2012. december 9-én az egyházkarcsai katolikus templomban a szentegyházi / Erdély / Hagyományőrző Csoport előadására került sor, akik az „ ANGYALBETLEHEM “ c. betlehemes játékukkal kápráztatták el a résztvevőket.
Néhány gondolattal az erdélyi városkáról:
Szentegyháza / 1899-ig Szentegyházas- Oláhfalu, románul Vlahita / város Romániában Hargita megyében. 1876-ig Kápolnásfaluval együtt alkotta Oláhfalva városát, majd Szentegyházasfalu néven újra falu. 1968 óta, Szentkeresztbányával való egyesülése után város. 1990-ben Szentegyháza nevet vette fel. A városka Székelyudvarhely és Csíkszereda között félúton, a Központi – Hargita déli előterében a Szentegyházasfalvi-Láz közepén fekszik. 860 m-es magasságával ez Hargita megye legmagasabban fekvő városa. Homoródfürdő és Lövétebánya tartozik hozzá.
Szentegyháza lakói szívükön viselik a hagyományőrzést, decemberben a betlehemjárást, mely a téli ünnepkör szent formája. A szentegyházi Hagyományőrző Csoport a karcsai fellépésre már Magyarországról érkezett hozzánk. A csoport ugyanis részt vett a Debrecenben tartandó 22-ik Nemzetközi Betlehemes Találkozón, mely december 7. és 9. között zajlott. A debreceni találkozó a Kárpát-medencei magyar hagyományőrző csoportok téli ünnepköri játékainak rangos szemléje. A betlehemjárásnak, a magyar népi színjátszás téli ünnepköri formájának évről évre ismétlődő seregszemléjén a szellemi világörökségünk részének tekintett népi dramatikus játékokat mutatnak be magyarországi és határontúli csoportok. A rendezvény elsődleges célkitűzése, hogy a betlehemezés hagyományát életben tartsa, a kulturális identitást erősítse, a közös szellemi haza kincseit, szakrális hagyományait bemutassa, illetve a környező országokban élő magyarság kultúrális cseréjét, az európai népek közötti kapcsolatokat erősítse. Az ilyen találkozó legnagyobb értéke az a közösségformáló erő, mely hidat képez generációk, tájegységek között.
A szentegyházi Hagyományőrző csoport Debrecen után Nyíregyházán mutatkozott be. December 9-én már Nagyölvedről érkeztek hozzánk. Mint megtudtam, a karcsai szereplésük után Pápára indultak, majd Nemesbörzsönyben és Szanyban is bemutatták a betlehemes játékukat. Magyarországról, Pápáról Páll Erzsébet tanár/hittan / kísérte el őket, aki Szentegyházán született.
Az egyházkarcsai templomban a közönséget Győr László, a szentegyházi Hagyományőrző Csoport vezetője köszöntötte. Az előadás kezdetén Karácsony c. népköltést Konrád Imre előadásában hallhattuk meg. Az Angyalbetlehem c. játékuk egy 1700-as évektől létező szöveg alapján készült. A többségében férfiakból álló csoport nagy sikerrel adta elő az „ ízes“ nyelven előadott, humorban is bővelkedő, igen hagulatos betlehemes játékukat. Az előadás végén úgyszintén Konrád Imre egy „ székely karácsony-i “ népköltést adott elő. A csoport minden egyes fellépésükkel igazi nagyvonalú adakozók: gondoljunk csak a a játékmenetre, az énekek felkutatására a jelmezek elkészítésére, a sokszori próbákra, de amikor kiállnak szerepelni, fényes szívvel, ősi viseletben éneklik és mondják a szent misztériumot, és hozzák a nagy áldást. Köszönet és tisztelet illeti őket. Igazi jó érzés, hogy a 24. órában még mindig vannak, akiknek fontos e szép szokás művelése, átadása. A PBT vezetősége az előadás után a Hagyományőrző Csoporttal megvendégelés, vacsora mellett még egy kis időt együtt töltött a Székházban.
A PBT köszönetét fejezi ki mindazoknak, akik a szentegyházi Hagyományőrző Csoport fellépésének szervezésénél munkálkodtak.

A képek megtekinthetők:
www.picasaweb.google.com/petofitarsulas2

This entry was posted on csütörtök, december 13th, 2012 at 19:51 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.