A PBT 2014. július 30 – augusztus 2- a között a Pepita tours utazási iroda vezetésével Észak – Olaszországba tett kirándulást. Köszönet illeti az idegenvezetőnket Novák Tamást, valamint a biztonságos vezetésért az autóbusz vezetőjét Anda Tibort.
A kirándulás első napja Ausztriában, Murauban történt, itt volt a szállásunk első éjszakája. Murau, csendes stájerországi kisváros, mint megtudtuk, elsősorban a téli szezonban igazi síparadicsommá alakul. De ez a környék nyáron is tálcán kínálja az aktív sportturizmus teljes választékát: túrázás, hegymászás, lovaglás, rafting, kerékpározás, motorozás, mountainbike, horgászás, golf, fürdőzés a helyi tavaknál, nyári bobozás stb.
A vacsoránk előtt sétát tettünk a városban, mely a 16. században a Schwarzenberg dinasztia székhelye volt. Az érkezésünk alkalmával már az autóbuszból megfigyelhettük Murau kastélyát, a régi Lichtenstein várat, melyet Anna Neumann von Wasserleonburg örökölt meg, majd 1617-ben az úrnő hatodik házassága által a Schwarzenberg dinasztia hatalmába került. Gróf Georg Ludwig von Schwarzenberg építette át a kastélyt a mai formájába. Itt található a család fakitermelési központja, a kastélymúzeum és a Schwarzenberg´sche Archiv. A kastélyban rendszeresen szerveznek zenei és egyéb rendezvényeket. A város főterén, a Schiller téren álltunk meg először. A teret régen “Pénteki piac“-nak hívták, majd később a nagy német íróról, Friedrich Schillerről nevezték el / 1759 – 1805/. A tér közepén Mária- vagy Pestisoszlop áll, melyet 6 szentet ábrázoló szobor vesz körül. Az újkorban híres kovácsmesterek családjai éltek a főtéren. A kapucines templomban található Anna Neumann sírja, aki mint említettem a 16. században Murau úrnője volt. A város híres hídja a Mursteg híd 1995-ben épült a „ Holzzeit“ kiállítás alkalmából készült, mely egy nagyszabású országos szintű rendezvény volt a „ fa“ témájában. A híd összeköti a keleti városrészt a pályaudvarral. A Mursteg híd egy nemzetközi verseny eredménye, a tervezést és kivitelezést a svájci cég – Meili und Conzett mesterelte, mely 1996-ban építészeti díjat nyert. A híd 46,8 méter hosszú, melyen átkelve csodálatos kilátás tárul elénk a történelmi városcentrumról. További látnivalók a városban: a Friesach kapu, ahol is a kapu belseje a városi történelmi polgárőrségnek ad otthont. A gárda a mai napig a napoleoni idők egyenruháját viseli. Erről az utcáról lehet a St.Leonhard templomhoz felsétálni, melyet gazdagon díszített ablakok, korabarokk főoltár és egy gótikus orgonagaléria díszíti, ahol Anna Neumann és férjei címerei láthatók. Jézus szenvedéstörténetének ösvénye a 14 állomással a Leonhardi hegyen található. A város Grünfels vára Murau alapításával egyidőben épült, a mai napig látható az eredeti torony, a lakóépület és az erődépítmény maradványa. Híres a város sörgyára és sörmúzeuma. 1495 óta folyik a murai sör gyártása. További látnivalók: Elisabeth templom / evangélikus/, a városi plébánia templom, melynek tornya 5 harangnak ad otthont, a kis gótikus St. Anna templom.

A másnapi utunk első megállója Verona városa volt. A buszból kiszállva legelőször is az Arénát / Collosseum /pillantottuk meg.
Verona városkája az észak-itáliai Veneto régió Verona tartományának közigazgatási központja. Az ősi város és a modern városközpont az Adige folyó kanyarulatánál, a Garda-tó közelében fekszik. A város felemelkedését az tette lehetővé, hogy kereskedelmi utak csomópontjában fekszik. Míg a város lakossága a történelem során szinte kizárólag olasz volt, addig az elmúlt évek migrációjának köszönhetően a népesség összetétele megváltozott: emigránsok és idénymunkások sokasága tekinti ma már Veronát otthonának. Verona jelenleg 23 negyedből (quartieri) áll, ebből 4 a történelmi központot képezi, és Verona velencei-osztrák falán belül helyezkedik el. 9 további negyed a modern városrészeket alkotja. További 10 külterület eredetileg nem volt része a communának, de az 1950-1970-es években megnövekvő népességnek köszönhetően ma már a városhoz tartozik.
Körfalain hat kapu vezet át, melyek közül az egyik legszebb a Porta Nuova.

Verona legszebb tere, a Piazza Bra, melynek nagy részét a város legismertebb nevezetessége, az Aréna foglalja el. Az ókori amfiteátrumot Kr. u. 30-ban építették. Ez a harmadik legnagyobb ilyen jellegű épület Olaszországban, csak a római Colosseum és a Capuai aréna előzi meg. 139 méter hosszú, 110 méter széles, és 44 soros márvány ülései révén 25000 néző befogadására alkalmas. Nyári estéken mind a mai napig tartanak benne színházi előadásokat.
Híres épülete itt a Palazzo della Gran Guardia, melynek építése 1610-ben kezdődött, de csak 1853-ban fejeződött be. A téren áll a polgármesteri hivatal, a Palazzo Barbieri is, melyet a 18. században építettek

A város főtere a Piazza delle Erbe, ahol piac működik, ezért a szépségét csak az árusok elpakolása után láthatjuk igazán. A tér főbb látnivalója közé tartozik egy szökőkút, melyet egy ókori szobor, a “veronai madonna” felhasználásával építettek, és egy négy oszlopon nyugvó állvány, a Tribuna, ahol a bírák a törvényeket hirdették ki. A magasba nyúló oszlopon Szent Márk oroszlánja látható, az egész tér fölött pedig a Lamberti-torony „uralkodik”.
Innen mehetünk át egy zárt térre, a Piazza dei Signori-ra. A tér közepén áll Dante szobra, mely a költő hosszas itt tartózkodásának állít emléket.
Természetesen mi sem hagyhattuk ki, hogy megnézzük Júlia állítólagos házát / Casa di Giulietta /. A legenda szerint a Piazza delle Erbe közelében lévő ház Shakespeare Rómeó és Júliájának híres erkély jelenetének színhelye. A valóságban ugyanakkor az írót nem ez a ház inspirálta: az épület ugyan elég régi, de az erkélyt csak 1936-ben építették hozzá, hogy turistákat csalogassanak ide. A hely mindig tele van szerelmespárokkal, (sokszor igen zsúfolt), akik magukat fényképeztetik a romantikus helyszínen, a falon pedig szerelmes levelek, üzenetek ezrei vannak. Hihetetlen, hogy naponta hány ezer turistát csábít oda egy épület, és annak az erkélye. A sok önkéntes Júlia, aki alig várja, hogy a híres erkélyen állhasson, míg Rómeójuk az erkély alatt álló Júlia szobor jobb mellét tapogatja, ugyanis aki megérinti, az szerencsés lesz a szerelemben.
Arche Scaligere:
A 7. századi Santa Maria Antica templom előtt van a Scaligerek temetkezési helye, I. Cangrande, II. Mastino és Cansignorio különös mauzóleumával.

Verona városától elbúcsúzva folytattunk az utunkat tovább San Zeno di Montagna felé a Hotel Jolandához, a szállásunkhoz. Az autóbuszból a Garda – tavat csodálhattuk meg, melyről érdemes említést tenni.
Garda –tó:
Veronától alig harminc kilométerre, Trentino, Lombardia és Veneto tartományok határán található a Garda-tó, Észak-Itália legnagyobb, mintegy 370 négyzetkilométer vízfelületű tava.
A Garda-tó az egyik legnépszerűbb úticél Észak-Olaszországban. Ez nem is csoda, hiszen vize kellemes, partját rengeteg strand, szálloda, és kemping határolja, az éghajlat pedig mediterrán. Ideális hely az üdülésre, vagy aktív pihenésre. A táj pedig egyszerűen pazar. Olaszország legnagyobb tavát Északról az Alpok déli csúcsai határolják, míg a déli része már a Pó-síkságba nyúlik bele. A tó nagyjából Észak-Dél irányban 52km hosszú, és a legszélesebb részén 18km széles. Déli részén síkság és lankás dombok, északon meredek sziklák határolják. A víz mélysége helyenként meghaladja a 300 métert. A tóparti kisvárosok elegáns és drága üdülőhelyek. Peschiera osztrák erődítményéről, Sirmione, Lacise, Malcesine és Riva del Garda a Scaligerek várairól nevezetes. A vadregényes északnyugati parton vezet a Gardesana Occidentale, a sziklafalba vájt panorámaút, számtalan híddal és alagúttal. Gardone városában áll Gabriele D’Annunzio, a költő és nemzeti hős art deco villája, a Vittoriale degli Italiani. Bár Saló leginkább arról ismert, hogy a fasiszta diktátor, Mussolini itt kiáltotta ki 1943. szeptemberében a Salói Köztársaságot, az utazót inkább arra emlékeztetik, hogy a kisvárosnak gótikus dómja és a Palazzo del Capitano épületében szép múzeuma és képtára van. A Garda- tó, mint említve lett a mediterrán éghajlatának köszönheti buja növényzetét.
Csodálatos díszletet kínál : szédítő szirtek alatt citrom- és narancsligetek, pálmafák, egymáshoz szoruló házacskák, szőlő- és rózsalugasok, a parton felnyúló ciprusok és kövek közül kibúvó virágzó ágacskák. Hosszan elnyúló hegyek.

San Zeno di Montagna – szálláshelyünk:
San Zeno di Montagna Veneto régióban, Verona tartományban található. A meseszép Garda-tó nyugati oldalán helyezkedik el. A fürdőváros, ahol sok utazó megpihenni vágyik, 585 méterrel a tengerszint felett terül el, ezzel is felejthetetlen látványt nyújtva magára a tóra. Az érintetlen természet szépsége, az árnyas gesztenyefák, tökéletes pihenést biztosítanak. Park illetve a Hotel Jolanda szálloda, saját teniszpályával, medencével, pazar kilátással, történelmi helyszínnel rendelkezik. Naponta innét indultunk a kirándulásainkra, ide tértünk vissza.A szállással, a vendéglátással maximálisan elégedettek voltunk.

Harmadik napunk uticélja Riva Del Garda városka megtekintése volt. Riva del Garda a Monte Brione által övezett impozáns öbölben, a Garda-tó északi részén fekszik. Ebben a mediterrán oázisban, az olajfák és a pálmák termőhelyén, az idelátogatóknak csodálatos nyaralásban lehet részük, az üdülést a tájak szépsége és a friss levegő önmagában is az egekbe emeli. Kis pihenőt tartottunk ebben a kis városban. Rivából Malcesinébe utaztunk, ahol libegővel a festői Monte Baldóra jutottunk. Malcesine kisváros a Garda- tó partján található, magas hegyekkel körülvéve. A történeti városrészben páratlan kastélyok, nagyszerű épületek, köztük óriási paloták várják az itt üdülőket.
Monte Baldóról azt mondják, hogy tavasszal a második Riviéra, Olaszország egyik gyönyörű virágoskertje virul ki a még hóval borított gerince alatt. Sajátos élmény volt számunkra libegővel feljutni a Monte Baldóra, ahol gyönyörű kilátás nyílik az egész tájra. A túrázók egész napot tölthetnek el itt. Nekünk erre nem volt lehetőségünk, mert várt bennünket a következő program. A Bonazzi család birtokát látogattuk meg, akik szőlészettel foglalkoznak. A bor, sajt, sonkakostoló mellett a gazda bemutatta a szőlészetét, mely 1969 óta működik. Vörösbor, rosé és pezsgő készítésével, forgalmazásával foglalkoznak. A termékeik között az olivaolaj is szerepel. Természetesen vásároltunk a termékeikből.
A negyedik napunk fő útvonala Milánó volt, a kultúra és a művészetek fellegvárának városába. A Róma utáni második legnagyobb olasz város már a középkorban a “la grande” ( a nagy) melléknevet viselte. Lakosainak száma napjainkban 1,3 millió, alapterülete 182 km2. Milánó hatalmas gazdasági jelentőségének kialakulásában igen nagy szerepe volt kedvező fekvésének: már a korai századokban is fontos utak találkozásában helyezkedett el. Közel esik a tavakhoz, az Alpok több fontos hágójához, és nem nagy távolságra van az olasz “csizma” két partvidékétől.
Milánó története:
A várost valószínűleg i.e. 600 körül alapították az insuberek, akik származásukat tekintve egy kelta törzs volt Galliából. I.e. 222-ben a rómaiak érkeztek ebbe a térségbe és ezáltal Milánó vált a Gallia Cisalpina fõ településévé, majd Róma után gyorsan a Birodalom második legnagyobb városa lett. Miután a 3. században Dioklecianus két részre osztotta fel a Római Birodalmat, 313-ban I.Constantinus kiadta a milánói ediktumot, mely törvényesen is elismerte a keresztény vallást. Ezáltal vallási központtá vált Milánó, amihez még I.sz 374-ben San’t Ambrogio ( Szent Ambrus ) milánói püspökké való választása is hozzájárult. 76-ban a Római Birodalom bukása után hanyatló idõszak következett be a város életében. Hunok és gótok fosztogatták, majd a longobárdok kezére került 568-tól a térség és ők nevezték el Lombardiának. 773-ban a frankok foglalták el a területet, akik a középkorban felvirágoztatták a gazdaságot. 1045-ben comune vagy másnéven szabad városállam lett, majd a 13. századtól kezdve dinasztiák uralkodtak. Először a Toriani család, majd a Viscontiak közül Gian Galeazzo (1351-1402 ) uralkodott, aki megvette a Milánó hercege címet. Később következett az uralkodásban a Sforza család 1477 körül, közülük is Ludovico el Moro idején élte a város aranykorát. Ő volt az, aki jelentős mértékben támogatta és pártfogolta a művészeteket. 1499-ben XII. Lajos, francia uralkodó, elfoglalta és befolyása alatt tartotta a várost. A XVI. századtól kezdve Habsburg és spanyol uralom alatt állt. 1701-1713 között folyó spanyol örökösödési háborút követően Milánó hercegsége osztrák fennhatóság alá került. 1796-1814 között Napóleon elfoglalta Lombardiát, és Milánót a Cisalpine Köztársaság fõvárosává nevezte ki. 1815-től újra osztrák befolyás érvényesült majd 1848-as forradalmi hullám befolyásaképpen 1859-ben a Piemonti királyság illetve 1861-tõl az olasz királyság része lett. Ezzel Milánó a szabad Olaszország ipari és pénzügyi központja lett. A XX. század háborúi jelentõsen és fõleg a második világháború okozott súlyos károkat a városnak, de ezeket teljes mértékben rendbe hozták mára. A XX. század második felében történt több robbantás, amelyeket terrorszervezetek hajtottak végre. Az utóbbi években nagyméretű építkezéseket eszközöltek, így rengeteg modern épület emelkedett ki a műemlékek közül. Milánó európai szintű nagyvárossá lépett elő. További elõre lépést jelentett mind a város mind az ország számára, hogy az Európai Unió tagjaként 2002-ben bevezették az eurót.
Dóm:
A milánói dóm építése 1386-ban kezdődött meg, és közel 600 évig tartott: 1965-ben fejezték be. 157 m hosszú, 97 m széles, homlokzata 56 m magas, míg a kupolatoronyé 109 m: a világ 4. legnagyobb székesegyházának számít. A fehérmárványból készült épület gótikus, reneszánsz és neoklasszikus elemeket ötvöző homlokzata, annak számos szobrával, 135 tornyával, és vízköpőivel, lenyűgöző. Lehetőség van felmenni a dóm tetejére, ahonnan, a gótikus tornyok mellől, remek kilátás nyílik a városa, szép időben még az Alpokig is ellátni.
Építésének története:
Építését megelőzően már hosszú évszázadokon át ezen a helyen volt a város vallási központja. A rómaiak idején egy Minerva-templom állt itt, amelyről a korabeli feljegyzések részben Basilica estiva intramurana, részben pedig Ecclesia major néven írtak. Ugyanezen a helyen alapította meg 390-ben Szent Ambrus a Santa Maria Maggiore-bazilikát. A következő évszázadokról nincsenek megbízható adatok, de valószínűleg a 9. században emelték a szomszédságában a San Tecla-bazilikát, és a San Giovanni-keresztelőkápolnát. Mindhárom építményt 1386-ban lebontották és 1396-ban Gian Galeazzo Visconti herceg utasítására hozzáfogtak a dóm építéséhez. A főépítész 1400-tól Filippino degli Organi volt. 1418-ban V. Márton pápa szentelte fel az épülő templom főoltárát.
A 15. század utolsó évtizedében a munkák folytatása Lodovico Sforza, Milánó hercege, de még inkább két kiváló építész, Cristoforo Solari és Giovanni Antonio Amadeo nevéhez fűződik, utóbbi építette fel a négyezeti kupolát. Lodovico 1499. évi bukása után az építkezést már csökkenő ütemben folytatták, majd Amadeo 1522-ben bekövetkezett halála után némi szünet állt be. Később lombard, francia és német építészek folytatták a munkálatokat.
Borromeo Szent Károly kardinális újra felvétette a munkát. 1567-ben Pellegrino Tibaldi monumentális barokk homlokzatot tervezett, amely éles elletétben volt a székesegyház stílusával. 1572. szeptember 20-án Borromeo Károly Szűz Mária születésének emlékére felszentelte a dómot. A homlokzat téves koncepcióját 1616 után Francesco Maria Richini reneszánsz stílussal igyekezett egyensúlyba hozni, de ez még mindig ellentétben állt az épület gótikus vonalaival. 1655-ben Carlo Buzzi folytatta a munkát, és arra törekedett, hogy a főhomlokzat régebben kialakított részletei összhangba kerüljenek a gótikus alapstílussal. Ő azonban három évre rá meghalt és terve hosszú időre befejezetlen maradt. 1765 és 1769 között került fel a kupolatorony hegyes csúcsa, és erre helyezték rá 1774-ben a Mária-szobrot, a milánóiak kedvelt Madunnináját. Újabb fordulat következett be a dóm építésében Napóleon uralma alatt. Testet öltött a nyugati főhomlokzat átalakítására vonatkozó régi elképzelés: 1813-ig Zanoia és Amati eszerint alakították ki végleges formáját, amelyen már a gótika uralkodik. A 19. században újabb díszítő elemek is kerültek az épületre és 1890-ben, fél évezreddel építésének megkezdése után, a téren már nagyjából a mai dóm állott. 1886-ban ismét pályázatot írtak ki a főhomlokzat átalakítására, mivel még mindig sok ellenzője volt. A pályázaton Giuseppe Brentano lett a győztes, de tervét nem valósították meg. A 20. század elején készültek el a bronzkapuk.
A Dóm téren, a dómon kívül egyéb nevezetességek is megtekinthetők: a dóm előtt áll II. Viktor Emánuel lovas szobra, a téren pedig a királyi palota (Palazzo Reale), és az érseki palota (Palazzo Arcivescovile). A királyi palotában a dóm történetét bemutató múzeum.
A dóm mellett jobbra a Palazzo Reale , az egykori királyi palota. Mögötte a San Gottardo tornya magasodik, melyet 1330-ban a Visconsik hercegi kápolnának építtettek.
A Galleria Vittorio Emanuele II nevet viselő – milánói Scala:
A dómhoz közel található fedett passzázs a dóm terét, a Piazza del Doumot, a Piazza della Scallával köti össze, ahol egy másik híres látványosság, a Teatro alla Scala található, de a Galleria önmagában is csodálatos látnivalónak számít. Elegáns üzletek, mint a Gucci, a Louis Vuitton, a Massimo Dutti, vagy a Prada üzletei találhatók itt, valamint felsőkategóriás éttermek, remek bárok és kávéházak – de még McDonald’s is. A pompás bevásárlóárkádot a milánóiak “Milánó szalonjának” (il Salotto di Milano) is hívják. Építését 1865-ben kezdték meg, és 1867-ben avatta fel a névadó II. Viktor Emánuel, az egyesített Olaszország első királya. Évről évre Milánó legelegánsabb üzletei és éttermei nyíltak itt meg. A passzázs maga is elegáns: üvegkupolája, üvegteteje, és mozaikpadlója csodálatos. Korában a legnagyobb ilyen jellegű építménynek számított, komoly lökést adott a modern bevásárlóközpontok megépítése felé szerte a világon. A Galleria vasszerkezete az Eiffel-torony megépítését is inspirálta.
Sajnos Milánóból több nevezetességet nem láthattunk, mert az utunk folytatódott tovább egy kis szigetre, Sirmionera. Sirmione az egyik legkedveltebb üdülőhely Észak-Olaszországban, a Garda- tó partján. A kicsi történelmi város csodás látnivalókat kínál Veronától pár kilométerre ( kb. 38 km). Sétánk alkalmával csak kívülről csodáltuk meg a város történelmi nevezetességét, a mesebeli vízi várát, majd rövid sétát tettünk a tó partján. Kevés idő jutott erre a városkára is, mert időben kellett visszaérkeznünk a szálláshelyünkre.
Elérkezett az utolsó napunk. Reggeli előtt csomagolás, utolsó képek az Garda-tóról, a szállodáról, majd indul hazafelé. Palma Nova élményfaluban tartottunk pihenőt, szabad programot, de a vásárlási lehetőség sokunk tetszését nem nyerte el /a magas árak miatt/.Ausztriában,Graznál tartottuk a következő nagyobb pihenőt, ahol vacsorázási lehetőség nyílt számunkra.
Az ötnapos kirándulásunk észak-olaszországi útja gyorsan eltelt.

This entry was posted on kedd, augusztus 5th, 2014 at 20:00 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.