Burgenlandban, a Boldogasszony bazilikában (Frauenkirche) már 28. éve gyűltek össze a magyarok a Boldogságos Szűz Mária mennybevételének ünnepe alkalmából rendezett zarándokmisén, 2017. augusztus 15-én. A Fertó tó keleti oldalán található Boldogasszony bazilikát 1324-ben Zenmária néven említik először. Mária-kegyképét 1661-ben ünnepélyes körmenettel hozták a fraknói várkápolnából, ahol az Eszterházyak tulajdonában volt. A meghívó egyik jelmondata így hangzik: „Regina Hereditaria Hungariae, ora pro nobis“,
„ Könyörögjünk együtt Egyházunkért, hazánkért, magyar népünkért“ (felirat a fraknói várkápolna kegyképén található).
A több száz éves magyar búcsújáróhelyen rendezett ünnepségre évről évre egyre több magyar zarándok érkezik. A meghívó mottója a következőket hirdette:
„ István király szent örökje
Isten után benned bízik mindörökre.“
(Himnusz a Magyarok Nagyasszonyához, részlet, ford. Sík Sándor)

A zarándokmise főszervezői dr. Eőri Teréz és Reisz Pál aranymisés ferences szerzetes, aki a sümegi rendházban tevékenykedik, mint házfőnök. Az idei ünnepi szentmisét celebráló Kiss G. Barnabás OFM a detroiti Szent Kereszt Magyar Római Katolikus templom plébánosa (Detroit, Michigen, Amerikai Egyesült Államok) köszöntötte a hazai, a magyarországi, a felvidéki, a határon túli magyar zarándokokat. A történelmi jelentőséggel bíró zarándokhelyen a plébános kiemelte Sík Sándor gondolatát: „ Téged Isten dicsérlek és hálát adok … Köszönöm, Uram, a végtelenbe nyíló hajnalokat, melyek Hozzád és az emberekhez vezetnek.“
Ha hiszünk Jézus erejében, akkor ez az igazi remény. Augusztus 15-e a bizalom napja, hisz a Nagyboldogasszony ünnepe mindenképpen a bizalomra szólít fel bennünket – említette a plébános.
A felemelő, szívet-lelket melengető ünnepi szentmise a himnuszok eléneklésével bejeződött be.
(nagyon örülünk, hogy a Petőfi Baráti Társulás képviseletében néhányan ott lehettünk, együtt ünnepelhettünk)

This entry was posted on hétfő, augusztus 21st, 2017 at 06:33 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.