A királyfiakarcsai Petőfi Baráti Társulás vezetősége (Erdős Péter), Balogh Károly plébános, Egyházkarcsa Önkormányzata (Gódány László polgármester), Királyfiakarcsa Önkormányzata (Wurczell Zoltán polgármester) a keresztény államalapítás és az új kenyér ünnepét, valamint az egyházkarcsai Szent Bertalan római katolikus templom fennállásának 200 éves évfordulóját kiemelt programsorozattal ünnepelte augusztus 20-24 között.

A rendezvénysorozat első napján, a Szent Bertalan római katolikus templomban a húszéves fennállású szekszárdi Gitárkvartett mutatkozott be. Az előadásukban reneszánsz, barokk, klasszikus, romantikus és kortárs gitárművek, különböző népek dallamai, továbbá egyházi -és könnyűzenei feldolgozások, valamint saját kompozíciók hangzottak fel. A Gitárkvartett koncertje az akusztikus gitárzene népszerűsítésével Egyházkarcsán nagy sikert aratott.

A következő, úgyszintén a katolikus templomban történt előadás, a nemzetünk legerősebb szakrális jelképének – a Szent Korona – bemutatására, történetére irányult, melynek előadója a budapesti Vitéz lovag Mireisz Tibor Székkapitány volt. Magyarország az egyetlen olyan ország, amely a Szent Korona óvó szárnyai alatt a rázúduló veszedelmek, háborúk, történelmi korszakváltások, gazdasági világválságok közepette is megőrizte a hitét, a tenni akarását és a lelki erejét. A kiállított Szent Korona, a jogar és az országalma másolatának készítője Hummel Gizella budapesti ötvösművész, aki az előadó mellett személyes tiszteletét tette Egyházkarcsán.

A Szent István-napi megemlékezés zárónapja Királyfiakarcsán az államalapító Szent István király szobránál, majd a vele szemben álló Magyarok Nagyasszonya szobornál folytatódott. Az ünnepi beszéd Pásztor Béla Veresegyház polgármesterétől hangzott el. A koszorúzás után, Rieger Tibor budapesti szobrászművész (a Magyarok Nagyasszonya szobor alkotója), Királyfiakarcsa díszpolgári és polgármesteri kitüntetésben részesült. A Petőfi Baráti Társulás minden évben örökös tagot választ, 2019-ben a társulás örökös tagja Kosztolányi Gyula, Dabas város díszpolgára lett. A királyfiakarcsai ünneplés a Himnusz énekével, majd álló fogadással zárult.
Ezt követően Egyházkarcsán, a Szent Bertalan római katolikus templom 200 éves fennállásának évfordulója alkalmából ünnepi szentmisére került sor, melyet Balogh Károly helyi plébános mellett Szakál László, Mahulányi József, Zsidó János, Boros Károly is celebrálták, akik egykor a karcsai egyházközségben szolgáltak. A zsúfolásig megtelt templomban fellépett a dunaszerdahelyi Szent György kórus, Érsek Rezső vezetésével. Közreműködött a Szent György Lovagrend.
A szentmise nem mindennapi eseményként íródott be a Karcsák életébe.

A szentmise után a siposkarcsai Faluházban „az egyházkarcsai Szent Bertalan római katolikus templom fennállásának 200 éves évfordulója alkalmából“ Egyházkarcsa község elöljárói: Gódány László polgármester, Mórocz Péter alpolgármester érméket és emléklapot adtak át. Az ünnepség vacsorával majd kötetlen beszélgetéssel zárult.
A templom jubileumi évfordulója alkalmából Egyházkarcsa Önkormányzata a templom történetéről kis kiadvánnyal is készült.
Karcsák Szent István-napi rendezvényét a karcsaiak, a Petőfi Baráti Társulás tagsága mellett számos vendég, Karcsákhoz kötődő személyek és a testvértelepülések képviselői is megtisztelték.

írta: Szerencsés Magdolna, a cikk megjelent a Csallóköz magyar regionális hetilapban, 2019. szeptember 4-én (35-36.szám, 21.oldal – tudósítás Karcsaország)

This entry was posted on kedd, szeptember 3rd, 2019 at 08:04 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.