2016. augusztus 27-én tartottuk a Szent István napi ünnepségünket a Cserkészligetben. Augusztus 20-a ősi ünnepünk, amikor első királyunkról, Szent Istvánról emlékezünk meg. Ez a nap a keresztény erkölcs és lelkiismeret, a magyar nemzeti értékek megbecsülésének és ápolásának a napja. A magyarság és a keresztény hit összefonódását az első magyar királyhoz, az államalapító Szent Istvánhoz köthetjük, akiben a legnagyobb magyar államférfit tiszteljük, aki olyan alapokra helyezte a nemzet életét, amelyen nem fogtak a történelmi viharok.
Tisztelettel köszöntöttük: Mahulányi József esperes-plébános urat, Nógrádi György biztonságpolitikai szakértőt, Samu István kulturális antropológust, a nemeshodosi, a Megmaradásunkért Polgári Társulás tagjait, a dunaszerdahelyi Szent György kórust, a Kismegyeri Hagyományőrző Egyesület képviselőit, Mednyánszky János vezetésével, Kosztolányi Gyulát és feleségét Dabasról, Gódány Lászlót, Egyházkarcsa polgármesterét, Gányovics Janát, Királyfiakarcsa polgármesterét, örökös tagjainkat: Somogyi Mátyást, Ambrovics Katalint, Tarjányi József és feleségét, és természetesen minden résztvevőt, akik jelenlétükkel megtisztelték a rendezvényünket.
A program katolikus szentmisével kezdődött, amelyet a dunaszerdahelyi Szent György kórus, Érsek Rezső vezetésével kísért. A szentmisét Mahulányi József esperes-plébános celebrálta.
A szentmise után Samu István, kulturális antropológus, tanár mondott ünnepi beszédet. Samu István Gútáról érkezett, kiről tudni lehet, hogy 2015-ben a komáromi járásban ő vezette az MKP választási listáját. Samu István az MPK országos elnökségének tagja. A gútai Corvin Mátyás Alapiskolában tanít, Sopronban régiófejlesztés és gazdaság-szakon doktori tanulmányokat folytat.
A kultúrműsort a Megmaradásunkért Polgári Társulás biztosította Bugár Ildikó vezetésével.
A nemeshodosiak előadádában szívet-lelket melengető gyönyörű énekeket hallhatott a közönség. Köszönet érte.
A PBT minden évben örökös tagot választ. 2016-os évben is így történt. 2016-ban a PBT örökös tagja Bartal Etel. Etike lénye már jó néhány évvel ezelőtt összefonódott a PBT életével és tevékenységével. Munkálkodása hozzáadott értékként jelenik meg a Társulásunk életében. Vannak olyan egyének, akik úgy gondolják, hogy az önkéntesség a középkorú, unatkozó háziasszonyok tevékenysége. Hát, ez egyáltalán nem így van! A mi tagunk, Etike, töretlen hittel tesz a közösségért, fáradhatatlan a munkabírása, elhivatottsága, segítőkészsége. Igazi szívember! Öt évvel ezelőtt Magyarországon Miklósa Erika operaénekesnő volt az önkéntesség nagykövete. Egy gondolatát szívesen említem: „ jót cselekedni, igazi örömforrás. Az volna jó, hogy az önkéntesség, segíteni akarás beleivódna az emberek gondolataiba, szemléletébe. Etike önkéntes munkája révén a Társulásunk élete is gazdagodik, a figyelmessége növeli a társulás erőforrásait.
A PBT ezúton köszöni Bartal Etelnek a sokéves csupa-szív munkáját! Szívből gratulálunk!
Az ünnepség zárórészében Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, közgazdász, egyetemi tanár, a hadtudományok doktorának előadása következett.
Röviden Nógrádi Györgyről: Budapesten született. Ifjú korában a sportban is kiemelkedően teljesített. Vágya az volt, hogy nemzetközi szakon tanulhasson tovább egy egyetemen. A Közgazdasági Egyetemen folytatta a tnulmányait. 1997-ben habilitált, vagyis egyetemi docensből egyetemi tanár lett. Tanított a Kossuth Lajos katonai főiskolán, a Közgazdaságtudományi Egyetemen, a budapesti Műszaki Egyetemen. Doktori címével soha nem kérkedett, nem szereti, ha „dr“ előtaggal jelenik meg a neve az újságokban. Kutatási területei a biztonságpolitika terén: biztonsági dillemmák a II. világháborútól napjainkig és a védelemgazdaság makrofolyamatai, politika-és hadtudományok. Rengeteget utazik, részben szakmai célból, részben kikapcsolódásból. Találkozott már szinte minden európai és észak-amerikai vezető politikussal. Azonban arra a legbüszkébb, hogy a NATO-ba is meghívták: tartson tájékoztatót a szövetség vezetői számára. Horn Gyula után Nógrádi György volt a második magyar, akit ilyen megtiszteltetés ért. Számos könyve jelent meg, nemcsak magyar nyelven, hanem idegen nyelven is. 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést kapta.
A Szent István-napi ünnepségünk Nógrádi György könyvbemutatójával zárult. Természetesen szívesen állt az érdeklődők, a kérdezők rendelkezésére. Köszönet Nógrádi Györgynek.
A PBT köszönetét fejezi ki mindazoknak, akik a jelenlétükkel megtisztelték az augusztus 20-i ünnepségünket.

This entry was posted on szombat, január 7th, 2017 at 19:06 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.