárosa.
Várostorony
A város főterén a Szt. György Székesegyház előtt található a Várostorony, mely eredetileg a városi védmű része, őrtorony volt. Az ötszintes reneszánsz torony 1556-ban épült, 1684-ben harangtoronnyá építették át, miután egy tűzvészben a Szt. György Székesegyház harangtornya is megsemmisült. 1830-ban Simon Povoden plébános a torony északi külső falába a városban és a környéken talált római faragványos köveket falaztatta, mint a múlt tanúi, és megteremtve ezzel az első szabadtéri múzeumot.
Városháza
Nem meglepő módon a Városház téren áll Ptuj város neogótikus városháza a Mestna hiša. 1907-ben a osztrák Max Ferstel építész tervei alapján épült.
Szent György székesegyház
A város főterén áll a Ptuj székesegyház. A Szent György templomot 1125 táján kezdték építeni egy ókeresztény bazilika helyén, ahol már az ókorban is istentiszteleteket tartottak. A középkori román stílusú egyhajós templomot a XIII. században két mellékhajóval háromhajós templommá bővítették. A XIV. században bolthajtásos szentélyt építettek a templomhoz. Később is folyamatosan bővítették pl.: a kórussal, a déli kápolnával, a két oldalkápolnával és a sekrestyével. A központi hajó északi falán jól láthatóak a XI. századi templom megmaradt részei valamint a XIII. századi érseki kápolna a nyugati oldalon. A Szűzanya kápolnában található Pietà a XV. századból való. 1446-ban készült a gyönyörű berakásos fa kórusülés. A Szent Kereszt kápolnában F. I. Flurer freskója, a Szent Ferenc kápolnában F. K. Laubmann festményei láthatóak. A kőszarkofágok közül figyelemre méltó Georg Calaus zászlót tartó lovagot ábrázoló síremléke 1595-ből. Az oltárok és a berendezési tárgyak barokk stílusúak.
Minorita kolostor és Szent Péter és Pál templom:
A minorita rend első rendházai közé tartozik, melyet a rend Itálián kívül épített. A XIII. században alapították a városfalon belül. A rend szigorú szabályainak megfelelően egy kívül igen egyszerű kora gótikus templomot építettek és mellé a kolostor épületét. 1680-ben a kolostor bővítésébe kezdtek, a templom barokk homlokzatot és faragott oltárokat kapott. II. József 1782-bent kelt rendeletét a minoriták úgy játszották ki, hogy a rendet nem oszlatták fel, hanem átvettek egy plébániatemplomot és világi egyházközösségként működtek tovább. A II. világháborúban a kolostor a Steier Szövetségnek (a németbarát szlovének egyesülete) a főhadiszállása volt. 1945-ben a szövetségesek bombatámadása a kolostort szinte teljesen elpusztította, ezzel a szlovén korai gótika legszebb példája szinte teljesen megsemmisült, csak a szentély maradt fent, az apátsági épület nagy kerengője, valamint a stukkókkal és freskókkal díszített refektórium.

Ptuj-i vár:
Ptuj a középkorban virágzott fel, kereskedővárosként. A csodálatosan épen maradt óváros kis utcáin keresztül lehet eljutni a várhoz, mely mai formáját a 17. században nyerte el. A várban farsangi maszk,-hangszer,-fegyverkiállítás,-török portégyűjtemény, valamint a kastély egykori életét bemutató tárlat várja az idelátogatókat. A várban a tárlatvezető: Jelka Mohorko volt, a fordításnál a mi idegenvezetőnk Judit segített.
A nap zárasaként látogatást tettünk a lendvahegyi Cuk Borházban, ahol finom vacsora és borkóstoló várt bennünket. Lendva-hegy legmagasabb pontján, 327 m tengerszint feletti magasságon áll a Cuk Borház, ahonnan csodálatos panoráma tárul elénk a szomszédos Horvátországra, Magyarországra és Ausztriára.. A családi vállalkozás ismertetőjele a „postalepke”, amelynek küldetését a vendégek azzal vállalják magukra, hogy a ház „jó hírét elviszik a szélrózsa minden irányába”.
A kirándulás harmadik napja Zalakaroson telt el. Igény szerint lehetőség volt a fürdőzésre, vagy a város látnivalóinak megtekintésére. Zalakaros után Sümeg városa következett, ahol az ebédünket fogyasztottuk, majd az utolsó állomásunk Somlóhegyen, a Csordás-Fodor Borházban történt. A sokunk által ismert Piroska néni vendégei voltunk, amit ezúton is mindnyájan nagyon köszönünk.
A háromnapos utunk gazdag élménnyel, látnivalókkal telt el. Köszönettel tartozunk a kirándulás szervezőjének Erdős Péternek.

This entry was posted on szombat, január 7th, 2017 at 16:11 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.