Herczegh Géza szobrát avatták Nagykaposon

írta: Tökölyi Angéla – 2018.10.14. (Felvidek.ma)

Herczegh Géza jogtudós, Nagykapos díszpolgára születésének 90. évfordulója tiszteletére szobrot avattak Nagykaposon. A szombati, október 13-i szoboravató ünnepségen részt vett a jogtudós özvegye, Herczeghné Petneházy Melinda, lánya, Herczegh Anita és férje, Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, fia Herczegh Károly, valamint a jogtudós unokái.

A meghívott vendégek között jelen volt Czimbalmosné Molnár Éva, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Felvidéki Főosztályának vezetője, Szabó Marcell, az Alkotmánybíróság tagja, Magyarország Kassai Főkonzulátusáról Haraszti Attila főkonzul, Szénási Lajos külgazdasági attasé, a megyei és helyi önkormányzat, a pártok és civil szervezetek képviselői, valamint számos közéleti személyiség.
Emlékbeszédet Duray Miklós egyetemi tanár, a Szövetség a Közös Célokért társulás elnöke mondott. A városi parkban álló mellszobor Rieger Tibor Kossuth-díjas művész alkotása.

A szoboravató ünnepségen Gabri Rudolf, a Nagykapos és Vidéke Társulás, valamint a Herczegh Károly Alapítvány kuratóriumának elnöke mondott ünnepi beszédet. Beszédében úgy fogalmazott, hogy Herczegh Géza életműve mély nyomot hagyott az egyetemes jogtudományban, a szülőföldjén élők számára pedig emberi tulajdonságai által is példaképül szolgál.

A szülőföldjén élő közösséget emberi nagysága, tanácsai és támogatása által megerősítette hitükben, és abban, hogy a helyes út választására mindig van lehetőség. Úgy gondolják, hogy a szobor által Herczegh Géza végérvényesen hazatért szülőföldjére, és szellemiségét örökre sugározza az itt élők számára csakúgy, mint a 2013-ban állított emléktábla is.

Gabri Rudolf beszédének zárásaként köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették a szobor elkészítését és felállítását. Köszönetet mondott többek között dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízottnak, a Rákóczi Szövetségnek, Nagykapos város vezetésének, Rieger Tibor szobrászművésznek.
Duray Miklós beszédében felidézte azt az 50 évvel ezelőtti történetet, amikor a jelenlegi szoboravatás helyszínén először találkozott Herczegh Gézával, aki Nagykaposon született 1928. október 17-én. Azon az 50 évvel ezelőtti találkozón, 1968-ban hittel, buzgalommal, lendülettel telve szobrot avattak Erdélyi Jánosnak Nagykaposon.

Meggyőződéssel vallja, hogy ezek az emlékhelyek sokat segíthetnek közösségünk megmaradásában. Beszéde további részében felidézte a jogtudós életútjának fontos állomásait. Elmondta, hogy Herczegh Géza látásmódja kialakulásának meghatározó személyiségei Bibó István és Szegfű Gyula, a második világháború utáni magyar értelmiségi gondolkodás meghatározó személyiségei voltak.
A jogtudós azon ritka szakembernek, egyetemi tanárnak és akadémikusnak számított, akinek nem voltak rögeszméi, melyek gúzsba kötötték volna. Saját véleményt alkotott, és ettől volt hiteles. Utódai a szakmában őt tekintik mértékadónak.

Duray Miklós laudációját azzal zárta, hogy a szoboravatás is annak a bizonyítéka, hogy akik elszármaztak, azok visszatérnek, és akik visszatérnek szülőföldjükre, azok szolgálatot teljesítenek, amely szent ügynek számít.

Herczegh Géza szintén a nemes szolgálatot választotta feladatul és életcélul: folyamatosan figyelt arra, hogy mi lesz a sorsa nemzetének és szülőföldjének az elszakítottságban. Herczegh Géza éltében lehetőségeihez mérten segítette szülőföldjének közösségét, majd halála óta özvegye dolgozik fáradhatatlanul azon, hogy folytassa a férje által vállalt szent ügyet, a szülőföldjén élők segítését.

A Herczegh család részéről Herczegh Géza fia, Herczegh Károly szólt az egybegyűltekhez, aki megerősítette az elhangzottakat, miszerint édesapja szent ügynek tekintette a szülőföldjén élők segítését, és szülőföldje szeretete áthatotta egész életét.

Herczegh Károly elmondta, édesapja azt vallotta, adnia kell annak a közösségnek, ahonnét származik, ahol született. Amikor tehette, ellátogatott szülőföldjére, és a Herczegh Károly Alapítványon keresztül és azon túl is igyekezett segíteni.

A család nevében köszönetet mondott a helyi közösségnek azért, hogy szeretettel és nagy tisztelettel ápolják édesapja, a város díszpolgára emlékét.

Az ünnepi beszédeket követően sor került Herczegh Géza mellszobrának leleplezésére. A történelmi egyházak képviselői megáldották a szobrot és a Herczegh család jelenlévő tagjai, valamint a vendégként meghívott közéleti személyiségek, pártok és civil szervezetek képviselői, és magánszemélyek elhelyezték a tisztelet és emlékezés koszorúit a szobor előtt.

A meghitt ünnepség fényét emelte a színvonalas emlékműsor, amelynek keretében Petneházy Attila színművész elszavalta a Szózatot. A Csemadok Erdélyi János Vegyes Kara éneke nyitotta a programot, a nagykaposi Erdélyi János Alapiskola diákjainak visszaemlékező verses-zenés összeállítása és éneke pedig a rendezvény záróakkordja volt.

This entry was posted on csütörtök, október 18th, 2018 at 20:01 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.