2022. április 6 – Mille Fiori koncert

A Mille Fiori fúvós kamarazenekar 2017-től működik Bazsó Horváth Zsuzsanna zenetanár vezetésével. Tagjai: Csíkász Kamilla (altfuvola) Kosztra Dóra (fuvola), Miške Sófia (fuvola), Tóth Sára (fuvola), Bazsó Horváth Zsuzsanna (fuvola, altfuvola, cselló). 2021. októberi galántai kerületi Divertimento musicale versenyen a Mille Fiori a kiváló teljesítményéért aranysávot érdemelt ki, továbbjutási javaslattal.

2022. április 20 – Költészet napja

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünneplik. Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és -versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt. A rendezvényeken klasszikus és kortárs költők versei egyaránt szerepelnek. Gyakran diákok, vagy éppen a ma is élő szerzők tolmácsolják a költeményeket.
A Cserkészligetben április 20-án Kuczmann András előadásában versek hangzottak el, többek között Petőfi Sándor, Reményik Sándor és József Attila verseiből. A versek elhangzása után zenei program következett ifj. Mezei Ernő (zongora) és Zuzana Ladzianska Pilátová (ének, hegedű) tolmácsolásában. A dalcsokor a komolyzenei darabok mellett ismert népdalokat is tartalmazott.

2022. május 11 – vendégváró

A vendégváró program előadója Nagy Iván, a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum igazgatója volt.

2022. május 22 – Angyali üdvözlet (Egyházkarcsa – templom)

2022. május 22-én, Angyali üdvözlet címmel a Rátonyi Róbert Színház és vendégeik műsora volt látható az egyházkarcsai Szent Bertalan római katolikus templomban.
Közreműködtek: Kollár Katalin, Carmen Ferenceiova, Svetlana Gracheva, id. Derzsi György, Ocsko Aladár, Csengeri Attila és a Monarchia Szimfonikus Zenekar.

2022. június 1 – Kolek Zsolt a ma7 főszerkesztőjének előadása

Trianont sokan a legnagyobb nemzeti tragédiánknak könyvelik el. Az anyaországtól elcsatolt területeken élő magyarságot kisebbségi sorba kényszerítették, s a kisebbségi lét néha nagyon nehéz és igazságtalan. A magyarság viszont csak úgy tud megmaradni, ha a múltunkat a jövő generációjának is továbbadjuk, hogy tanuljanak belőle.
Királyfiakarcsán rendhagyó módon emlékeztek meg a 102 évvel ezelőtt történt eseményekről.
A Petőfi Baráti Társaság elnöke, Erdős Péter Kolek Zsoltot, a ma7 vezető szerkesztőjét hívta meg az emlékünnepélyre, aki igyekezett rávilágítani az aktuálpolitika hiányosságaira, de közben biztatni is a társaság tagjait és az eseményre látogatókat, hogy ha hiszünk a magyar közösség fennmaradásában, akkor még reménnyel teljes a jövőnk.
Kolek Zsolt lelkesítő beszéde közben – “A jövőnk gyermekeinkben és unokáinkban van, dolgozzunk azon, hogy sikerüljön biztosítani számukra a megfelelő lehetőségeket ahhoz, hogy itthon tudjanak érvényesülni.
Mert bennünket nem fújhat el akármilyen szél, mi itthon vagyunk Szlovákiában, a Felvidéken!” – jelentette ki Kolek Zsolt.

2022. június 22 – Hétköznapi szerelmek címmel zenés felolvasó est

Mészáros Katalin tagtársunk szervezésében különleges zenés felolvasó estre került sor, ahol
Süll Mária és László Krisztián az előadásukkal elbűvölték a nézőket. Egészen a lélek rejtelméig hatoló saját írásaik, a zenés feldolgozású dalaik megható élmény volt a közönség számára.

2022. júniu 24 – borkóstolós est

Író István tagtársunk szervezésében a Cserkészligetben borkóstolós estre került sor, ahol a madari Andoravin pincészet mutatkozott be kiváló boraival. A finom borok mellé kemencében sült oldalast szolgáltak fel.

2022. július 29 – Petőfi Sándorra emlékeztünk

173 évvel ezelőtt zajlott a segesvári csata, melyben eltűnt Petőfi Sándor. A lánglelkű költőre a Felvidéken is több helyen emlékeztek, tették ezt Királyfiakarcsán is. A csallóközi településen járva bárki könnyen megállapíthatja, hogy nagy hangsúlyt helyeznek hagyományaink őrzésére.
A községháza előtti téren áll Rieger Tibor alkotása, a Magyarok Nagyasszonya impozáns, bronzból öntött szobra. A Cserkészligetben pedig szinte minden az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc eseményeire, illetve annak ikonikus alakjára, Petőfi Sándorra emlékeztet.
A július 29-én tartott megemlékezés kulturális programjáról a helyi nyugdíjasklub gondoskodott. Ezt követően a résztvevők megkoszorúzták Petőfi Sándor domborművét.
A megemlékezést a társulás tagja, Csiffári Ferenc szervezte.
„Egy hónapja tervezzük, hogy megemlékezünk Petőfiről a segesvári csata évfordulóján is. Ebben nagy segítségemre volt Malina Rozália, a helyi nyugdíjasklub tagja. Találkozásunkkor elárulta, hogy ettől függetlenül is készülnek egy programmal a jövő évi Petőfi-bicentenáriumra, ezt most felgyorsítják, és egy ízelítőt már most bemutatnak. Megleptek mindenkit, csodálatos volt, ahogy énekeltek, szavaltak, és ennek szerencsére még lesz folytatása” – mondta hírportálunknak a főszervező.
(írta: Oriskó Norbert/Felvidék.ma) – A Segesváron eltűnt Petőfi Sándorra emlékeztek Királyfiakarcsán – (a cikk 2022. július 31-én jelent meg a www.felvidek.ma honlapján)

2022. augusztus 19 – borkóstolós est – Vaszary pincészet

Ezen a napon a pannonhalmi borvidékről a Vaszary pincészet látogatott el a Cserkészligetbe, ahol a borkedvelőket a finom borok mellett kemencében sült finomságok is várták.
A Vaszary pincészet bemutatkozása
Dr. Vaszari László 1995-ben alapította a pincészetét. Vezető borászként 45 hektár saját tulajdonú szőlőt művel (telepítés 2006-2017), amelynek fajtaösszetétele a borvidékre jellemző olaszrizling, rizlingszilváni, irsai olivér, tramini, királyleányka, chardonnay, cabernet sauvignon, merlot, kékfrankos. A pannonhalmi Széldomb dűlő, ahol 20 hektár új szőlőt telepítettek (2006-2010), a szőlő-termőhelyi kataszteri besorolás szerint a borvidék legjobb dűlőjének számít. A pincészet tárolókapacitása 4500 hl. Az illatos fajtáknál a félreduktív technológiát alkalmazzuk, amely megőrzi a fajta elsődleges gyümölcsös jellegét. Az olaszrizling és a chardonnay fajtáknál, és különleges tételek esetén a fahordós érlelés gazdagítja az ízeket. Nagy álom vált valóra 2017-ben, mikor megépült a vinotékat, borkóstoló termet és látvány pincét magában foglaló új épület együttes. Jelenleg 3 lányával és unokájával dolgozik együtt.

2022. szeptember 25 – Petőfi 200 – mozgó múzeumbusz (vándorkiállítás Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából)

Horváth Csaba tagtársunknak köszönhetően a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum Petőfi–busza nemcsak a dunaszerdahelyi vásárba érkezők számára vált látogathatóvá, hanem a Petőfi Baráti Társulás számára is. Az autóbusz ezen a napon a délelőtti órákban látogatott el a Cserkészligetbe.

a www.dunaszerdahelyi.sk honlapon olvasható:
Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum új vándorkiállítása múzeum-busz formájában csütörtökön megérkezik a Csallóközi Vásárba. Ezúton is felhívjuk az iskolák figyelmét, hogy az „Átröpűlök hosszában hazámon” mottót viselő, a lánglelkű költőnkhöz kapcsolódó, tíz kiemelt gyűjteményi darabot is tartalmazó utazókiállítás rendkívüli alkalom lehet a tanulóknak megismerni Petőfi személyiségét, munkásságának ismert darabjait.
Az utazókiállítás kiemelt célja, hogy Magyarországon, valamint a határokon túl is minél több magyarhoz juttassa el élményszerűen Petőfi Sándor életművét és mutassa be életútját. A tárlat a haladás, sebesség, út, utazás fogalmaiból indul ki, és az aktuális kutatásokra alapozva, egyedi megközelítésből mutatja be Petőfit.
A kiállítás képzeletbeli utazásra hív: 1845-ben felszállunk a gyorsszekérre Petőfi mellé, hogy a költő a „változó szerencse szekerén” felidézze számunkra múltjának meghatározó állomásait, és velünk együtt fürkéssze jövőjét.
A tárlat nem a költő életrajzát helyezi fókuszba, sokkal inkább az alkotói attitűdöt meghatározó döntési helyzeteket mutatja be, mint például a költővé válás, a társadalmi mobilitás, az életpálya megválasztása, a közéleti szerepvállalás, az irodalmi élet szervezése vagy a családalapítás.
A kiállítás gerincét tíz kiemelt gyűjteményi darab alkotja, mely a képzeletbeli utazás egy-egy állomását jelzi: ilyen az édesapa Petrovics István mészárosbárdja, a Szendrey Júliától kapott gyöngyhímzéses pénztárca, vagy éppen egy biliárddákó, amelyet Petőfi a törzshelyén, a Pilvax kávéházban használhatott. Minden relikviához tartozik egy-egy kiemelt vers, valamint számos idézet, kézirat, művészeti alkotás és irodalomtörténeti érdekesség, amelyek együttesen egy-egy meghatározó élethelyzetet vagy témakört tárgyalva mutatják be a költő életének legfontosabb állomásait. Ezek a változatos módon elrejtett tartalmak önálló felfedezésre, kutatásra ösztönzik a látogatót, több érzékszervet is bevonva a tapasztalatszerzésbe. A kiállítás egységei önmagukban is értelmezhető, zárt egységeket alkotnak, amelyeket többféle narratívába fűznek össze a látogatókat és Petőfit egyaránt megszólító kérdések, az Úti jegyzetek Patkós Márton színművész által megszólaltatott sorai és a János vitéz fordulatai.

Az első tematikus kiállítási egységben Petőfi első publikált arcképe (Barabás Miklós, 1845) és a helykeresést, a költői önmeghatározást fókuszba helyező Sors, nyiss nekem tért című költemény kapcsán megismerkedhetünk a képet közlő Pesti Divatlappal, megtudhatjuk, mit jelentett a korban egy ilyen folyóirat, hogyan alakult Vahot Imre és Petőfi kapcsolata, s milyennek látta Jókai Mór barátja arcképét. Az utolsó állomáson pedig az 1847-ben megjelent Petőfi összes költeményei című kötet jelenik meg, így Petőfi szándékától, hogy az irodalmi élet meghatározó szereplőjévé váljon, a megvalósulásig, azaz a verseiben örökké élő költő alakjáig vezet a képzeletbeli utazás. Az egyes állomások során izgalmas formai és vizuális megoldások jelenítik meg többek között az Egy estém otthon, a Szeptember végén és Az alföld című verseket.
A tárlat záró részében írók, költők Petőfiről szóló idézetei olvashatók, a busz hátsó üléssorán a PIM-ben őrzött Petőfi-relikviákból egy digitális kollázst alkothatnak a látogatók próbára téve a kiállításon megszerzett tudásukat.
Kurátor: Molnár Eszter Edina, Sóki Diána. Grafikai arculat és tipográfia: Mezei Ildikó. Látványterv és belsőépítészet: Nyirán Márton. Kivitelezés: New Edge Kft. A kiállítás megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap támogatása tette lehetővé.
(Petőfi Irodalmi Múzeum / dunaszerdahelyi)

A Petőfi Irodalmi Múzeum honlapja a kiállításról a következőket jelzi:

A járműben berendezett kiállítás egyértelműen kapcsolja az értelmezést a haladás, sebesség, út, utazás fogalmához. Petőfi Sándor alakjának és saját maga által is megfogalmazott alkotói énjének az állandó úton levés – a “hazai” táj és társadalom ilyen módon történő megismerése, megalkotása – szervesen kapcsolódik az életműhöz és az önéletrajzhoz is.
A kiállítás a dinamizmusáról ismert alkotó (költő és szerkesztő) karakterét és életművének kiemelkedő darabjait mutatja be. Nem elsősorban az életrajz, sokkal inkább az alkotói attitűdöt meghatározó döntések, helyzetek, kontextus mentén ismerik meg a látogatók Petőfi Sándort.
A buszba belépve képeken és szövegeken keresztül a már beérkezett költővel találkozik a látogató. Petőfi az utazáson keresztül idézi fel múltjának egyes állomásait és fejtegeti jövőjének titkát, terveit, kísérőnk lesz a kiállítás bejárása során.
10 emblematikus gyűjteményi tárgy fizikai megjelenítése képezi a kiállítás gerincét, amihez ismert verseket válogattunk. A tárgyak az alkotó életét meghatározó “keresztutakat”, kapcsolatokat idézik meg elindulva a nyilvánosság előtt megmutatkozó költő első nyilvános arcképétől az 1847-ben kiadott Petőfi összes költeményét tartalmazó kötetéig. A tárgyfal anyagiságában idézi meg a kiemelt tárgyakat és a falban elrejtett hanganyag, képek és szövegek segítségével készteti “kutatásra, feltárásra a befogadót.
A kiállítás egyértelműen tagolt, világos szerkezete segíti a látogatót abban, hogy egy-egy részt önállóan is értelmezzen. A tárgyak és szövegek örök érvényű kérdések felől közelítik meg Petőfi Sándor alkotói életútját, így kapcsolódva a mai ember élethelyzeteihez, problémáihoz is.

A magyarországi területek mellett a Petőfi-busz kiemelt célja, hogy eljusson a határon túli magyar közösségekhez is, így cél régiónak tekintjük Felvidéket, Kárpátalját, Partiumot, Erdélyt Vajdaságot és a Drávaszöget is.

Mint megtudtuk, a Petőfi 200 mozgó múzeumbusz Kiskőrösről indult, Felvidéken Dunaszerdahelyt érintve Nyékvárkonyban volt a következő állomása, majd ezt követően érkezett meg Királyfiakarcsára. A Petőfi busz kísérői az Irodalmi Múzeum munkatársai: Cseri Anett, Gyenes Fanny és Hámori Gyula (autóbusz vezető) voltak. Királyfiakarcsa után a Petőfi-busz soron következő állomása Sopron városa volt.

Köszönet Horváth Csabának a szervezésért és a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársainak a tartalmas előadásért, az élményért, ahol a buszba belépve képeken és szövegeken keresztül a nagy költővel találkozik a látogató.

This entry was posted on vasárnap, szeptember 25th, 2022 at 15:59 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.