2015. október 11-én a királyfiakarcsai kultúrházban emlékeztünk az 1848/49-es szabadságharc megtorlásaiban kivégzett mártírjaira, az aradi vértanúkra, akik az utolsó tettükkel bizonyították, hogy másokért éltek.
Az aradi vértanúk:
Aulich Lajos:
„Szolgáltam, szolgáltam, mindig csak szolgáltam. És halálommal is szolgálni fogok. Forrón szeretett magyar népem és hazám, tudom megértik azt a szolgálatot.”
Damjanich János:
„Legyőztük a halált, mert bármikor készek voltunk elviselni azt.”
Dessewffy Arisztid:
„Tegnap hősök kellettek, ma mártírok… Így parancsolja ezt hazám szolgálata.”
Kiss Ernő:
„Istenem, az újkor ifjúsága egész ember lesz-e? Árpádok dicső szentjei virrasszatok a magyar ifjúság felett, hogy Krisztusé legyen a szívük és a hazáé az életük.”
Knezić Károly:
„Milyen különös, hogy Haynau bíró is keresztény és én is az vagyok. Csak az ördög keverhette így össze a kártyákat.”
Láhner György:
„Krisztus keresztje és a bitófa oly rokon. És az isteni áldozat mellett oly törpe az én áldozatom.”
Lázár Vilmos:
„Ki tehet arról, hogy ilyen a magyar sorsa? Krisztus keresztje tövében érett apostollá az apostolok lelke és bitófák tövében kell forradalmárrá érni a magyar lelkeknek.”
Leiningen-Westerburg Károly:
„A világ feleszmél majd, ha látja a hóhérok munkáját.”
Nagysándor József:
„De rettenetes volna most az elmúlásra gondolni, ha semmit sem tettem volna az életemben. Alázatosan borulok Istenem elé, hogy hőssé, igaz emberré, jó katonává tett.”
Poeltenberg Ernő:
„Minket az ellenség dühös bosszúja juttatott ide.”
Schweidel József:
„A mai világ a sátán világa, ahol a becsületért bitó, az árulásért hatalom jár. Csak egy igazi forradalom, a világ új forradalmi embersége söpörheti el ezt az átkozott, meghasonlott világot.”
Török Ignác:
„Nemsokára Isten legmagasabb ítélőszéke elé állok. Életem parányi súly csupán, de tudom, hogy mindig csak Őt szolgáltam.”
Vécsey Károly:
„Isten adta a szívet, lelket nekem, amely népem és hazám szolgálatáért lángolt.”

Az emléknapi megemlékezést a PBT tagjain, a falubelieken, ismerősökön, barátokon kívül megtisztelte Szakály Sándor történész a MTA doktora, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság, a Magyar Tudományos Akadémia Történet-tudományi Bizottságának tagja, Rieger Tibor budapesti szobrászművész, Gányovics Jana polgármesternő, valamint a kisudvarnoki Pünkösdi Rózsa Népdalkör Orbán Gyula vezetésével.A megemlékező, felemelő, tartalmas emléknapi beszédet Szakály Sándor tolmácsolásában hallgattuk meg.
Szakály Sándor történészről:
Az alap-illetve középiskola elvégzése után történelem-könyvtár szakos bölcsésdiplomát szerzett az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen. Az első munkahelyén a Hadtörténeti Intézetben fő kutatási területe az 1919 és 1945 közötti Magyarország történelme volt.
1982-ben a bölcséstudományok doktorává avatták, 1990 óta a történelemtudomány kandidátusa. 1991-től a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Legújabb és Jelenkortörténeti Osztály vezetője lett. 1992-1997 között az Intézmény Bécsi Kirendeltségének Vezetőhelyetteseként dolgozott. 1997-1999 között a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum tudományos főmunkatársa, majd 2000. év végéig az Intézmény főigazgatója. Ezután a Duna Televízió kultúrális igazgatója, majd 2001-től alelnöke lett. 2004-ben a Magyar Országos Levéltár főigazgatójának tanácsadója, főlevéltárosa. 2005-2006-os években az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában tudományos kutatóként dolgozott. 2006 óta a MTA doktora, továbbá a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Társadalomtudományi Tanszékének tudományos szaktanácsadója, 2007-től egyetemi tanára. 2009-2010 között a veszprémi Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának professzora. 2011-13 között a Károli Gáspár Református Bölcsészettudományi Karának tanszékvezető egyetemi tanára, a Történelemtudományi Doktori Iskola alapítója és vezetője. 2013-tól a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos rektorhelyettese. 2014. januárja óta a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója. Számos szakmai, tudományos, közéleti megbízatásai voltak és vannak, melyeket hosszan lehetne sorolni. Megjelent könyveinek, publikációinak száma számos.
Díjai, kitüntetései:
Szakmai tudományos tevékenységéért 1993-ban Bezerédj-díjat, 2001-ben Zrínyi Miklós-díjat, 2002-ben Supka Géza emlékérmet kapott. A Honvédelemért kitüntető cím, II. osztálya kitüntetést 1994-ben és 1998-ban, majd a Honvédelemért kitüntető cím I. osztálya címet 2000-ben és 2001-ben vehette át. 2011-ben Dr. Szobonya Zoltán – emlékéremmel díjazták. 2012. novemberében Bécsben a Grosse Ehrenzeichen für Verdienste um die Republik Österreich kitüntetéssel ismerték el munkásságát. 2013-ban a Korunk folyóirat, Korunk Kulcsa díjával, 2014-ben Kaposvár Városért-díjjal, 2015-ben az V. Magyar Világtalálkozón a külhoni magyarság érdekében végzett közéleti munkájáért a Világ Magyarságáért Díjjal tüntették ki.
Az emléknapi, megemlékező beszédet követően került sor a kisudvarnoki Pünkösdi Rózsa Népdalkör ünnepi kultúrműsorára Orbán Gyula vezetésével. Felemelő, magával ragadó, megemlékező kultúrműsorban volt részünk. Köszönjük nekik, és további szép sikereket, fellépéseket kívánunk a Népdalkörnek.
A megemlékezésen a közönségünk Szakály Sándor munkáival, könyveivel is megismerkedhetett, melyeket vásárolni lehetett.
A képek megtekinthetők: www.picasaweb.google.com/petofitarsulas2

This entry was posted on vasárnap, január 10th, 2016 at 19:23 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.