10
jún

A KARCSAI MAGYARSÁG HÁZA

Posted by: magdi   in Nincs kategorizálva

2021. június 6-án, vasárnap délután a trianoni békediktátumra és a nemzeti összetartozás napjára emlékeztünk Királyfiakarcsán. A Petőfi Baráti Társulás cserkészligetében ünnepélyes keretek között átadásra került a Karcsai Magyarság Háza, mely építészetileg ideálisan illeszkedik a liget természeti környezetébe. A Karcsai Magyarság Háza jelképezi és erősíti az összetartozás és a magyarság egységét, őrzi az épített és szellemi kulturális örökségét.

A Karcsai Magyarság Háza a Bethlen Gábor Alap által kiírt pályázat pozitív elbírálása után valósult meg. A Covid-19 járvány ideje alatt, tavaly a nyár folyamán el is kezdődött az építkezés és a kivitelezés nagy része a tél beállta előtt megvalósult. A ház körüli munkálatok további része idén tavasszal folytatódott. Az épület belső falaira a kisfaludi származású Kiss Márta festőművész a társulás névadójának, Petőfi Sándornak az életútját festette meg, ahol a költő közismert verseivel is találkozunk.

A trianoni békediktátum és a nemzeti összetartozás napjának nagyszabású eseményét a hazai közönségen kívül megtisztelték: Potápi Árpád János a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Czimbalmosné Molnár Éva, a magyarországi Nemzetpolitikai Államtitkárság Felvidékért felelős főosztályvezetője, a kismegyeri Napóleon Hagyományőrző Egyesület képviselői Mednyánszky János vezetésével, Diligens Tibor Győr – Kismegyer képviselője, Forró Krisztián az MKP országos elnöke, Balogh Károly egyházkarcsai római katolikus plébános, Gódány László és Wurczell Zoltán polgármesterek és a két Karcsai Önkormányzat képviselői.

Az ünnepélyes átadást megelőzően színvonalas kultúrműsorra került sor, mely mélyen megérintette a nagyszámú közönség lelkét. A járvány okozta hosszú csend és kényszerpihenő után üdítőleg hatott a fellépők: Kovács Koppány énekes, Ritter Éva (vers és ének) továbbá a Lukács diáklányok (vers-ének) előadása.

Az ünnepi beszédet Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért felelős államtitkára mondta. Emlékező beszédében kiemelte: „….Királyfiakarcsa cserkészligete egy kis magyar sziget, amely egy oázis a magyarság számára. Egymás nélkül elvesznénk, csak egymást erősítve lehet a magyar nemzetről beszélni… 1920. június 4-re emlékezünk, amikor a történelmi Magyarország megszűnt létezni. Nagy történelmi városaink, mint Pozsony, Komárom, Kassa, Ungvár, Beregszász, Kolozsvár, Lendva egy pillanat alatt a győztesek hatalmába került. A lakosság 66%-a idegen fennhatóság alá és ebből a 66%-ból 3,3 milliónyi magyar került az elcsatolt területekhez. Mindez 101 éve történt. Az akkor élt embereket olyan trauma érte, amit joggal nem tudtak megemészteni. Nincs olyan család, amely ne szenvedte volna meg Trianont. 1920 óta cseppnyi Magyarország él tovább sok helyen, hasonlóan, mint itt Királyfiakarcsán. Legyünk bátrak, erősek és felkészültek! És ahogy az 1944-es pesti ostrom során mondták az ostromot elszenvedők, élvezd a háborút, mert a béke sokkal rosszabb lesz. Valahogy így járt a magyarság is a béke aláírása után. Hiszen a béke nem hozta el a megnyugvást, hanem az egész 20. század ostromállapotot, egy háborús állapot tovább vitelét jelentette a magyarok számára. Világháború, forradalom, ellenforradalom, elűzetések, deportálások, kitelepítések jellemezték, majd jött a kommunizmus elnyomó diktatórikus rendszere, ahol ezekről a dolgokról még beszélni sem lehetett. Így nőttek fel generációk, és hogy megmaradtunk, köszönhetjük szüleinknek, dédszüleinknek, akik vállukra vették ezt az országot, ezt a nemzetet és vitték tovább. Hiszen ahol magyar emberek élnek, ahol magyar közösség van, ott egy cseppnyi Magyarország létezik. Nekünk az a dolgunk, hogy vigyük tovább a magyar nyelvet, a magyar kultúrát, a hagyományokat, a magyar hitet azért, hogy az unokáink majd tovább tudják örökíteni saját gyermekeiknek. 2010. május 26-tól radikális váltást hoztunk, a támogatásaink ide is elértek. Legyenek ezek egyházi, bölcsőde vagy óvoda építések, oktatási és nevelési támogatások, vagy közösségi terek létrehozására irányuló támogatások. Nekünk magyaroknak nem háborúban kell küzdeni a magyarságunkért, nekünk csak annyi dolgunk van, hogy a népszámlálási rovatban magyarnak valljuk magunkat….“

Erdős Péter, a PBT elnöke megköszönte Magyarország támogatását. Biztosított arról, hogy a Karcsai Magyarság Háza rengeteg rendezvény otthona lesz. Megemlítette, hogy a ház építése mellett egy kemence is felépült, valamint a liget egész területén parkosítás történt és az adakozóknak köszönhetően fák, bokrok és virágok kerültek kiültetésre.

A kismegyeri Napóleon Hagyományőrző Egyesület egy márvány emléktáblát ajándékozott a társulásnak, mely az összetartozás napja alkalmából a Karcsai Magyarság Háza átadására készült.

Gódány László Egyházkarcsa polgármestere beszédében pozitívan értékelte a Karcsai Magyarság Háza létrejöttét és anyagi támogatásban részesítette a ház illetve a PBT további létét.

A Karcsai Magyarság Háza szalagátvágását Potápi Árpád János államtitkár, Czimbalmosné Molnár Éva főosztályvezető, Forró Krisztián MKP országos elnöke és Erdős Péter a PBT elnöke végezték. Majd utána Balogh Károly egyházkarcsai római katolikus plébános megáldotta az épületet.

A megemlékezés záró részében a Himnusz közös eléneklése után, az összetartozást szimbolizáló trianoni emlékfa (gömbjuhar) ültetésére került sor, melyen részt vettek: Potápi Árpád János államtitkár, Czimbalmosné Molnár Éva főosztályvezető, továbbá a két karcsai önkormányzat képviselői: Gódány László és Wurczell Zoltán polgármesterek, valamint Mórocz Péter és Horváth Csaba alpolgármesterek.

This entry was posted on csütörtök, június 10th, 2021 at 09:24 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.