2014. október 5-én a Cserkészligetünkben az aradi vértanúkra emlékeztünk.

„ Jaj, de búsan süt az őszi nap sugára,
Az aradi vértömlöcnek ablakára.
Szánja a tizenhárom hős magyar vitézt,
Ki a tömlöc fenekén a halálra kész.“
/ Ének az aradi vértanúk emlékére- részlet /

A megemlékezésen köszöntöttük a PBT tagjait, falubelieket, barátokat, ismerősöket. Nagy tisztelettel köszöntöttük Dr. Morován Zsoltot, a pozsonyi Magyar Nagykövetség konzulját, Rieger Tibor szobrászművészt Budapestről, továbbá Boros Károly karcsai plébános urat, a Csallóközkürti Népdalkör tagjait Szabó Jolika vezetésével, az ő férjét Szabó Károlyt, Kiss Mártát, Királyfiakarcsa alpolgármesternőjét és a kicsit messzebbről érkező nagyon aktív tagjainkat a Tarjányi házaspárt.
A megemlékezésünk első szereplője Ritter Éva néni volt, aki szavalatával, szép énekével emlékezett a hős aradi tizenháromra.
Az ismert Csallóközkürti Népdalkör, kik nem először voltak Királyfiakarcsán az alkalomhoz illő énekekkel emlékeztek a hősökről.
A Népdalkör 1977-ben alakult Szabó Jolika vezetésével. Ma már együtt énekel a nagymama és az unoka. A Népdalkör kultúrális, közművelődési és ifjúsági tevékenységet folytat. Az éneklés mellett a falu népszokásainak felelevenítésére is gondot fordít. Többször volt a hazai és külföldi versenyek díjazottja. 1997-ben felkerült Budapesten kiadott „ Élő népzene “ c. hanghordozóra. Még ebben az évben megjelent a „ Tiszta rozmaringszál “ c. kazettájuk.
2009-ben a legmagasabb népzenei minősítést érték el, a Kóta – Aranypáva Nagydíjat. Minden évben megrendezik az „Apáink öröksége“ nemzetközi népzenei fesztivált, valamint játékkal, mendikálással járják a falut az ádventi időszakban.
A mottójuk: „ Amíg a nép énekel, messze hallatszik, hogy létezik.“ / Sütő András /
Szabó Jolika mellett a Népdalkör tagjai, akik ezen a megemlékezésen Karcsán voltak: Bíró Zsuzsanna, Gaál Gyöngyi, Nagy Zsuzsanna, Szafrics Franciska, Szűcs Eleonóra, Szűcs Szilvia. Köszönjük nekik a szép énekeket, a fellépésüket.
A kultúrműsor után megemlékező beszédet mondott a pozsonyi Magyar Nagykövetség konzulja. A konzul úr ismert személyiség a Csallóközben. Számos ünnepség résztvevője, szónoka volt. Ha csak Dunaszerdahelyt említjük, ez évben, június 4-én itt volt a városunkban a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából / mely a Város és Szabadidőparkban 2008-ban felállított Trianon emlékfánál zajlott /. Továbbá augusztus 20-án a Szent István emlékére rendezett ünnepség vendége volt. Az aradi vértanúkra emlékezve a konzul úrral kapcsolatban egy 2 évvel ezelőtti Nagymegyeren zajló eseményről kell hogy említést tegyünk.
2012. október 6-án dr. Morován Zsolt Nagymegyeren Kazinczy Lajos emléktábláját avatta fel a római katolikus temetőben. Kazinczy Lajos ezredest, a híres nyelvész Kazinczy Ferenc fiát, a magyar honvédség felvidéki hadosztályparancsnokát, 1849. október 25-én az aradi vár sáncárkában agyonlőtték. Őt tartják a 14. aradi vértanúnak. / 14. ill. 15. vértanúnak Batthyányt is említik/. Tény, hogy a megyeri temetőben az emléktábla hirdeti, hogy Kazinczy Lajos 1849. május 23 – 1849. június 2 között Nagymegyerről irányította a 8. hadtest Alsó – Csallóközi hadműveleteit.
Köszönjük dr. Morován Zsoltnak a megemlékező, felejthetetlen beszédéért.
A beszéd után mécseseket helyeztünk el az aradi vértanúk emlékére a csicsói Nagy Géza fafaragó által készített emlékoszlopnál. Majd a Himnuszok eléneklésével véget ért a megemlékezésünk.
A PBT vezetősége és tagsága köszönettel tartozik mindazoknak, akik jelenlétükkel megtisztelték a rendezvényünket.
A képek megtekinthetők: www.picasaweb.google.com/petofitarsulas2

This entry was posted on csütörtök, október 9th, 2014 at 10:24 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.