A PBT néhány tagja 2016. november 12-én részt vett a Bad Deutsch Altenburg (Németóvár) ökumenikus ima és koszorúzási ünnepségén.
A bécsi Europa Club egyesülete először 2004-ben elevenítette fel a Bad Deutsch-Altenburg-i ünnepséget, melynek keretében azokról a honfitársaikról emlékeznek meg, akik idegen földben nyugszanak, akiket elűztek szülőföldjükről, vagy el kellett menekülniük onnét. A temetőben 1959-ben emeltek emlékművet az akkori ausztriai magyarok. A szimbolikus sír mellé a Club 2006-ban kopjafát állított. Az „Europa”-Club tagsága felvidéki és magyarországi vendégekkel együtt minden év november első hetében itt emlékezik meg ökumenikus istentisztelet és koszorúzási ünnepség keretében a nemzet áldozatairól.
A németóvári plébánia templomban dr. Smuk András az Europa Club elnöke üdvözölte a megjelenteket. Számunkra megtiszteltetés, hogy Smuk András a királyfiakarcsai PBT mindig kiemeli a vendégek sorából. Ünnepi beszédet mondtak: dr. Hans Wallowitsch, Bad Deutsch Altenburg (Németóvár) polgármestere és Balint Pavel helyi esperes, katolikus pap.
A felemelő szentmisét celebrálták, illetve az imaórát végezték: Molnár Tamás katolikus pap (Pozsony), Karvanszky Mónika ref. lelkész (Bécs) és Kiss Miklós ev. esperes (Mosonmagyaróvár). A szentmise alatt közreműködött a Lébényi Liszt Ferenc Vegyeskar, Szombathelyi Szaniszló karnagy és Koháry Ferenc ev. lelkész vezetésével. A kórus mellett Petrás Mária Prima Primissima díjas népdalénekes is az alkalomhoz illő csodás énekekkel gazdagította az ünnepi megemlékezést.
Cudar hideg mellett történt a temetőkertben a koszorúzás és emlékezés a nemzet áldozatairól.
A szimbolikus sírnál illetve a 2006-ban állított kopjafánál a PBT is elhelyezte koszorúját .
Örülünk, hogy 2016-ban is részei lehettünk a Németóváron rendezett novemberi ünnepségnek.

This entry was posted on vasárnap, január 8th, 2017 at 16:34 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.