Jelentős esemény zajlott 2016. május 21-én Németóváron (Bad Deutsch Altenburg). A mai Ausztria területén található templomát István király idejében alapították (1028). Ezt igazolják a templom alapításával kapcsolatos legendák és a temetőben feltárt magyar sírok is. Németóvár temetője melletti Templom-hegyet magasítja egy hatalmas kurgán (domb), mely vélhetően Árpád magyar nagyfejedelem temetkezési helye lehet.
Az ünnepi program szentmisével kezdődött a plébániatemplomban, amelyet dr.Bábel Balázs magyar római katolikus pap, kalocsa-kecskeméti érsek celebrált. A szentmise alatt az egyházi énekeket a Concordia kórus előadásában hallhattuk. A Concordia Kórus Komárom 19. századától eredeztetően énekkari hagyományait és kulturális örökségét felvállalva alakult meg 1990-ben. A kórus tagjai különféle szakmából vannak, de zenekedvelők, akik szabadidejüket áldozzák az európai és ezen belül a magyar kórusmuzsika felelevenítése érdekében. A műsoruk felöleli a zeneirodalom reneszánsztól napjainkig tartó időszakát. A kórus vezetője Stubendek István. A szentmise végeztével kisétáltunk a templom melletti parkban álló Szent István szoborhoz. A bécsi Európa Club, mely 52 éve áll a magyarság szolgálatában, 2015-ben tervezte meg Szent István király mellszobrának felállítását.
A szoboravató alkalmával az üdvözlő szavakat Smuk Andrástól hallhattuk, majd következtek az ünnepi beszédek, elsőként a németóvári polgármestertől, dr. Hans Wallowitsch úrtól. További beszédek hangzottak el Magyarország bécsi rendkívüli és meghatalmazott nagykövetétől, dr. Perényi Jánostól, majd Sopron város nevében dr. Brummer Krisztián osztályvezető köszöntötte az megjelenteket. Az ünnepi beszédek után került sor a szobor leleplezésére. Az ünnepi leleplezésnél a következő személyek voltak: dr. Hans Wallowitsch polgármester, dr. Smuk András, dr. Brummer Krisztián, Csáky Pál felvidéki európai parlamenti képviselő és természetesen a szobor alkotója Hunyadi László marosvásárhelyi szobrászművész. Az ünnepi hangulatot emelte a komáromi Concordia Kórus szereplése is, Stubendek István karnagy vezetésével. A szobor felavatását, felszentelését dr. Bábel Balázs érsek és Bálint Pavel németóvári római katolikus pap végezték. A szobor felavatása és felszentelése mellett Szent Istvánról elnevezett pihenőt is felavatták.
Néhány mondattal a Szent István szoborról és az alkotójáról: A szobor alkotója Hunyadi László marosvásárhelyi szobrászművész, akinek legnagyobb érdeme, hogy szobraival hozzájárult a romániai kisebbség történelmi, néprajzi, irodalmi, zenei és iparművészeti hagyományainak megőrzéséhez és ápolásához.
Díjai: 1995 – az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Kolozsvári testvérek díja, 2005-ben a Magyar Művészeti Akadémia Koller – díjasa és 2009-ben Magyar Örökség díj és Marosvásárhely díszpolgára címet nyerte el.
A karcsú talapzaton álló látványos műkő szobrot, a bécsi EUROPA-Club magyar kultúregyesület állíttatta Németóvár községgel együttműködésben. A szobor talapzatán kétnyelvű felirat van: Szent István templomalapító magyar király – Sankt Stephan, ungarischer König, Kirchengründer – 1028.

Az ünnepi nap méltó befejezése a somorjai Harmonia Classica és a Nemzetközi Dunafilharmónia (Internationale Donauphilharmonie) hangversenyével zárult a templomban. A karmester Wolfgang Danzmayer.

This entry was posted on kedd, május 24th, 2016 at 18:21 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.