2013.február 16-án került megrendezésre a királyfiakarcsai kultúrházban a hagyományos karcsai borversenyre.
Röviden a „bor“ szó jelentéséről:
A magyarság azon ritka népek egyike, amelynek saját szava van a bor megjelölésére. A legtöbb európai nép a bor szót a latinból / vinum/ vette át: win, wine, vin, vino, vina.
A szó eredetét követve, visszatérhetünk a hun-magyar őstörténet távoli korszakaiba, ősvallásunk, istenhitének a világába. Az első leírt magyar szó a bor! Meglepő módon a kínaiak írták le először. A kétezer évvel ezelőtti kínai krónikák megemlítik, hogy a hunok és lovas kultúrájú utódaik nagy tiszteletben tartották Bor Tengri hegyét, ahol áldozatokat mutattak be a Bor Tengrinek, az Újjászületés Istenének. / Boldogasszonynak/. A bor szó első leírt formája tehát az Istent jelentő Tengi szóval – a magyar Isten szó, a hun Tengri szóból alakult ki /Ős- Tengri/ és a Szent Hegy, az áldozati hely fogalmának a kíséretében jelenik meg először a kínai krónikákban, amelyek hangsúlyozzák, hogy a Bor Tengri, a Föld és az Újjászületés Istene. Őseink hitvilágában az Ég Urának, az Istennek három meghatározó megnyilvánulási formája volt:
Kök Tengri, az Isten / és az égbolt/ nappali megnyilvánulási formája,
Kara Tengri, az Isten éjszakai megnyilvánulási formája,
Bor Tengri, az Isten hajnali és alkonyati átváltozást és égi újjászületést jelentő megnyilvánulási formája.
A kök /kék/, kara / sötét, fekete/, bor / szürkésfehér/ az ég nappali, éjszakai, hajnali és alkonyati színeit jelölték.
Ősi jelentés szerint egy olyan ital, amely átváltozása során, egy nemesebb, kívánatos és akár euforizáló hatású nedű lesz belőle. Egy ital, amely alkalmas az Isten/ek/ felé való kommunikációra. Nem volt ez másképpen a görögöknél vagy a rómaiaknál sem. Ami a görögöknél Dionüszosz, a rómaiaknál Bacchus az a magyaroknál Bor Tengri.
A szőlő a „ vitis vinifera „ őshazája Ázsia területén a mai Irán, Türkmenisztán területére helyezik a kutatók. Nem hiába a mondás „ Ex oriente lux“, vagyis a világosság keletről jön. Perzsa és sumér legendák számolnak be a borkészítésről és az emberre gyakorolt hatásáról. Így biztosan kijelenthetjük a Gilgames eposz tudatában is, hogy a bor az emberi történelem, kultúra alakulásában, fejlődésében rendkívül fontos szerepet kapott. És ez így volt a hunoknál – magyaroknál is. Hiszen Anonymus a XII-i krónikában beszámol, hogy az ősi szkíta hazában az ősök szívesen fogyasztottak húst, halat, tejet, fűszereket és természetesen bort. Az étkezés melletti borfogyasztás már ősidők óta végig kísérte a magyarságot.
A XI. karcsai hagyományos borversenyt nagy érdeklődés fogadta. A nevezési feltételekben az szerepelt, hogy a versenyen résztvevő bortermelő 5 drb 0,7 literes zöld üvegben leadott borral
jelentkezzen a verseny kezdete előtt.
Fehér borokkal a következő személyek versenyeztek:
Gajdosik József, Majer Tamás, Szalai Roland, Pongrác Tamás, Mojorovics Mihály, Baďura Ferenc, Méhes János, Kovács László, Bogyai Alfréd, Mészáros László, Erdős Ottó, Izsák József, Szabó Tibor, Kulcsár Sándor.
A vörös borokkal rendelkezők névsora: Gajdosik József, Méhes János, Molnár Tibor, Szabó Tibor, Molnár Ede, Izsák József, Mészáros László.
A borverseny kezdete előtt a szakavatott zsűri a degusztációról, a pontozásról informálta a résztvevő közönséget. Ezúton is köszönjük a borversenyen végzett munkájukat, fáradozásukat.
A borok kóstolgatása kellemes és vidám hangulatban telt el. A vendégeink nemcsak borokat
kóstolgattak, hanem a bor mellé finom ételek sokasága is várta őket.
A díjazott borok, illetve a bortermelők névsora:
Fehér borok :
I.díj: Kulcsár Sándor
II.díj: Mészáros László
III.díj: Gajdosik József
Vörös borok kategóriájában:
I.díj:Molnár Tibor
II. díj: Mészáros László
III.díj: Méhes János
A közönség díjasok névsora:
I.díj:Izsák József
II.díj: Kovács László
III.díj: Szalay Roland
A borverseny után kötetlen szórakozás, vidám hangulat, cigányzene várta a jelenlévőket Sárközi Pál prímás vezetésével. A borversenyen felléptek:Matus Ernő, Ágh Sándor, Fürst Pál nótaénekesek.
A PBT ezúton köszöni meg mindazon személyek segítségét, akik ezen a borversenyen sokat dolgoztak, munkálkodtak azon, hogy a borkedvelő közönség kellemes hangulatban, szép élményekkel térjenek haza.
A képek megtekinthetők: www.picasaweb.google.com/petofitarsulas2