Tisztelt Tagság!

Hosszú várakozás után megpróbálom megtervezni a PBT 2021–es év tevékenységének a második felét. Remélem, hogy a terveink valóra is válnak!

Még az év első felében, június 25–én este 19. 00 órától a Cserkészliget szabadtéri színpadán neves operett és musical énekesek lépnének fel. (Becse Szabó Ilona, Ress Hajnalka, Ocsko Aladár)

2021. július 15–én 18.00 órától az egyházkarcsai római katolikus templomban Dr.Csókay András neves agysebész lesz a vendégünk. A világhírű professzorral már tavaly áprilisban kellett volna találkoznunk, csak mindezt a járvány sajnos meghiúsította.

Szent István–napi ünnepségünket augusztus 21–re tervezzük. E napra várjuk a pénzesgyőri vendégeinket is, akik egy autóbusznyian érkeznének. Az ünnepség 15.00 órakor kezdődne a Szent István téren, majd a pénzesgyőri barátainkkal közösen átvonulnánk a Cserkészligetbe, ahol Zsapka Attila és Emmer Péter szórakoztatnák a jelenlevőket.

2021. szeptemer 3-5–ig kirándulást szervezünk a hazai tájakon, mivel a külföldi utak még mindig nagyon rizikósak. Szerintem van itthon is látnivaló bőven.

Program:
Szeptember 3–án péntek reggel 5.45 –kor indulás Dunaszerdahelyről a kultúrháztól, majd 6.00 órától Királyfiakarcsán a községi hivataltól. Délre a Losonc melletti Gácsra érkezünk, ahol 3 fogásos ebéd fog várni bennünket. Az étkezés után a gácsi várkastélyt fogjuk megtekinteni, amely a mai hat saroktornyos formáját Forgács Zsigmond élete alatt 1612–ben nyerte el. Egészen a 2. világháború végéig a Forgách – család lakta. A kastély belső falain látható freskókat Forgács Zsigmond rendelte meg, melyeken a magyar történelem hétszáz évének királyai láthatóak. A falfestményeket uralkodók galériájaként is értelmezhetjük I. Szent Istvántól II. Habsburg Ferdinándig. Ezek a legnagyobb falfestmények Szlovákia területén. Az épület és a körülötte elterülő 13 hektáros park a nemzeti kulturális örökség részét képezi.
Gács után egy Rimaszombat melletti faluba látogatunk, ahol egy helyi ökogazda vendégei leszünk. Itt fogunk vacsorázni is, élőzene kísérete mellett. A vacsora után Rozsnyóra utazunk, ahol a város főterén elfoglaljuk a szállásunkat.
Rozsnyó – kisváros közel 20 ezer lakossal. Járási székhely, illetve a római katolikus Rozsnyói egyházmegye székhelye. Kassától 55 km–re nyugatra, a Sajó partján, a Rozsnyói–medencében fekszik. Neve a német Rosenauból származik, ami rózsaligetet jelent.

Másnap szombaton, a reggeli elfogyasztása után Betlér fele vesszük az irányt, ahol megtekintjük a betléri Andrássy–kastélyt, amely kulturális műemlék és múzeum. Az eredetileg gótikus kastélyt 1792 és 1795 között klasszicista stílusban építették át. A 18. század végén a kor elvárásainak megfelelően kastélyparkkal vették körül, ezt később kibővítették. Az angolkert ma 57 hektáron terül el. Betlér után Krasznahorka felé vesszük az irányt, ahol a vár még mindig zárva van, de az Andrássy–Mauzóleumtól megcsodálhatjuk majd. A különlegesen szép, szecessziós stílusú mauzóleumot, müncheni művészekkel, 1904–ben építette Krasznahorka ura, Andrássy Dénes, felesége Franciska számára.
Következő megállónk Kassa városa lesz, amely a Hernád partján, a róla elnevezett medence szélén, a Kojsói – havasok lábánál fekszik. Kassa legtöbb műemléke a kassai Fő utcán, a település ősi központjában található, csaknem mindegyiknek magyar vonatkozása van. Közülük a legfontosabb az Árpád–házi Szent–Erzsébet tiszteletére szentelt Szent–Erzsébet dóm. Az est folyamán visszatérünk Rozsnyóra, ahol a szállodában fogyasztjuk el a vacsorát.

Harmadnap, vasárnap a reggeli elfogyasztása után a Gombaszögi-barlangot tekintjük meg, amely a Szlovák Nemzeti Parkban található meg. Egyike azoknak a barlangoknak, amelyek az Aggteleki–karszt és a Szlovák– karszt barlangjai részeként a világörökség részei. A Gombaszögi–barlang 1525 méter hosszú folyóvizes forrásbarlang. Vasárnapi kiadós ebédünket Rimaszombat városában fogyasztjuk el, amit nyolc mintás borkóstoló fog követni. A borozgatás után elindulunk hazafelé, majd rövid megállókat beiktatva hét óra magasságában érkezünk meg otthonainkba.

A kirándulás részvételi díja 200 euró személyenként, amely tartalmazza a következőket: szállás, 2 x reggeli, 2 x ebéd, 2 x vacsora, borkóstoló, útidíj, belépők, idegenvezetés. Jelentkezni június 30–ig lehet személyemnél. Alacsony létszám esetén a kirándulástól eltekintünk.

2021. október 3–án, vasárnap délután 15.00 órától az aradi vértanúkra emlékezünk.

Minden évben Mindenszentek előestéjén megemlékezünk az elhunyt tagtársainkról. Ez évben erre október 31–én este 18.00 órakor kerül sor a Cserkészligetben. A húsz év alatt sajnos elég sok tagtársunk eltávozott közülünk! Mindig is fontosnak tartottam, hogy legalább ezen az estén, lerójuk kegyeletünket és fejet hajtsunk az emlékük előtt.

2021. december 11-én este 18.00 órától ádventi koncertre kerül sor az egyházkarcsai római katolikus templomban. Az est folyamán fellép: Zsapka Attila, Vadkerti Imre és Sípos Dávid.

2021. december 29 –én előszilveszterezni fogunk a pénzesgyőri barátainknál.

Tisztelt Tagság !

Ezúton szeretném megszólítani azokat a tagtársainkat, akik az idei esztendőre még nem fizették be a tagsági illetéket, azok mielőbb legyenek kedvesek ezt megtenni. Szíves megértésüket előre is köszönöm!
Befejezésül minden kedves tagtársamnak felhőtlen nyarat, jó pihenést, sok erőt, egészséget kívánok!

Szívélyes üdvözlettel:
Erdős Péter a PBT elnöke

This entry was posted on péntek, június 18th, 2021 at 18:42 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.