2016. január első napján került sor a PBT nagyszabású előadására, az újévi gálakoncertre, mely az egyházkarcsai faluházban került megrendezésre. A rendezvény védnöke Gódány László, Egyházkarcsa polgármestere. A zsúfolásig megtelt faluházban elhangzott, hogy az újévi gálakoncerttel hagyományt szeretnénk teremteni Alsó-Karcsán. Erdős Péter, a PBT elnöke a köszöntőjében jelezte, hogy a 2016-os év a Társulás működésében és tevékenységében jelentős dátum, mivel a fennállásának 15 éves évfordulóját ünnepli. Gódány László, Egyházkarcsa polgármestere az ünnepi köszöntőjében szintén kiemelte, hogy a település életében is a 2016-os év jubileumi év, az írásos emlékek arról tanúskodnak, hogy 800 éves. Egyházkarcsa évközi rendezvényei ennek jegyében zajlanak, melyek méltóképpen kerülnek megrendezésre. Az alábbiakban a polgármester úr elhangzott ünnepi köszöntője olvasható:

“Hölgyeim és Uraim!
Tisztelt vendégek!
Kedves közönség!

A karácsony meghittsége, békéje és szeretet-üzenete még visszhangzik a szívünkben, a szilveszteri harsonák még a fülünkben zúgnak, de ismét egy új évbe léptünk, s már most bizton elmondhatjuk róla, nem lesz könnyebb, mint amelyiket mögöttünk hagytunk. A karácsony sugallta nyugalomra és bölcsességre azonban ezután is szükségünk lesz.
A 2016-os esztendő egy nagyon jelentős dátum településünk életében. Ebben az évben ünnepeljük a Karcsákról szóló első írásos emlék 800. évfordulóját. E tiszteletreméltó történelmi eseményre egész éves ünnepségsorozattal készülünk, ennek első állomása a mai, újévi zenei hangverseny, amelyet közösen a Petőfi baráti társulással szervezünk.
Célunk az, hogy falunk közösségi és kulturális téren is tovább fejlődjön, mert erre is szüksége van az itt élő embereknek.
Egyházkarcsán mindig van motivációnk a cselekedetre, itt mindig van miért és van kiért együtt dolgoznunk. És aki nálunk részese a mindennapoknak tudja, hogy bajban és örömben egyaránt számíthatunk egymásra. Újévi kívánságom az, hogy ez továbbra is megmaradjon.
Hölgyeim és Uraim,
mindnyájuknak békés, boldog, egészségben bővelkedő, sikerekben gazdag új esztendőt kívánok. A hangversenyhez pedig gazdag zenei élményt, jó szórakozást. “

Az ünnepi köszöntők után, a vendégek köszöntése, bemutatása következett, majd a koncert előtt pezsgős koccintással köszöntöttük egymást, egészségben, sikerekben boldog új évet kívánva.
A gálakoncertről:
Egyházkarcsa színpadán a pozsonyi Metropolitan zenekar mutatkozott be, mely zenekar az operett és opera világának zenei megtestesítői. Főleg az operett világában egy háromszöget alkotnak Bécs, Budapest és Pozsony között, ahol nagyon sokszor terítéken vannak Strauss, Kálmán, Lehár és Dusík gyönyörű slágerei. De mindezek mellett, igény szerint szinfónikus zenét, kamarazenét, tánczenét is játszanak. Hatalmas sikerrel mutatkozott be a dunaszerdahelyi Opera Trio három szoprán hangú énekese: Kollár Katalin, Kevicky Tünde és Kovács Nagy Andrea. Az Opera Trió néhány éve alakult azzal az indíttatással, hogy nagyszabású, zenekaros koncertekkel szórakoztassák az opera, operett kedvelő közönséget. Mindhármuknak elsősorban a család, a munkájuk mellett a zene, az éneklés és a fellépések töltik ki az életüket. Hát elmondhatjuk, hogy a fellépésük Egyházkarcsán sikert koronázott. A gálakoncerten úgyszintén felejthetetlen zenei élményt nyújtva mutatkozott be az ipolysági születésű Matyó Márió, a Magyar Állami Operaház tenorja, valamint a párkányi születésű Roman Krško, a Szlovák Nemzeti Operaház baritonja. A két Operaház művészeinek fellépése, a kultúra összekötő erejének a jelképe is.
A közönség szűnni nem akaró tapssal jutalmazta Kollár Katalin, Kevicky Tünde, Kovács Nagy Andrea, Matyó Márió, Roman Krško és természetesen a pozsonyi Metropolitan zenekar bravúros fellépését. Zenei téren remek egymásra találás volt az újévi gálakoncert. A közönség még sokáig elhallgatta volna az ismert, örök, kedves, nosztalgikus dalokat, énekeket, slágereket.

Örülünk, ami ezen az estén elhangzott: hagyománnyá válik, lesz folytatása.

A PBT megköszöni a szervezőknek, Erdős Péternek, Gódány László polgármesternek, Egyházkarcsa Önkormányzatának a sok munkát, fáradságot, energiát a nem mindennapi gálakoncertért, ami a közönségnek, a résztvevőknek felejthetetlen élmény volt.

A képek megtekinthetők: www.picasaweb.google.com/petofitarsulas2

This entry was posted on szerda, január 13th, 2016 at 18:27 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.