Petőfi Sándor: A borozó (1842)

Gondüző borocska mellett
Vígan illan életem;
Gondüző borocska mellett,
Sors, hatalmad nevetem.
És mit ámultok? ha mondom,
Hogy csak a bor istene,
Akit én imádok, aki
E kebelnek mindene.
És a bor vidám hevében
Füttyentek rád, zord világ!
Szívemet hol annyi kínnak
Skorpiói szaggaták.
Bor tanítja húrjaimra
Csalni nyájas éneket;
Bor tanítja elfeledni,
Csalfa lyányok, titeket.
Egykor majd borocska mellől
A halál ha űzni jő:
Még egy korty – s nevetve dűlök
Jégöledbe, temető!

A PBT 2015. február 21-én tartotta meg a hagyományos karcsai borversenyét a királyfiakarcsai kultúrházban, ahol sajnos az elmúlt évekhez képest kevesebb volt a részvétel az érdeklődök részéről.
A következő bortermelők neveztek be „ borocskáikkal „a versenyre :
Kovács János, Gajdošík József, Mészáros László, Kocsis Attila, Baďura Ferenc, Kulcsár Sándor, Kovács László, Méhes János, Krascsenics Ferenc.
A zsűri döntése alapján a fehér borok kategóriájában a következő személyek nyertek:
I.díj: Krascsenics Ferenc
II. díj: Gajdošík József
III. díj: Gajdošík József

A vörös borok kategória győztesei:
I. helyezett: Gajdošík József
II. helyezett: Méhes János
III. helyezett: Gajdošík József

A borok közönségdíját Kovács János (I. hely), Gajdošík József (II. hely), Krascsenics Ferenc (III. díj) nyerték el.

A finom ételek mellett a jó hangulatról a Pósfa zenekar gondoskodott, akik már nem első ízben vannak Királyfiakarcsán a PBT meghívására.
Néhány gondolattal a Pósfa zenekarról: A zenekart Iván Lajos alapította szűk családi körben. A gellei lelkes zenés csapat először 4 tagú volt – apa és 3 fia, majd csatlakozott a fiúk egyik barátja nagybőgőzni. Régi barátok, zenészek és fellépések révén a zenekar táncegyüttesekkel ismerkedett meg, majd fokozatosan csatlakozott hozzájuk az énekes, majd a cimbalmos. A zenekar ebben a formációban azóta közel 300 fellépésen vett részt belföldön, valamint külföldön. Csallóközpósfa, Gelle községet alkotó hét falu egyike. Mivel a zenekar itt alakult, ezért felvették a Pósfa nevet, így a név jobban megmaradhat az utókor számára. A Pósfa a Pósafalva rövidítése.
Tagok: Valansky Miriam (ének), Iván Péter ( hegedű), Iván Lajos (3 húros brácsa, brácsa, gitár), Iván Zoltán ( harmonika, 3 húros brácsa, klarinét), Álló István ( nagybőgő), Béhr Márton ( cimbalom).

A hagyományos karcsai borverseny programjánál köszönet illeti a szervezőket, a rendezőket a konyha segítőket, a kiszolgálókat és minden egyes személyt, aki hozzájárult ahhoz, hogy ez a rendezvényünk is sikeres, emlékezetes legyen.
A képek megtekinthetők: www.picasaweb.google.com/petofitarsulas2

This entry was posted on vasárnap, március 29th, 2015 at 12:07 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.