” Nemzeti fény a cél.
Hogy elérjed, forrj egybe
Magyar nép! “

A PBT 2011. március 13-án az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeire, neves alakjaira, közkatonáira emlékezett Egyházkarcsán, majd Királyfiakarcsán. 1848-ban a ” népek tavaszán” Európa bolydult fel, s a forradalmi hevület március közepén érte el az országot.
” Egy szóvá s egy érzelemmé
Olvad össze a haza,
Az érzelem ” lelkesülés”
A szó ” szabadság vala.” –   írja Petőfi a Márciusi ifjak c. versében. A forradalom néhány kulcsfogalma ott van ebben  a pár sorban: összeolvadás, lelkesülés, szabadság. 1848.március 15-e, a legnagyobb nemzeti ünnepünk. Erőt adott és 163 éve erőt ad, hogy higgyünk magunkban, hogy legyünk büszkék a magyarságunkra.
Az ünnepi megemlékezés Egyházkarcsán, a katolikus templomban szentmisével kezdődött. A szentmisét Mgr. Szalay Gyula esperes – plébános celebrálta / kinek köszönjük, hogy a gyógykezelését megszakítva, hazajött, hogy a március 13-i szentmisét celebrálja/. A szentmisét énekekkel, zenével a nádszegi Forrás ifjúsági Énekkar kísérte. Az Énekkar mottója: Lisieux-i Szent Teréz gondolata: ” A szeretet a felséges út, amelyik biztosan Istenhez vezet.” A Forrás Ifjúsági Énekkar küldetése az, hogy zenéjükkel továbbítsák ezt az üzenetet embertársainknak , a világnak.
Az ünnepi megemlékezés Királyfiakarcsán, a kultúrházban folytatódott tovább. Nagyon örültünk, hogy az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékére rendezett kultúrműsorunkat nagyon sokan megtisztelték. Köszöntöttük vendégeinket:
Molnár Bélát, a Kereszténydemokrata Néppárt Szakértői Tanácsának elnökét és kedves feleségét Budapestről, Gányovics Janát, Királyfiakarcsa polgármesternőjét, Szalay Gyula esperes urat, Gódány Lászlót, Egyházkarcsa polgármesterét, dr. Csicsay Gábort, Mezőgazdasági Államtitkárt, Pfundtner Editet, parlamenti képviselőt, Érsek Árpádot, Közlekedési Államtitkárt, a kismegyeri Napóleon Hagyományőrző Egyesület képviselőit.
A programot Erdős Péter nyitotta meg, megemlítve Molnár Béla urat, kinek nem ismeretlen a mi vidékünk. Az ezévi Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett program keretén belül Dunaszerdahelyen, a Kárpát medence értékei c. könyvének volt a bemutatója. A könyv pedig az általa szervezett Kárpátalja Expressz útvonalát kíséri. Három országon át /Magyarország, Románia, Ukrajna /vitte az utasait a Kárpátalja Expressz, mely 2010.március 19-én indult érintve: Budapest, Miskolc, Szerencs, Záhony/Csap, Beregszász, Nagyszőlős, Nevetlenfalu/Halmi, Szatmárnémeti, Nagykároly, Érmihályfalva/Nyírábrány, Debrecen, Budapest útvonalakat. Mindezt a közönség kivetítőn is láthatta. Molnár úr azt is elmondta, hogy Ukrajna és Románia között személyszállítás sosem volt, tehervonat 8 éve nem ment itt át, magyar vonat pedig utoljára 66 éve járt erre. Amerre jártak, mindenhol nagy szeretettel fogadták őket. A Kárpátalja Expressz a 2011-es évben is újra indul, mégpedig a szeptemberi hónapban, mely útra Molnár Béla várja a PBT tagjait is. Az élménybeszámoló után a nemeshodosi Énekkör az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére zenés, irodalmi műsorral lépett fel, mely kultúrműsor mindenki számára felejthetetlen élmény volt.

This entry was posted on szombat, június 4th, 2011 at 00:36 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.