A szobor Batta György szavaival üzeni:
„ A Magyarok Nagyasszonya eljött közénk, Tündér Ilona földjére, hogy megsegítsen most is, amikor a világ ismét tele van hazugságokkal és fegyverekkel, s egymásra özönlenek a népek. Elhozta a Szent Koronát, Krisztus törvénytábláját, hogy szavak nélkül is elmondhassa: az élő, egy igaz Isten gyermekeiként mi is szeretet vagyunk. Az embert a szeretetre való képessége: a hite alakítja. Olyanná válik, amilyen a hite. Gyógyítsuk meg önmagunkért és minden népért mondott imáinkkal a világot, mi magyarok! Használjuk a hitünket, mint a napsugarat!“

2017. augusztus 19-én a királyfiakarcsai szoboravató ünnepséget több százan – karcsai, csallóközi, magyarországi résztvevők, budapesti, esztergomi zarándokok tisztelték meg. A civil, az egyházi méltóságok, a művészvilág jeles nagyjai mellett a politikai élet is képviselve volt. A Cserkészligetből Srankó László bacsfai-szentantali plébános vezetésével, a kegytemplom kórusának és Katona Júlia vezette karcsai és dercsika kórusnak segítségével Mária énekeket énekelve haladt a menet a község kultúrháza mellett álló szoborhoz. A menet végén a Szent Korona hiteles másolatát a Szent István Lovagrend és a Szent György Lovagrend kísérték.

A galántai Kodály Zoltán Daloskör, Józsa Mónika vezetésével szózattal nyitotta meg az ünnepséget. A megjelenteket, a vendégeket Szerencsés Magdolna a Petőfi Baráti Társulás moderátora köszöntötte, kitől elhangzott Rieger Tiborról írt jellemzés is, miszerint „a szobrászművész szívében-lelkében hálából született meg az elhatározás, hogy egy alkotásával megajándékozza a királyfiakarcsaiakat, akik között gyermekkorát töltötte. A Magyarok Nagyasszonya szobor azonban nemcsak az ő kincsük, jelképesen mindenkié, akit a hűség és a cselekvő szeretet kapcsol a magyarsághoz, éljen bárhol a világban.“

Erdős Péter a PBT elnöke az ünnepi beszédében visszaemlékezett 2015. Szent István napjára, mely napon az alkotó a szobor gipszváltozatát jelképesen átadta a falu képviselőinek. A közösség örömmel fogadta az adományt, a szobor bronzba öntésére a Bethlen Gábor Alapítvány (Budapest) és a Szövetség a Közös Célokért (Pozsony) segítséget és támogatást nyújtott. Erdős Péter a támogatók mellett a Magyarok Nagyasszonya Szoborbizottság fővédnökeit, a szoborbizottság védnöki testületi tagjait, valamint a szoborbizottság vezetőségét is bemutatta. Méltatta Rieger Tibor munkásságát, akit számos művészeti és társadalmi elismeréssel illettek élete során.

Lezsák Sándor író, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a BGA kuratóriumi elnöke az ünnepi beszédében kiemelte István királynak Istentől kapott országépítő hatalmát, majd a kereszténységről, annak megtartó erejéről, fontosságáról beszélt. A beszéde végén a jelenlévők csatlakoztak Lezsák Sándorhoz, az Üdvözlégy Mária imához.

Csáky Pál író, politikus, európai parlamenti képviselő meghatódva köszöntötte az ünneplő közösséget. Beszédében elhangzott, hogy felelősséget kell vállalnunk magunkért, egymásért, a jövőért, a közösségünkért, a magyar nemzetért. Kiemelte, hogy a Magyarok Nagyasszonya szoborral Királyfiakarcsa gazdagodott, a magyarság értékei, a múltja által elszenvedett értékei az esélyt jelentik a jövőre nézve.

Az ünnepi beszédeket a szobor megáldása követte.
„ Boldogasszony, Anyánk, régi nagy Pátronánk,
nagy ínségben lévén így szólít meg hazánk:
Magyarországról, Édes hazánkról,
ne feledkezzél el szegény magyarokról!“

Az áldást Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke, irgalmasrendi szerzetes végezte. Közreműködtek Kiss Róbert, a Nagyszombati Főegyházmegye püspöki helynöke, Boros Károly helyi esperes-plébános, valamint Damján testvér és Matus Ádám. A szobor megáldása után Rieger Tibor szobrászművész megjegyezte, hogy az alkotása évszázadokig hirdesse a magyarok múltját, jelenét és jövőjét, majd adománylevél kíséretében átadta a szobrot Erdős Péternek, a PBT elnökének.

A kultúrműsort a galántai Kodály Zoltán Daloskör mellett Erdős Ilona Eszter szavalattal és Szabó András budapesti előadóművész gazdagították. Az ünnepi szoboravató a Himnusz eléneklésével zárult.
A műsor vezetője köszönetet mondott Pogány Erzsébetnek a Felvidek.ma hírportál és a SZAKC igazgatója, társelnöknek és Bakos István művelődéskutatónak, a BGA ügyvivő kurátorának, elnöknek, akik az ünnepség sikeres lebonyolításában oroszlánrészt vállaltak. A moderátor azt is megemlítette, hogy az ünnepségre elkészült a „Szíves kalauz a királyfiakarcsai Magyarok Nagyasszonya szoborhoz“ címmel egy kis könyvecske, mely kiadvány a Bethlen Gábor Alapítvány ünnepi ajándéka.

Az ünnepség programja a Cserkészligetben folytatódott tovább. A katolikus szentmisét Kozma Imre atya, Kiss Róbert és Boros Károly helyi esperes-plébános celebrálták. A zenei szolgálatot a dunaszerdahelyi Szent György Kórus végezte.
A szentmisét követően kultúrműsorra került sor a dunaszerdahelyi Szent György Kórus, A Megmaradásunkért Kultúrcsoport (Nemeshodos), Derzsi György, Kovács Koppány, Zsapka Attila és Benkó Alajos közreműködésével.

This entry was posted on vasárnap, augusztus 20th, 2017 at 16:05 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.