Az Egyházkarcsán álló Szent Bertalan római katolikus templom mind a tizenkét Karcsa település életében meghatározó szerepet tölt be. Az elmúlt évek során a június huszadika körüli napok az egyházkarcsai falunapok megrendezését jelentette. A koronavírus azonban átrendezte Karcsák, Egyházkarcsa életét is. De az élet nem állt meg, a templom körüli munkálatok egész sora kezdődött el. Mára új környezet, új kép fogadja az arra járót.

A templompark ünnepélyes átadása szentmisével vette kezdetét. Balogh Károly plébános köszöntötte a hívőket, Karcsák elöljáróit és vendégként Dabas város képviseletében a Kosztolányi házaspárt. A köszöntőben elhangzott: A Jézus szentséges szívének ünnepén tartott szentmise nem véletlen. Isten azáltal fejezi ki a szeretetét, hogy azzal az útmutatással szolgál, amelyre szükségünk van. A közösséget szolgáló gyönyörű templompark bizonyítja, hogy az apró dolgokat szeretettel kell tenni, fontos a nyitottság megtartása. Mindkét Karcsai Önkormányzatnak köszönetét fejezte ki. A szentmise a Boldogasszony anyánk énekével zárult.

A templomkertben Ritter Éva verssel és énekkel emlékezett a második világháborúban elesett hősökre. A plébános úr megjegyezte: Az elesett karcsai hősöknek nincs sírdombjuk, így a templom dombján álló háborús emlékmű méltó hely az emlékezésre.

Gódány László Egyházkarcsa polgármestere a park létrejöttéről beszélt. Az 1970-es években vaskerítés övezte a templomot, az autók parkolása körülményes volt. Az elmúlt harminc év alatt háromszor szépült és épült újjá a templom. A pihenő padokkal, kellemes megvilágítással, járdával, gyönyörű összefüggő zöldövezettel, parkolóval ellátott templompark igazi közösségi teret biztosít. A karcsaiak dolgoznak, tesznek és szolgálnak a közösségért, a település fejlődéséért. Folyamatban vannak a további felújítások és fejlesztések.

A koszorúzás előtt Egyházkarcsa polgármestere köszöntötte Sidó József kőfaragót, a második világháborús emlékmű készítőjét, aki Egyházkarcsa Önkormányzata elismerésében részesült.

A koszorúzás során: Egyházkarcsa és Királyfiakarcsa Önkormányzata, Dabas városa, a Közös Egyháztanács, a Petőfi Baráti Társulás, az Egyházkarcsai Önkéntes Tűzoltó Testület, a Rózsafüzér Társulat, a Vivat Vinum Baráti Társulás Karcsa és a Nyugdíjasszervezet képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit. A hozzátartozók és magánszemélyek úgyszintén virágokkal emlékeztek szeretteikre, a hősökre. Majd közösen elénekelték a Himnuszt.

A koszorúzást az ünnepélyes szalagvágás pillanata követte. Balogh Károly plébános áldást mondott és megszentelte a templomparkot.

írta: Szerencsés Magdolna
megjelent: A Csallóköz magyar regionális hetilapban, 2020. június 24-én, 27.szám, 26-27 oldal.

This entry was posted on szerda, július 1st, 2020 at 20:07 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.