2012. március 16-án a PBT kultúrális rendezvényének keretén belül Balázs Fecó adott koncertet a királyfiakarcsai kultúrházban. A szépen feldíszített és megterített kultúrházban a vacsora felszolgálása után lépett ki Fecó a közönség elé. Az életpályájáról röviden:
Már a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában tagja volt az iskola zenekarának. 1967-ben a Neoton együttes tagjaként kezdett. 1972-ben Som Lajossal kivált a zenekarból és megalapították az első magyar hard-rock zenekart, a Taurus XT-t, amely 1974-ben felbomlott. Ezután Balázs Fecó két évet külföldön dolgozott. Hazatérte után, 1976-ban Koncz Zsuzsa kísérőzenekarához került, majd 1978-ban, erre az együttesre építve megalapította a Korál együttest. Tulajdonképpen ő alakította újjá és önálló együttessé.
1978-ban volt a bemutató koncertjük a Budai Ifjúsági Parkban.
Az 1981-es táncdalfesztiválon a Homok a szélben c. dalukkal óriási sikert arattak.
1979-1984 között egymás után hatszor az év legjobb billentyűsének választották.
1986-ban a Korál feloszlott.
1986-tól Fecó szólókarrierbe kezdett. Filmzenéket komponált: /Gondviselés, Laura, Vakvilágban, A pókok, Nyolc évszak/. Belefogott a romos sitkei kápolna felújításába, megszervezte a Sitkei Kápolna Kultúrális Egyesületet, melynek elnöke is lett, koncerteket rendeztek, s a bevételekből állták a felújítás költségeit, a teljes rekonstrukció 1991-ben fejeződött be.
1987-ben EMerTon – díjat kapott.
1988-ban a Kőfalak leomlanak c. oratóriumot írt. Szintén ebben az évben az Interpop Fesztivál zeneszerzői díját kapta az oratóriumért és a Hölgyeim elég volt c. színházi darab zenéjéért.
1996-ban unplugged koncertet adott.
1997-ben 12 év után újra összeállt a Korál együttes, és egy koncertet adtak a Kisstadionban, amely elnyerte az év koncertje címet / EMeRTon- díj/.
1998-ban Liszt díjat kapott a koncertezett a Budapest Sportcsarnokban, ahol Újjászületés c. szintén 1998-ban megjelent lemezét mutatta be.
1999-ben jelent meg Évszakok c. könyve, valamint a Huszka Jenő -életműdíjat is ez évben kapta.
2000 tavaszán jelent meg új nagylemeze, A csönd évei, mely három korábbi nagylemezét tükrözi, amelyek nem jutottak el a médiába.
Balázs Fecót a közönségünk nagy lelkesedéssel fogadta, több számát a résztvevők vele együtt énekelték. Ahogy mondják, ma egy érték van a “népszerűség”, mely maga Balázs Fecó személye. Mindenki számára ez a koncert élménydús, zenei feltöltödést jelentett. A koncert után Fecó az érdeklődők számára dedikálta az 1999-ben megjelent könyvét, az Évszakokat, melyet helyben lehetett megvásárolni.
Fecó koncertja után négy házaspárból álló, nyolctagú csoport lépett a táncparkettra, akik nagy sikerrel táncbemutatót tartottak. A férjek, a kerekesszékesek a mozgáskorlátozottak dunaszerdahelyi szervezetének tagjai.
A SZMEJ nevű kerekesszékes tánccsoport szinte új csoport a táncosok között. A tánccsoport nevének rövidítése a négy házaspár nevének kezdőbetűjét jelenti. Akik alkotják: Szabó Béla és Anna, Majthényi Zoltán és Jana, Elek László és Júlia valamint Jakus Jenő és Judit.A csoport a királyfiakarcsai kultúrházban hatalmas sikert aratott, mindnyájan jó egészséget kívánunk nekik és sok-sok fellépést.
A kultúrális est zenével, tánccal, vidám szórakozással folytatódott, amikor is a színpadot a már nagyon jól ismert zenészeink: Domonkos Árpád és Rajkovics József vették birtokba.
a képek megtekintehtők:
www.picasaweb.google.com/petofitarsulas2

This entry was posted on szombat, március 24th, 2012 at 17:48 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.