2023. január 22-én a Magyar Kultúra Napjának ünnepségén teltházas volt a királyfiakarcsai kultúrház.
A felvezető szövegben elhangzott, hogy a Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük. Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát.
Az idei kulturális rendezvények zöme Petőfi Sándor személyéhez kapcsolódik, a költő születésének 200. évfirdulója alkalmából.

A magyar országgyűlés 2020. decemberében határozatban döntött arról, hogy a 2022-es és 2023-as évet Petőfi Sándor emlékévvé nyilvánítja, a költő születésének 200. évfordulója alkalmából. A PBT a tavalyi évben két ilyen rendezvényről tud beszámolni. Júliusban a segesvári csatáról emlékeztünk meg (173 évvel ezelőtt zajlott, ahol eltűnt Petőfi) és a megemlékezés kulturális programját a helyi Nyugdíjasszervezet biztosította Malina Rozália vezetésével, Csifári Ferenc közreműködésével.
Szeptemberben pedig, Horváth Csabának köszönhetően a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum Petőfi busza, ami egy – vándorkiállítás – látogatott el a Cserkészligetbe. A régiónkban csak Dunaszerdahelyen, Nyékvárkonyban és Királyfiakarcsán volt állomása az interaktív vándorkiállításnak.

A kulturális program előtt Erdős Péter a PBT elnöke megemlékezett Duray Miklós és Smuk András haláláról. (erről bővebben külön cikk is tudósít)

A kultúra napján, Királyfiakarcsa teljes mértékben az előadásra került rendezvénnyel méltóképpen szolgálta a nemzeti kultúra ápolásának és erősítésének ügyét.
Elsőként Királyfiakarcsa Nyugdíjas Szervezete – Malina Rozália vezetésével – mutatta be a kultúrműsorát. Minden tag a számára legkedvesebb Petőfi darabbal készült, de volt közös ének és szavalás is. A közreműködésben Csifári Ferenc vett részt. Köszönjük a nagyszerű előadásukat.

A nyugdíjasokat a Baba Mama Manó Klub fellépése követte. Az előadásuk során a költő és Szendrey Júlia verseiből kovácsoltak össze egy színdarabnyi zenés felolvasót, melyet László Krisztián válogatott össze és a műsoruk az ő rendezésében került bemutatásra, mégpedig nagy-nagy sikerrel. Gratulálunk az előadásukhoz, élmény volt látni és meghallgatni a szülők-gyermekek előadását.

Gratulálunk a királyfiakarcsai fellépőknek!

Az ünnepi műsor a Himnusz közös énekével zárult.

A est további részében kötetlen beszélgetés volt. Az asztalra pedig frissítő, szendvicskenyér és fánk (siska) került kínálatra.

This entry was posted on szerda, január 25th, 2023 at 17:16 and is filed under Nincs kategorizálva. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.