A PBT 2012.augusztus 12-én, vasárnapi napon tartotta Királyfiakarcsán, a Cserkészligetben
a Szent István napi megemlékezést, emlékműsorát.
Az ünnepi program szabadtéri szentmisével kezdődött melyet Szalay Gyula c. esperes-plébános és Mede Károly plébános celebrálták. A szentmisén közreműködtek: a dunaszerdahelyi Szent György Lovagrend valamint a dunaszerdahelyi Szent György kórus.
A szívünket, lelkünket melengető szentmise után az ünnepi emlékműsorra került sor. Tisztelettel köszöntöttük vendégeinket: a Kárpátaljáról érkezett Krisz együttest, a Borzsa-Vári
népi zenekart, a Mezővári vegyeskart. A Kárpátaljáról érkezett vendégeinket Tamási Áron gondolatával külön köszöntöttük: „ A különböző nyelvek melegéből keltek ki a különböző népek, melyeket az atyafiság és az együttes érdek alapján a közös szó szervezett nemzetekké.
Velünk is ez történt. A magyarságot is az atyafiság és az együttes érdek alapján a sors verte egybe, hazát a bátorsággal irányzott életösztönt szerzett neki, de nemzetté a magyar szó teremtette. Mint jelképes erő és hatalom, a magyar szó nekünk a legnagyobb ereklye. Kegyelet, hűség és becsület illeti őt“. A kultúrműsor előtt továbbá köszöntöttük E. Csorba Csillát a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatóját, Szalay Gyula főesperest, Mede Károly plébános urat, a dunaszerdahelyi Szent György kórust, a Felsőpatonyi Margaréta Nótakör tagjait, a kismegyeri Napóleon Hagyományőrző Egyesület képviselőit, Rábacsécsény- Tét községek küldötteit Novák Gábor vezetésével, Werli Józsefet és Arnoldot a családjaikkal együtt, akik Tarján községből érkeztek hozzánk. Werliéknek / apa és fia / a magyarságunk nevében köszönet és hála jár, amiért Kárpátalján „ lemosták a gyalázatot“ a Vereckei hágó emlékművén, melyet ez év tavaszán az ukrán nacionalisták lefestettek.
Köszöntöttük Királyfiakarcsa polgármesternőjét Gányovics Janát és helyettesét Kiss Mártát, valamint Egyházkarcsa polgármesterét Gódány Lászlót. Köszöntöttük a Magyar Interaktív
Tv-t is, kiknek köszönhetően a Szent István napi ünnepségünket ma is nézhetjük és újra átélhetjük.
Az ünnepi beszédet E.Csorba Csilla művészettörténész mondta. E.Csorba Csilla az ELTE Bölcsészkarán előbb történelem – francia, majd művészettörténet szakot végzett. Pályájának kezdetétől a Petőfi Irodalmi Múzeumban dolgozik, kutatási területe a 19 – 20. századi művészettörténet. Munkásságának meghatározó eleme a magas kultúra iránti igényesség, a kortárs művészet elérhetővé tétele. A Múzeum hosszú évek óta széles körben hirdeti a kultúra sokszínűségét, az ország minden tájáról fogad látogatókat, fiataloknak rendez szépirodalmi foglalkozásokat, könyvbemutatók, előadások, előadóestek, disputák várják az irodalom és a művészet iránt nyitott érdeklődőket. Csorba Csilla több tucat művészettörténeti,
irodalmi kiállítás rendezője, kortárs képzőművészeti tárlatok szervezője. Számos díjat kapott :
2009-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét, 2010-ben Budapest Főváros Közgyűlésének Budapestért díját valamint a Magyar Irodalmi Történelmi Társaság
Toldy Ferenc díját. 2012. januárjában a Belváros – Lipótvárosi Önkormányzat Pilinszky János érme kitüntetésben részesült. A megjelent kötetei: Székely Aladár a művészi fényképész /1870-1940/ kötete 2003-ban jelent meg, Máté Olga fotóművészről megjelent könyve 2006-ban jelent meg. A Halotti maszk – élőmaszk úgyszintén 2006-ban jelent meg, ez a mű a relikviák relikviája. Ady, a portrévá lett arc. Ady összes fényképe 2008-ban jelent meg.
A Kárpátaljáról érkezett vendégek kultúrműsora, a lélekbe markoló dalaik bizony könnyeket
csaltak a közönség szemébe. A Szent István napi rendezvény a gútai Kis-Duna Menti Rockszínház műsorával zárult.
A PBT ezúton fejezi ki köszönetét mindazoknak akik segítették, támogatták a rendezvény folyamatos szervezését, gondoskodtak a Kárpátaljáról érkezett vendégek ellátásában, a számukra szervezett programok szervezésében.
Minden résztvevőnek köszönjük,hogy a jelenlétével megtisztelte rendezvényünket.
A képek megtekinthetők:
www.picasaweb.google.com/petofitarsulas2

This entry was posted on szerda, szeptember 12th, 2012 at 19:57 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.